Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Excel Help] Logical Functions
22-09-2011, 01:26 AM,
Post: #1
[Excel Help] Logical Functions
Salam,
Nak tanya coding untuk satu problem ni.
Aku ada satu list data :

1~5 = 1
6~10 = 2
11~15 = 3 ...+...+...+...seterusnya

Contohnya aku nak buat Input = A1, Output=B1
Maksudnya kat A1 aku masukkan value 7, pastuh dia akan display dekat B1=2.
Masuk value 3 kat A1, kat B1 akan display 1.
Dia akan groupkan nombor2(1~5,6~10,11~15...) tertentu pada nilai2 tertentu(1,2,4....).

AKu tak faham camna nak nested kan formula2 tu.
Kalau ada cara yang senang, mohon kongsikan formula/macro utk menda ni.
Terima kasih.
Reply
22-09-2011, 01:38 AM, (This post was last modified: 22-09-2011, 01:38 AM by b3tik.)
Post: #2
RE: [Excel Help] Logical Functions
(22-09-2011, 01:26 AM)b35ka1 Wrote: Salam,
Nak tanya coding untuk satu problem ni.
Aku ada satu list data :

1~5 = 1
6~10 = 2
11~15 = 3 ...+...+...+...seterusnya

Contohnya aku nak buat Input = A1, Output=B1
Maksudnya kat A1 aku masukkan value 7, pastuh dia akan display dekat B1=2.
Masuk value 3 kat A1, kat B1 akan display 1.
Dia akan groupkan nombor2(1~5,6~10,11~15...) tertentu pada nilai2 tertentu(1,2,4....).

AKu tak faham camna nak nested kan formula2 tu.
Kalau ada cara yang senang, mohon kongsikan formula/macro utk menda ni.
Terima kasih.
int a

if a<0 then
go to lorong haji taib..(just kidding lol)
end if

if a/5<=1 then
display 1 else if a/5<=2 then
display 2 else if a/5<=3 then
macam ni ke?
hahahaha..
aku pun pening.. dah bertahun lamanyanya tinggalkan programming..

If you should wish to join the legion of trolls, you should first know the code of the troll:
Live Free.. Troll Hard GayFace
Blog Saya : b3tik.blogspot.com
Reply
22-09-2011, 02:22 AM,
Post: #3
RE: [Excel Help] Logical Functions
(22-09-2011, 01:38 AM)b3tik Wrote:
(22-09-2011, 01:26 AM)b35ka1 Wrote: Salam,
Nak tanya coding untuk satu problem ni.
Aku ada satu list data :

1~5 = 1
6~10 = 2
11~15 = 3 ...+...+...+...seterusnya

Contohnya aku nak buat Input = A1, Output=B1
Maksudnya kat A1 aku masukkan value 7, pastuh dia akan display dekat B1=2.
Masuk value 3 kat A1, kat B1 akan display 1.
Dia akan groupkan nombor2(1~5,6~10,11~15...) tertentu pada nilai2 tertentu(1,2,4....).

AKu tak faham camna nak nested kan formula2 tu.
Kalau ada cara yang senang, mohon kongsikan formula/macro utk menda ni.
Terima kasih.
int a

if a<0 then
go to lorong haji taib..(just kidding lol)
end if

if a/5<=1 then
display 1 else if a/5<=2 then
display 2 else if a/5<=3 then
macam ni ke?
hahahaha..
aku pun pening.. dah bertahun lamanyanya tinggalkan programming..
=IF(OR(A1<1,A1>5),0,1)
Tu je aku dapat pastu ilang pedoman bila nak nested pa mende ntah.
Seumur idop aku x penah terpikir nak sentuh excel Lulz
Sekali kena sentuh baru aku tahu betapa nikmatnya berpikir smpi lebam otak. aww
Reply
22-09-2011, 07:05 PM,
Post: #4
RE: [Excel Help] Logical Functions
(22-09-2011, 02:22 AM)b35ka1 Wrote:
(22-09-2011, 01:38 AM)b3tik Wrote:
(22-09-2011, 01:26 AM)b35ka1 Wrote: Salam,
Nak tanya coding untuk satu problem ni.
Aku ada satu list data :

1~5 = 1
6~10 = 2
11~15 = 3 ...+...+...+...seterusnya

Contohnya aku nak buat Input = A1, Output=B1
Maksudnya kat A1 aku masukkan value 7, pastuh dia akan display dekat B1=2.
Masuk value 3 kat A1, kat B1 akan display 1.
Dia akan groupkan nombor2(1~5,6~10,11~15...) tertentu pada nilai2 tertentu(1,2,4....).

AKu tak faham camna nak nested kan formula2 tu.
Kalau ada cara yang senang, mohon kongsikan formula/macro utk menda ni.
Terima kasih.
int a

if a<0 then
go to lorong haji taib..(just kidding lol)
end if

if a/5<=1 then
display 1 else if a/5<=2 then
display 2 else if a/5<=3 then
macam ni ke?
hahahaha..
aku pun pening.. dah bertahun lamanyanya tinggalkan programming..
=IF(OR(A1<1,A1>5),0,1)
Tu je aku dapat pastu ilang pedoman bila nak nested pa mende ntah.
Seumur idop aku x penah terpikir nak sentuh excel Lulz
Sekali kena sentuh baru aku tahu betapa nikmatnya berpikir smpi lebam otak. aww

Solved.
Reply


Forum Jump: