Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MOTM
30-06-2011, 11:57 PM,
Post: #1
Exclamation  MOTM
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seperti apa yang anda ketahui,TBD adalah forum yang lebih memfokuskan kearah IT security dan juga lebih "general" tentang hal ehwal IT.

Sudah lebih hampir 3 tahun lebih TBD bertapak,dan perlunya sedikit penambahan untuk TBD bagi memastikan ianya "happening" selalu dan menyemarakkan lagi semangat setiap members tidak kira baru atau yang lama.

Mungkin ramai yang tahu atau tidak tahu,di dalam TBD ini ramai juga yang sudah mempunyai kerjaya masing-masing mahupun yang masih lagi belajar.

Kami Forum Team,bersetuju untuk memulakan satu lagi langkah untuk menambahkan lagi satu isu positif untuk TBD members khasnya.

Dengan ini ,bermula pada bulan Julai 2011. MOTM atau lebih tepat lagi (Mentor Of The Month) akan dimulakan.

Persoalannya disini,apakah tujuan MOTM ini?Inilah jawapannya:

1) Untuk memupuk semangat "professionalisme" terhadap members-members yang lain tidak kira sama ada dari segi "attitude" , "behaviors" atau "mentality"

2) MOTM dapat menjadikan protege (tbd members yang lain) sebagai salah seorang mentor yang boleh menjadikan mereka lebih positif,bersemangat dan rajin untuk memperlajari sesuatu perkara di dalam bidang IT

========================================================

a) Siapakah mereka yang layak menjadi MOTM?

MOTM yang akan dipilih adalah orang yang boleh dijadikan mentor kepada protege nya.Walaubagaimanapun,pemilihan MOTM setiap bulan bergantung kepada poll system yang akan dibuka kepada Forum Team dan Trusted Members sahaja.

b) Adakan "Mentor Of The Month" ini akan membuat satu seisi coaching kepada protege yang dipilihnya?

Tidak semestinya. Di ingatkan disini bahawa MOTM yang dipilih hanyalah untuk memperkuatkan lagi sifat-sifat positif kepada yang lain tidak kira muda @ tua.Jadi perkara sebegitu "Coaching session" tidaklah wajib. Jikalau MOTM itu sendiri ingin membuat seisi coaching nya sendiri.Itu semestinya adalah lebih baik.

c) Apa yang akan kami dapat daripada MOTM?

Jikalau anda mahukan ilmu,semestinya anda perlu ada guru yang berpengalaman dan berpengetahuan bukan?Jadi jikalau mahukan ilmu,cuba belajar menghormati guru dan orang lain.

d) Adakah MOTM akan mengajar protege setiap masa?

Tidak.MOTM ini bukannya robot untuk online 24/7. Mereka mungkin sudah bekerjaya dan mungkin sudah berkahwin.Jadi perkara sebegini bergantung kepada persetujuan MOTM itu tersebut.Di ingatkan juga,perkara ini tiada paksaan kepada MOTM untuk memberi tunjuk ajar atau sebagainya.

========================================================

MOTM yang dipilih akan di PM atau di Buzz melalui ym @ skype.TBD PR TEAM akan "approach" MOTM tersebut dgn seisi interview.

*Tidak akan ada pertanyaan bersifat peribadi kepada MOTM didalam seisi interview*



Kepada TBD members yang lain,nantikan MOTM yang pertama di dalam sejarah TBD untuk keluaran Julai 2011.

Sekian,

visz


"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
01-07-2011, 12:00 AM,
Post: #2
RE: MOTM
wau..cayalah Smile
-|ninja33|-
[Image: b_560_95_1.png]
Reply
01-07-2011, 12:14 AM,
Post: #3
RE: MOTM
wah..
sy sokong cadangan ini..
Big Grin
Reply
01-07-2011, 12:18 AM,
Post: #4
RE: MOTM
semakin maju tbd disebabkan ada orang2 mcm visz. ni..cayalah visz idea anda sgt bernas.
POWERFUL HACKER IS A BRAIN.
Reply
01-07-2011, 01:53 AM,
Post: #5
RE: MOTM
1 July 2011
[Image: Video-to-GIF.gif]
Reply
01-07-2011, 02:30 AM,
Post: #6
RE: MOTM
bestnya! harap2 la dapt terpilih.. =D
[Image: 1669544285.png]
Reply
01-07-2011, 06:39 AM,
Post: #7
RE: MOTM
Hari ni dah July.....

TBD best, and always will be.... Big Grin
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
01-07-2011, 09:34 AM,
Post: #8
RE: MOTM
secara tidak rasminya, aku mendaftarkan diri untuk menjadi protege kepada mentor yang bakal dipilih.. GayFace
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
01-07-2011, 10:21 AM,
Post: #9
RE: MOTM
cadangan yg sangat bernasi

(01-07-2011, 12:18 AM)th3phantom Wrote: semakin maju tbd disebabkan ada orang2 mcm visz. ni..cayalah visz idea anda sgt bernas.

tgk ketiak la kn.. GayFace

█▐ ▌ ▐▐█▌▐ ▌▐▐▌ ▐▌█▐█▌▌▐▐▌ ▐▌█ █ █ ▌▌▐ █▌█ ▌▐█▐▌▐ ▌ ▐▌█▐▌▐▌▐█ ▌▐▌█ ▌▐ ▐ ▌▐▌█ ▐█▐▐▌
Reply
01-07-2011, 01:10 PM,
Post: #10
RE: MOTM
siapa sampah "sampah" tu? ;d
aku lagi suka jadi menti/mentis sebab rasanya banyak lagi ilmu yang aku tak masta terutamanya dlm linux
--- gud idea visz +rape ---
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
01-07-2011, 01:38 PM,
Post: #11
RE: MOTM
(01-07-2011, 01:10 PM)Codeshift3r Wrote: siapa sampah "sampah" tu? ;d
aku lagi suka jadi menti/mentis sebab rasanya banyak lagi ilmu yang aku tak masta terutamanya dlm linux
--- gud idea visz +rape ---

search dlm memberlist TBD Smile
[Image: GteM3.png]
Reply
01-07-2011, 02:07 PM,
Post: #12
RE: MOTM
(01-07-2011, 01:38 PM)suhz Wrote:
(01-07-2011, 01:10 PM)Codeshift3r Wrote: siapa sampah "sampah" tu? ;d
aku lagi suka jadi menti/mentis sebab rasanya banyak lagi ilmu yang aku tak masta terutamanya dlm linux
--- gud idea visz +rape ---

search dlm memberlist TBD Smile

OMG 0mg.php
tapi kenapa yer?
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
01-07-2011, 02:12 PM,
Post: #13
RE: MOTM
idean yang bagus untuk perkembangan it malaysia
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
02-07-2011, 12:35 PM,
Post: #14
RE: MOTM
updated: MOTM first issue: cek thread ni.. http://w3.tbd.my/thread-8961.html
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
31-07-2011, 09:42 PM,
Post: #15
RE: MOTM
(01-07-2011, 09:34 AM)hotfloppy Wrote: secara tidak rasminya, aku mendaftarkan diri untuk menjadi protege kepada mentor yang bakal dipilih.. GayFace

skrg, protege dah jadi mentor ;d
hish.hish.. terbalik zaman skrg ROFL
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
Star MOTM Julai 2013 - smael RFC792 0 671 28-06-2013, 12:44 AM
Last Post: RFC792
Star MOTM Jun 2013 - shahril RFC792 0 608 26-05-2013, 11:22 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM Disember 2011 - hєχяυт RFC792 0 1,479 21-12-2011, 10:32 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM Oktober 2011 - Taz RFC792 0 950 16-11-2011, 02:08 AM
Last Post: RFC792
Star MOTM November 2011 - 404myth RFC792 0 1,040 29-10-2011, 09:28 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM September 2011 - anthrax RFC792 0 1,200 31-08-2011, 05:41 PM
Last Post: RFC792
Star MOTM Ogos 2011 - hotfloppy ak47suk1 0 1,302 31-07-2011, 09:15 PM
Last Post: ak47suk1
Star MOTM Julai 2011 - p0pc0rn RFC792 5 1,990 03-07-2011, 12:48 AM
Last Post: RFC792

Forum Jump: