Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Memahami apa itu CHMOD secara umum
13-06-2011, 05:19 PM,
Post: #1
Memahami apa itu CHMOD secara umum
Chmod
--------

Selalu asyik dah masuk shell,mesti ade perasan natang ni kn
Code:
-rw-------
-rw--w--w-
-rwx-wx-w-

dan byk lagi..
okeh actually ada maksud menda2 nih.

CHMOD = CHANGE MODE
Change access permissions, change mode. tu maksud asal dia.

Utk sexplaination ringkas pasal chmod nih.

- Dalam bentuk angka/nombor
- Start dari 1 hingga 4 digit angka.kalau yg lain2 tu dianggap kosong.

Angka pertama = tunjuk jenis hakmilik terhadap set user ID (4) dan set group ID (2) dan save text image (1)
Angka kedua = izin untuk user yang memiliki file,owner la nih::>
Code:
read (4), write (2), and execute (1)
Angka ketiga = izin untuk user yang lain tapi berada dalam group file tersebut gak::>>
Code:
read (4), write (2), and execute (1)
Angka keempat = izin untuk user yang lain dan TIDAK berada dalam group file tersebut::>>
Code:
read (4), write (2), and execute (1)

Angka bermula dari (0-7) dikira dengan cara menambah setiap nilai digit2.
mari lihat contoh.
User (rwx) = 4+2+1 = 7
Group(rx) = 4+1 = 5
World (rx) = 4+1 = 5
chmode mode = 0755

Beberapa contoh yang lain

Code:
chmod 400 file - Read by owner
chmod 040 file - Read by group
chmod 004 file - Read by world

chmod 200 file - Write by owner
chmod 020 file - Write by group
chmod 002 file - Write by world

chmod 100 file - execute by owner
chmod 010 file - execute by group
chmod 001 file - execute by world

So, utk gabung semua nih,just tambah nilai2 tersebut.

chmod 444 file - Allow read permission to owner and group and world
chmod 777 file - Allow everyone to read, write, and execute file
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
13-06-2011, 06:32 PM,
Post: #2
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
nice info bro..
Reply
13-06-2011, 06:55 PM,
Post: #3
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
aku baru tahu ....thank...rwx(read, write, excute)
Reply
13-06-2011, 07:46 PM,
Post: #4
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
thank, ni ak dok tengah cari ni..lengkap skit
PHP Code:
Get a Free Hosting Domain at " http://tny.cz/bcc10d6c " 

Reply
13-06-2011, 08:32 PM,
Post: #5
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
x larat dah nak rape bro pc nih.. GayFace
mmg sexplaination yg ringkas lagi mudoh nak paham..
Reply
13-06-2011, 08:33 PM,
Post: #6
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
wah , nice info dan jelas !
“Lie to a liar, for lies are his coin, Steal from a thief, for that is easy, lay a trap for a trickster and catch him at first attempt, but beware of an honest man”
Reply
20-06-2011, 12:30 PM,
Post: #7
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(13-06-2011, 05:19 PM)p0pc0rn Wrote: Chmod
--------

Selalu asyik dah masuk shell,mesti ade perasan natang ni kn
Code:
-rw-------
-rw--w--w-
-rwx-wx-w-

dan byk lagi..
okeh actually ada maksud menda2 nih.

CHMOD = CHANGE MODE
Change access permissions, change mode. tu maksud asal dia.

Utk sexplaination ringkas pasal chmod nih.

- Dalam bentuk angka/nombor
- Start dari 1 hingga 4 digit angka.kalau yg lain2 tu dianggap kosong.

Angka pertama = tunjuk jenis hakmilik terhadap set user ID (4) dan set group ID (2) dan save text image (1)
Angka kedua = izin untuk user yang memiliki file,owner la nih::>
Code:
read (4), write (2), and execute (1)
Angka ketiga = izin untuk user yang lain tapi berada dalam group file tersebut gak::>>
Code:
read (4), write (2), and execute (1)
Angka keempat = izin untuk user yang lain dan TIDAK berada dalam group file tersebut::>>
Code:
read (4), write (2), and execute (1)

Angka bermula dari (0-7) dikira dengan cara menambah setiap nilai digit2.
mari lihat contoh.
User (rwx) = 4+2+1 = 7
Group(rx) = 4+1 = 5
World (rx) = 4+1 = 5
chmode mode = 0755

Beberapa contoh yang lain

Code:
chmod 400 file - Read by owner
chmod 040 file - Read by group
chmod 004 file - Read by world

chmod 200 file - Write by owner
chmod 020 file - Write by group
chmod 002 file - Write by world

chmod 100 file - execute by owner
chmod 010 file - execute by group
chmod 001 file - execute by world

So, utk gabung semua nih,just tambah nilai2 tersebut.

chmod 444 file - Allow read permission to owner and group and world
chmod 777 file - Allow everyone to read, write, and execute file


bagus Smile


salah satu cara mudah selain menghafal nombor, boleh guna huruf.. contohnya asasnya kena tau turutan pada permission:

rwxrwxrwx - pecahkan kepada 3, 3 huruf pertama adalah owner, 3 kedua adalah group dan yg ketiga adalah others..

ringkasan dalam command adalah:

u = user
g = group
o = others

a = all

so kalau permission dari --------- kita nak tukar users, group dan others ke rwx, boleh run command:

chmod a+rwx namafail_ygnakditukar

boleh guna chmod yg lain2 untuk test Smile
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
23-11-2011, 09:08 PM,
Post: #8
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
nak bertnya.. kat mn nk ekjas permission ni..
dlm shell boleh? kalau boleh shell apa ye?
tq all..
[Image: antibac_pix_virus_types.jpg]
Reply
24-11-2011, 08:10 AM,
Post: #9
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
boleh je if dalam shell,apa2 shell pun takpe.tp kena tgk la user yg kau ade tu level mana.if dah root,anything possible ;d
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
24-11-2011, 10:13 AM, (This post was last modified: 24-11-2011, 10:16 AM by HaoRen.)
Post: #10
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
User (rwx) = 4+2+1 = 7
Group(rx) = 4+1 = 5
World (rx) = 4+1 = 5
chmode mode = 0755

- Nice info dari jagungpecah. aku baru tau pasal maksud no ni.

chmod a+rwx namafail_ygnakditukar

- yeah rape you too teruna GayFace

[Image: 2819320332_zps3a75fe14.png]
[Image: 8df84e84.gif]

Reply
24-11-2011, 01:40 PM,
Post: #11
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
dulu mula2 aku blajor..
rwx rwx rwx
means:
111 111 111
means:

7 7 7

sebab jadi 7 tu..
ikut kuasa 2 punya



2^2=4 2^1=2 2^0=1

421 421 421

thats why:

777
Reply
24-11-2011, 02:34 PM,
Post: #12
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(24-11-2011, 01:40 PM)herotrojan Wrote: dulu mula2 aku blajor..
rwx rwx rwx
means:
111 111 111
means:

7 7 7

sebab jadi 7 tu..
ikut kuasa 2 punya



2^2=4 2^1=2 2^0=1

421 421 421

thats why:

777

tak paham aku apsal yg 111, leh jadi 2^2=4, 2^1=2, 2^0=1 :|
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
24-11-2011, 03:04 PM, (This post was last modified: 24-11-2011, 03:07 PM by herotrojan.)
Post: #13
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
sorry actually 111 means bila 1 permission akan on dan bila 0 means permissions off or bleh kot aku consider 1 and 0 was in a binary format...
rujukan aku buku hacking linux exposed.. tapi kat aku ada yang rare pnye siri 2 aku beli online.. kat mesia mcm takdak je..hehe

errk.. tambah sket lagi yang 2^n tu sbb aku nk bgtau dari mana datangnya 4,2 dan 1..
Reply
24-11-2011, 03:07 PM,
Post: #14
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
nice... bro..
kalau ade drwx..

d= dinamic link (maksudnya file tu ade link/rangkaian/kaitan dgn fail lain)



PHP Code:
"Don't Hate The Hacker,Hate The Code" 
Reply
24-11-2011, 03:07 PM,
Post: #15
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(24-11-2011, 02:34 PM)Ahlspiess Wrote:
(24-11-2011, 01:40 PM)herotrojan Wrote: dulu mula2 aku blajor..
rwx rwx rwx
means:
111 111 111
means:

7 7 7

sebab jadi 7 tu..
ikut kuasa 2 punya



2^2=4 2^1=2 2^0=1

421 421 421

thats why:

777

tak paham aku apsal yg 111, leh jadi 2^2=4, 2^1=2, 2^0=1 :|

chmod nie actually to permission utk baca file tersebut.. maka seperti di atas, 777 bermakna file tersebut boleh di access oleh semua orang..

jika anda buat ls -l

akan kuar seperti di bawah

-rw-r--r-- 1 root wheel
-rw------- 1 root wheel
-r--r--r-- 1 root wheel
-rw------- 1 root wheel
-rw------- 1 root wheel
drwxr-xr-x 3 root wheel
-rw-r--r-- 1 root wheel
drwx------ 8 root wheel

jika di lihat korang akan perasaan ada permission rwx di mana ianya bermaksud read, write and execute
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [TuT] 2ClickUpdate – Install Updates & Clean Up Ubuntu Secara Automatik rapple86 0 402 12-12-2011, 11:36 AM
Last Post: rapple86

Forum Jump: