Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TBD.my @ ipv6
23-09-2012, 04:59 PM,
Post: #16
RE: TBD.my @ ipv6
Owh lupe lak yg tbd.my ni hosting kat luar… klo ikutkan performance, ipv6 ni lagi laju dari ipv4, tp user yg ade ipv6 je yg leh dpt fully utilize keberkesanan ipv6 kan, klo browse dari komputer yg ipv4, same gak cam server biasa kan?
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
Reply
23-09-2012, 05:07 PM,
Post: #17
RE: TBD.my @ ipv6
(23-09-2012, 04:59 PM)Skiddies Wrote: Owh lupe lak yg tbd.my ni hosting kat luar… klo ikutkan performance, ipv6 ni lagi laju dari ipv4, tp user yg ade ipv6 je yg leh dpt fully utilize keberkesanan ipv6 kan, klo browse dari komputer yg ipv4, same gak cam server biasa kan?

takde beza dari segi performance.. cuma lebih byk IP space dkt ipv6.. tu je.
[Image: GteM3.png]
Reply
23-09-2012, 05:45 PM,
Post: #18
RE: TBD.my @ ipv6
Takde NAT:
http://ipv6.com/articles/general/Top-10-...-Part2.htm

Smaller Packet:
http://ipv6.com/articles/general/Top-10-...-Part4.htm

Better QOS:
http://ipv6.com/articles/general/Top-10-...-Part6.htm
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
Reply
23-09-2012, 06:11 PM,
Post: #19
RE: TBD.my @ ipv6
ooo, tp yg bab nat tu..
takde nat.. sbb ip space ipv6 lbh byk.. so xdehal la kot GayFace

tp aku rase, org biasa2 yg guna tenet kat rmh, tak rase perbezaan performance.. lebih kpd yg bertraffic tinggi.
[Image: GteM3.png]
Reply
23-09-2012, 07:37 PM,
Post: #20
RE: TBD.my @ ipv6
(23-09-2012, 04:59 PM)Skiddies Wrote: Owh lupe lak yg tbd.my ni hosting kat luar… klo ikutkan performance, ipv6 ni lagi laju dari ipv4, tp user yg ade ipv6 je yg leh dpt fully utilize keberkesanan ipv6 kan, klo browse dari komputer yg ipv4, same gak cam server biasa kan?

Mcm aku ckp td, user yg ade ipv6 je yg leh dpt fully utilize ipv6 punye server, klo yg ade ipv4 punye user, nothing special...
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
Reply
23-09-2012, 07:45 PM,
Post: #21
RE: TBD.my @ ipv6
(23-09-2012, 07:37 PM)Skiddies Wrote:
(23-09-2012, 04:59 PM)Skiddies Wrote: Owh lupe lak yg tbd.my ni hosting kat luar… klo ikutkan performance, ipv6 ni lagi laju dari ipv4, tp user yg ade ipv6 je yg leh dpt fully utilize keberkesanan ipv6 kan, klo browse dari komputer yg ipv4, same gak cam server biasa kan?

Mcm aku ckp td, user yg ade ipv6 je yg leh dpt fully utilize ipv6 punye server, klo yg ade ipv4 punye user, nothing special...

maksudnya mcmana tu? mohon pencerahan
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
23-09-2012, 07:54 PM,
Post: #22
RE: TBD.my @ ipv6
(23-09-2012, 06:11 PM)suhz Wrote: ooo, tp yg bab nat tu..
takde nat.. sbb ip space ipv6 lbh byk.. so xdehal la kot GayFace

tp aku rase, org biasa2 yg guna tenet kat rmh, tak rase perbezaan performance.. lebih kpd yg bertraffic tinggi.

Pencerahannye adalah macam yg suhz ckp tu… User ipv6 xde NAT, so leh direct connect ke server. Performance and security lagi tinggi. Tp user ipv4 macam kita ade NAT, so performance macam ipv4 lain gak. Takde ipsec macam ipv6
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
Reply
23-09-2012, 08:00 PM,
Post: #23
RE: TBD.my @ ipv6
ooo itu yg waktu skrg atau waktu hadapan mcmana yer?
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
23-09-2012, 08:13 PM,
Post: #24
RE: TBD.my @ ipv6
Skang ni ipv4 ngan ipv6 coexist, dua2 wujud dlm network dunia nih… dan dua2 berfungsi serentak. Cuma untuk dapatkan kelebihan ipv6, user tu perlu ada komputer yang disambungkan ke rangkaian ipv6 tu sendiri. Kat Malaysia ni stakat yg aku tau, xde lg ipv6. Yang digunakan skang tunnel je, bukan betul2 ipv6. Klo ade info terbaru, mungkin leh kongsi2 sket...
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
Reply
23-09-2012, 08:22 PM,
Post: #25
RE: TBD.my @ ipv6
ooo ok fhm2 Smile good job
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
23-09-2012, 08:32 PM,
Post: #26
RE: TBD.my @ ipv6
(23-09-2012, 08:13 PM)Skiddies Wrote: Skang ni ipv4 ngan ipv6 coexist, dua2 wujud dlm network dunia nih… dan dua2 berfungsi serentak. Cuma untuk dapatkan kelebihan ipv6, user tu perlu ada komputer yang disambungkan ke rangkaian ipv6 tu sendiri. Kat Malaysia ni stakat yg aku tau, xde lg ipv6. Yang digunakan skang tunnel je, bukan betul2 ipv6. Klo ade info terbaru, mungkin leh kongsi2 sket...

aku ada terbaca, ISP2 kat Malaysia mmg tgh implement ipv6, bukan x wujud lg.. tapi maybe masih dlm fasa percubaan atau internal je.

cth website www.jaringv6.my kalau kita nslookup, akan dpt IP dia 2001:328::8

Lain2 --> http://www.ipv6forum.com/ipv6_enabled/is...content=MY

cuma pendapat aku je, tak pasti. minta pencerahan kpd siapa yg lebih tahu. Smile
[Image: GteM3.png]
Reply
23-09-2012, 08:38 PM,
Post: #27
RE: TBD.my @ ipv6
Jaring memang tengah buka kepada mana-mana organisasi atau persendirian yang ingin mencuba infrastruktur ipv6 yang masih dalam proses percubaan ni. Aritu aku da penah mintak, tp smpi sekarang x dpt reply lg. Kita kena request dan bg reason ngape kita nak mintak ipv6 tu dan diorang akan tolong kita setup network ipv6 tu. Diorang ckp router kita boleh diconfigure supaya enable function ipv6, perlu reflash balik firmware dia.
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
Reply
23-09-2012, 09:49 PM,
Post: #28
RE: TBD.my @ ipv6
camner nak dpt ipv6 nie ;d
love u
[Image: bot.gif]

PHP Code:
printf(“Goodbye world \n”); 
Reply
23-09-2012, 10:22 PM,
Post: #29
RE: TBD.my @ ipv6
(23-09-2012, 09:49 PM)Tron Wrote: camner nak dpt ipv6 nie ;d

kalau kau nk sngt gi cuba ipv6 tunnel ;d
[Image: OmDM2yf.png]
Reply
23-09-2012, 10:40 PM,
Post: #30
RE: TBD.my @ ipv6
mana nak dapat ipv6 tunel nie ;d
love u
[Image: bot.gif]

PHP Code:
printf(“Goodbye world \n”); 
Reply


Forum Jump: