Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Memahami apa itu CHMOD secara umum
24-11-2011, 03:09 PM, (This post was last modified: 24-11-2011, 03:10 PM by herotrojan.)
Post: #16
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(24-11-2011, 03:07 PM)rwx Wrote: nice... bro..
kalau ade drwx..

d= dinamic link (maksudnya file tu ade link/rangkaian/kaitan dgn fail lain)

ish camne bro rwx ni tak lepas lagi.. d tu maksudnya directory.. link tu ada soft link dan hard link.. dia ada guna tanda "l" huruf L la maksud aku

nk tambah sket lagi.. kalau bro minat nak belajar pasal link .. cuba cari pasal inode.. kalau faham tu insyaAllah mudahler kot..
Reply
24-11-2011, 03:18 PM,
Post: #17
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(24-11-2011, 03:09 PM)herotrojan Wrote:
(24-11-2011, 03:07 PM)rwx Wrote: nice... bro..
kalau ade drwx..

d= dinamic link (maksudnya file tu ade link/rangkaian/kaitan dgn fail lain)

ish camne bro rwx ni tak lepas lagi.. d tu maksudnya directory.. link tu ada soft link dan hard link.. dia ada guna tanda "l" huruf L la maksud aku

nk tambah sket lagi.. kalau bro minat nak belajar pasal link .. cuba cari pasal inode.. kalau faham tu insyaAllah mudahler kot..

owwhh d=directory.. ku igtkan dinamic..Facepalm thank bro sbb bg pencerahan.. hehehe

PHP Code:
"Don't Hate The Hacker,Hate The Code" 
Reply
25-12-2011, 03:20 PM,
Post: #18
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
pergh, mendalam sungguh. aku selama ni tau 777 dengan 755 je.
thanks! Smile
linux mint user. yes, i am a noob | @AmirulAbu | @Bajugeek | Bajugeek
Reply
02-01-2012, 10:51 AM,
Post: #19
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(24-11-2011, 02:34 PM)Ahlspiess Wrote:
(24-11-2011, 01:40 PM)herotrojan Wrote: dulu mula2 aku blajor..
rwx rwx rwx
means:
111 111 111
means:

7 7 7

sebab jadi 7 tu..
ikut kuasa 2 punya



2^2=4 2^1=2 2^0=1

421 421 421

thats why:

777

tak paham aku apsal yg 111, leh jadi 2^2=4, 2^1=2, 2^0=1 :|

2^0=1 biar btul GayFace
Reply
02-01-2012, 11:02 AM,
Post: #20
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(02-01-2012, 10:51 AM)thedanielaaa95 Wrote: 2^0=1 biar btul GayFace

http://www.wolframalpha.com/input/?i=2^0

problem? ;d

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
02-01-2012, 11:08 AM,
Post: #21
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(02-01-2012, 11:02 AM)ak47suk1 Wrote:
(02-01-2012, 10:51 AM)thedanielaaa95 Wrote: 2^0=1 biar btul GayFace

http://www.wolframalpha.com/input/?i=2^0

problem? ;d

kalo gune manual mcmane pula
^=maksud nya drab kan??
Reply
02-01-2012, 11:12 AM,
Post: #22
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(02-01-2012, 11:08 AM)thedanielaaa95 Wrote:
(02-01-2012, 11:02 AM)ak47suk1 Wrote:
(02-01-2012, 10:51 AM)thedanielaaa95 Wrote: 2^0=1 biar btul GayFace

http://www.wolframalpha.com/input/?i=2^0

problem? ;d

kalo gune manual mcmane pula
^=maksud nya drab kan??

Kuasa ataupun power dalam bahasa inggeris. Apa2 nombor yang dikuasakan dengan kosong, jawapannya satu.

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
02-01-2012, 11:14 AM,
Post: #23
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(02-01-2012, 11:12 AM)ak47suk1 Wrote:
(02-01-2012, 11:08 AM)thedanielaaa95 Wrote:
(02-01-2012, 11:02 AM)ak47suk1 Wrote:
(02-01-2012, 10:51 AM)thedanielaaa95 Wrote: 2^0=1 biar btul GayFace

http://www.wolframalpha.com/input/?i=2^0

problem? ;d

kalo gune manual mcmane pula
^=maksud nya drab kan??

Kuasa ataupun power dalam bahasa inggeris. Apa2 nombor yang dikuasakan dengan kosong, jawapannya satu.
thanks GayFace
aku mt ni failed skit
Reply
02-01-2012, 11:56 AM,
Post: #24
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
lecturer sye ajar chmod 744 filename
Reply
02-01-2012, 09:22 PM,
Post: #25
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(02-01-2012, 11:08 AM)thedanielaaa95 Wrote: kalo gune manual mcmane pula
^=maksud nya drab kan??

^ bermaksud kuasa..
2 ^ 1 disebut sebagai '2 kuasa 1'
cara pengiraan dia, nombor disebelah kanan adalah nombor asas manakala nombor disebelah kiri adalah gandaan kepada nombor asas. jadi, 2 ^ 3 bermaksud 2 digandakan 3 kali.

cth:

2 ^ 1 tidak perlu digandakan

2 ^ 2
= 2 x 2
= 4

2 ^ 3
= 2 x 2 x 2
= 4 x 2
= 8

untuk 2 ^ 0 = 1 lak, penerangan secara ringkas boleh dirujuk disini: http://www.youtube.com/watch?v=mB020fkwGkM
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
20-06-2013, 07:50 PM,
Post: #26
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
Maaf dig-grave siket.

Nk tanye, contoh mcm yg:
"Angka ketiga = izin untuk user yang lain tapi berada dalam group file tersebut gak::>>"

Mcmne nk ltk user lain dalam group tue?

Sbgai contoh, kalau kt folder plugin/theme wordpress, kalau nk install gune dashboard dalam wordpress, kene settig both folder kpde 0777 (world), mcmne nk msok kan wordpress nie ke dalam "group" yg boleh -rwx mcm angka ketiga tue?

Ke aku salah faham.. sebelom nie yg xboleh jep, trus aku set kpd 0777.

Sori kalau soalan berbaur noob.

Thanks.

Smile
[Image: 0K35v.png]
Reply
21-06-2013, 05:18 PM,
Post: #27
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
0 hingga 7 tu sbarnya sistem nombor octat (base 8).
kalau anda rasa post saya berguna sudilah sumbang bitcoin ke 1EwBQDnsTXbn9SWn8W2hHE1MFFJum1sSQ6
^^
Reply
21-06-2013, 09:22 PM,
Post: #28
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
knp dia pakai no 421 ek?
r=4
w=2
x=1

knp dia xnk pkai r=9 ke..
aku kne Troll Face dengan FieryCold dan UnKn0wN dan juga suhz Sad
~Berhati-hatilah dengan mereka~
Reply
09-07-2013, 04:43 PM,
Post: #29
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
(20-06-2013, 07:50 PM)D4RK_5Y5T3M Wrote: Maaf dig-grave siket.

Nk tanye, contoh mcm yg:
"Angka ketiga = izin untuk user yang lain tapi berada dalam group file tersebut gak::>>"

Mcmne nk ltk user lain dalam group tue?

Sbgai contoh, kalau kt folder plugin/theme wordpress, kalau nk install gune dashboard dalam wordpress, kene settig both folder kpde 0777 (world), mcmne nk msok kan wordpress nie ke dalam "group" yg boleh -rwx mcm angka ketiga tue?

Ke aku salah faham.. sebelom nie yg xboleh jep, trus aku set kpd 0777.

Sori kalau soalan berbaur noob.

Thanks.

Smile

ada mcm2 cara, biasanya user ni boleh add secondary group selain dr group default dia, salah satunya edit /etc/group pada baris group berkenaan dan add user tadi..

contoh group yg biasa di add, "staff", "user" camtuh la.. so bila any files created dan add ke group staff, semua user yg belong ke group staff boleh akses..
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
05-09-2013, 11:28 AM,
Post: #30
RE: Memahami apa itu CHMOD secara umum
chown pulak camane bang
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [TuT] 2ClickUpdate – Install Updates & Clean Up Ubuntu Secara Automatik rapple86 0 401 12-12-2011, 11:36 AM
Last Post: rapple86

Forum Jump: