Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JAVA Layout... mana 1 feveret :P
07-02-2011, 02:11 PM,
Post: #1
JAVA Layout... mana 1 feveret :P
Assalamualaikum & salam kenal..
Hi saya baru join TBD. nak tanya bleh XD

masokis, bukak2 soskod java yang masokis belajar buat dlu.. pastu baru teringat sesuatu... ttg layout manager.

mana 1 paling korang suka dan kenapa ?
- flow layout
- grid layout
- border layout
- grid bag layout
- card layout

ni untuk awt.... ada lagi rasanya, table.. intelli J, group.. (ingat ni je setakat ni). mana 1 biasa kamu guna...

* 127001 saja bukak topik ni, ilmiah skit.. lagipun lama org x bincang ttg java kat tbd ni Smile
Reply
07-02-2011, 02:57 PM,
Post: #2
RE: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
aku prefer grid layout. Tapi masa aku baru2 belajar java dulu. Tak pakai pun layout. Susun manual ;d . Atau kalau malas nak fikir bab layout ni, guna je Netbeans punya drag and drop GayFace

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
07-02-2011, 03:09 PM,
Post: #3
RE: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
(07-02-2011, 02:57 PM)ak47suk1 Wrote: aku prefer grid layout. Tapi masa aku baru2 belajar java dulu. Tak pakai pun layout. Susun manual ;d . Atau kalau malas nak fikir bab layout ni, guna je Netbeans punya drag and drop GayFace

untung nyer.. masokis kena buat manual... hari2 bawak kertas grid. nak susun component kat kordinat x,y.. ROFL
guna creator.. kod tulis satu per satu.. ada sampai 100 lines. tapi output ciput je GayFace

Reply
07-02-2011, 03:11 PM,
Post: #4
RE: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
Dulu aku buat manual gak la. Tapi buang masa la kalo nak develop real world application. ;d

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
20-02-2011, 08:38 PM,
Post: #5
RE: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
aku pakai combination major 4 layout tu biasenye.. takde yg feveret lagi.. GayFace
Reply
01-09-2012, 03:21 AM,
Post: #6
RE: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
(20-02-2011, 08:38 PM)slash`s Wrote: aku pakai combination major 4 layout tu biasenye.. takde yg feveret lagi.. GayFace

Aci la da terer -_-
We live among its people now, hiding in plain sight... but watching over them in secret... waiting... protecting. I have witnessed their capacity for courage, and though we are worlds apart, like us, there's more to them than meets the eye..
Reply
29-11-2012, 10:36 AM,
Post: #7
RE: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
(01-09-2012, 03:21 AM)127001 Wrote:
(20-02-2011, 08:38 PM)slash`s Wrote: aku pakai combination major 4 layout tu biasenye.. takde yg feveret lagi.. GayFace

Aci la da terer -_-

aku rasa bagi beginner macam aku patu tahu guna layout secara manual dahulu......bagi yang pro guna drag and drog jer kat netbeans.....belaja dari susah dahulu......
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
03-12-2012, 10:32 AM,
Post: #8
Re: JAVA Layout... mana 1 feveret :P
Klo tujuan utk blajo. Bleh je guna grid. Tp klo tujuan utk dev actual application, aku cdgkan buat gune netbean je sbb precision layout x penting.
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Soalan Java darknite 10 717 27-11-2013, 01:47 PM
Last Post: darknite
  soalan java. hard3 4 861 10-05-2013, 10:33 PM
Last Post: JejakaPemalu
  [help] inputfile java please click me to know more Timon 0 360 14-04-2013, 10:02 PM
Last Post: Timon
  [problem]with java tcp client and server chat pron3t 1 510 26-02-2013, 01:21 PM
Last Post: muhaznar
  java API Timon 3 781 09-12-2012, 09:58 PM
Last Post: lamki
  java background music library Timon 0 410 09-12-2012, 05:21 PM
Last Post: Timon
  Java | MS Excell 127001 5 987 29-07-2012, 12:41 AM
Last Post: lamki
  Tutorial: Menghubungkan SQLite Dengan Java s3m00t 4 1,213 25-07-2012, 02:40 AM
Last Post: s3m00t
  [java prob]guna user input dan methode erroe indintifier pron3t 2 636 22-04-2012, 07:56 PM
Last Post: pron3t
  [Tut]Java Array Name Ujang 2 706 19-04-2012, 03:07 PM
Last Post: pron3t

Forum Jump: