Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
12-10-2011, 03:07 PM,
Post: #1
Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
Assalamualaikum..

Code:
Contoh:
IP Address = 14.92.100.144
Netmask = 255.255.255.240
DNS1 = 210.220.230.240
DNS2 = 210.220.230.241
Domain = naimensem.com

Skang ni aku ada satu server yang dah dilengkapi dengan WHM/cPanel..
Untuk point kan domain ke server tersebut, apa nameserver yang patot aku gunakan ?
DNS1 ngan DNS2 ke ? Atau gunakan IP terus ?
Dalam WHM (Main > Server Configuration > Basic cPanel & WHM Setup), bila aku click "Assign IP address", dia assign guna IP aku (14.92.100.144)..
Tapi IP aku ada 1 je.. Nameserver kena ada 2 kan ? Boleh ke assign dua nameserver pada IP yang sama ?

Harap ada yang bleh tolong.. Blur dah ni.. -.-
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
12-10-2011, 03:10 PM,
Post: #2
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
server ko (yg ade WHM/cPanel) <--- ade DNS Server..

so.. kalau ada 1 IP je, letak la dua2 nameserver IP yg sama, tapi NOT recommended.
[Image: GteM3.png]
Reply
12-10-2011, 03:20 PM,
Post: #3
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
(12-10-2011, 03:10 PM)suhz Wrote: server ko (yg ade WHM/cPanel) <--- ade DNS Server..

soalan ke tu ?
kalo soalan, jawapannye, takde..

aku dah try letak dua2 ip sebagai ns1.naimensem.com & ns2.naimensem.com..
tapi bila aku masukkan kat domainnye page, dia kata not valid ke apa tah..

err.. kena ada dns server ke ? rasanya BIND pe semua tu, cPanel dah install..
pening.. pening.. Sad
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
12-10-2011, 03:46 PM,
Post: #4
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
Server (WHM/cPanel) <-- ini server lol, bukan soalan.

utk nameserver perlu set/bind/register child nameserver utk domain ko tu.

contoh ko nak guna dns1.domain.com, ko perlu create/register dns1.domain.com tu sbg child nameserver.

benda ni boleh dibuat kat DOMAIN control panel
[Image: GteM3.png]
Reply
12-10-2011, 07:45 PM,
Post: #5
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
tumpang tanye, WHM/cPanel nak kene beli ,ke atau leh dapat free jew!
PHP Code:
Get a Free Hosting Domain at " http://tny.cz/bcc10d6c " 

Reply
12-10-2011, 07:48 PM,
Post: #6
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
(12-10-2011, 07:45 PM)reznet Wrote: tumpang tanye, WHM/cPanel nak kene beli ,ke atau leh dapat free jew!

buy. http://www.cpanel.net/
Reply
12-10-2011, 08:05 PM,
Post: #7
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
murah jer.. 425 USD jer staun.. beerti 1,328.76 ringgit malaysia

Lebih baik angkut VPS
Setiap ilmu mesti selari dengan Al-Quran dan As-Sunnah

[Image: hisyam%20-%20Copy.jpg]
Reply
12-10-2011, 09:11 PM, (This post was last modified: 12-10-2011, 09:15 PM by hotfloppy.)
Post: #8
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
ooooo...
patot la aku guna ns1.naimensem.com tu tak boleh.. kena tambah subdomain ns1.naimensem.com dulu la eh ?
apsal la bingai sgt aku ni.. hahaha..

tenkiu2.. aku try dlu.. tak jadi gak, aku tanya lagi.. GayFace
(12-10-2011, 08:05 PM)servant_fox Wrote: murah jer.. 425 USD jer staun.. beerti 1,328.76 ringgit malaysia

Lebih baik angkut VPS

beli dari buycpanel.com murah USD10 + support dia cepat & pantas..

beli kalo perlu beli.. cthnya, project requirement, customer nak camtu etc etc..
kalo tak perlu, tayah la.. sebab dah beli cpanel, takkan nak install atas pc desktop ye tak ? nak kena beli server lak.. pastu nak kena ada static ip.. dynamic, sticky etc etc tak dibenarkan..

GayFace
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
14-05-2013, 09:56 PM, (This post was last modified: 14-05-2013, 10:06 PM by ibnumalik.)
Post: #9
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
Nak tanya seket. domainregistry.my / mynic membenarkan pengguna untuk buat child nameserver x? sebab xjumpa setting Hmm

Spoiler:
terjumpa masa google tentang child nameserver =)
Reply
14-05-2013, 10:59 PM,
Post: #10
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
(14-05-2013, 09:56 PM)ibnumalik Wrote: Nak tanya seket. domainregistry.my / mynic membenarkan pengguna untuk buat child nameserver x? sebab xjumpa setting Hmm

Spoiler:
terjumpa masa google tentang child nameserver =)

kalau tak silap macam boleh seba dulu ada buat. tapi lupa kat belah mana sebab mynic punye control panel lain macam sikit
Reply
15-05-2013, 10:02 AM,
Post: #11
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
(14-05-2013, 09:56 PM)ibnumalik Wrote: Nak tanya seket. domainregistry.my / mynic membenarkan pengguna untuk buat child nameserver x? sebab xjumpa setting Hmm

Spoiler:
terjumpa masa google tentang child nameserver =)

ko tambah je nameserver, automatic dia dah boleh digunakan mcm child nameserver tu. sbb dia dah mintak IP bagai semua masa nak tambah nameserver tu kan.. Smile
[Image: GteM3.png]
Reply
15-05-2013, 02:04 PM,
Post: #12
RE: Webhosting Provider Persendirian - Nameserver ?
(14-05-2013, 10:59 PM)lixdo Wrote:
(14-05-2013, 09:56 PM)ibnumalik Wrote: Nak tanya seket. domainregistry.my / mynic membenarkan pengguna untuk buat child nameserver x? sebab xjumpa setting Hmm

Spoiler:
terjumpa masa google tentang child nameserver =)

kalau tak silap macam boleh seba dulu ada buat. tapi lupa kat belah mana sebab mynic punye control panel lain macam sikit

mynic punya control untuk domain = ;d
yg lain lagi senang, mynic first time buat aku nganga je bila masuk dalam tuh..
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  website for usedcar using webhosting withdespihless 4 457 25-10-2013, 11:32 AM
Last Post: withdespihless
  [Ask] Letak 2 Berlainan NameServer whcool 4 331 03-07-2013, 09:14 AM
Last Post: fatah
  [ASK]Torrent In Webhosting anthrax 4 631 22-02-2012, 10:00 AM
Last Post: Yo

Forum Jump: