Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mari Belajar Vintage
28-01-2011, 01:46 AM, (This post was last modified: 28-01-2011, 01:56 AM by p0pc0rn.)
Post: #1
Mari Belajar Vintage
okeh..arini aku nk ajar cane nk main2 ngn gambo korang guna photoshop supaya gambo tu ade vintage look..
vintage ni ala2 utk bg nmpk old school sket,mood gamba lain,tone yg menarik dr kaler biase..

ni antara salah satu cara utk dpt hasil vintage..byk g cara..tp ni yg simple aku rs n sng korg nk phm..
apa yg korg perlu

- gambar
- photoshop
- idea yg kreatif dan rajin mencuba

1 - Open photoshop dan pilih gambar yg korang nak vintagekan..selepas tu duplicate as layer baru.
[Image: 2qsqm4x.png]
2 - Korang adjust2 dlu ape yg korg rs nk utk gambar korang tu..yg ni korang nk skip pun takpe aku rs..kalo korang skip,korang terus leh jump ke nombor 4..kalo korang folo,leh teruskan dgn nombor 3
- Contoh dalam gambar aku ni,aku crop utk bg frame yg seswai,ROT3 rules(ni photographic pny basic) , dan try ubah contrast dan lightness
[Image: 34e6a9w.png]
3 - Kendian ape yg aku wat? aku just merge sume layer combine jd satu..then duplicate kembali sbb tu aku cakap tak wat yg nombor 2 pun takpe..keh3
[Image: sxkxo8.png]
4 - Then, kt layer yg baru duplicate tu..adjust mode kepada Screen dan Opacity pepandai la korang main
[Image: 345hkb8.png]
5 - Wat layer baru yg kosong,fill up guna Paint Bucket Tool .
- Dalam contoh aku,pink dipilih stelah konsider gambar tu background orange+merah sket2
[Image: 2utmd6g.png]
6 - Tukar mode layer kepada Exclusion dan main2 ngn opacity
[Image: 24fwc37.png]
7 - Duplicate layer asal,dan drag naik bg dia atas sekali
[Image: 167mp2o.png]
8 - Set mode kepada soft light..dan hasilnya!! tada!~
[Image: i736hc.png]

nk stop kt situ boleh,nk proceed pun boleh..ikut msing2 pny idea n kreativiti..kalo rajin nk main2 ngn photoshop lagi,teruskan..cari gabungan kaler yg menarik,main2 contrast,lightness,level dan segala function2 yg wujud kt photoshop tu..lagi byk korg main..lagi byk korg dpt idea

Ni final touch utk gamba tu yg aku sj bosan2 nk tmbh..keh3
[Image: nmnwp4.png]

sori la kalo xbrapa menarik..aku pun bkn hebat sgt..hehe



ni ade contoh2 gamba aku yg lain aku vintagekan b4 nih Big Grin
[Image: 4726226511_24f25ffb13.jpg]
[Image: 4649576591_ed0185ae5b.jpg]
[Image: 4664878993_f8a24da377.jpg]
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
28-01-2011, 10:12 AM,
Post: #2
RE: Mari Belajar Vintage
apa maksud vintage ni bro?
Reply
28-01-2011, 10:51 AM,
Post: #3
RE: Mari Belajar Vintage
mmg tanampak full ke gmba2 ha? dempny tinypic..
nk kne ubah ke imageshack balik

btw,vintage ni maksud origin aku tak sure la..
tp dr ape yg aku phm,vintage effect ni antara teknik2 menaikkan mood gamba..
dan skrg mmg famous di kalangan photographer aku tgk..

cth let say ko tgkap gamba pngantin..background nmpk huduh benar..
ko nk edit background,kang xjadi original pny scene lak..
so,main2 la ngn coloring tone..

slalu vintage ni org main2 utk bg nmpk tone yg menarik dari warna asal photo tu..
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
28-01-2011, 11:50 AM,
Post: #4
RE: Mari Belajar Vintage
Bro..dgn teknik ni juga orang wat gambar Lomo (Lomografi) tp fake lomo..Lau ori, kita snap pic guna lomo camera.. vintage tu mcm temperature gambar(ala2 tona warna)..dan selalunya diikuti dgn penghasilan bingkai hitam/ frame/curl di penjuru gambar..
PHP Code:
"Don't Hate The Hacker,Hate The Code" 
Reply
28-01-2011, 12:26 PM,
Post: #5
RE: Mari Belajar Vintage
oic.. mcm klasik pon ada gaya gak..
Reply
28-01-2011, 05:43 PM,
Post: #6
RE: Mari Belajar Vintage
kalo nk wat frame tpi tue mcmner plak??selalu aku wat guner picnik,,kalo nk wat guner ps mcmner??
-JGN BAGI PELUANG KEPADA ORANG LAIN UNTUK MELIHAT KELEMAHAN DIRI KITA-
Reply
28-01-2011, 06:06 PM,
Post: #7
RE: Mari Belajar Vintage
cantik...bro..tahniah popcorn.
-|ninja33|-
[Image: b_560_95_1.png]
Reply
28-01-2011, 10:07 PM, (This post was last modified: 28-01-2011, 10:09 PM by p0pc0rn.)
Post: #8
RE: Mari Belajar Vintage
(28-01-2011, 05:43 PM)wonderpetz Wrote: kalo nk wat frame tpi tue mcmner plak??selalu aku wat guner picnik,,kalo nk wat guner ps mcmner??
if ko maksudkan gamba yg aku bwat cnth edit tu,

1 - filter > convert to smart layer
2 - filter > distort > lens correction > main2 ngn percentage vignette

kalo gamba yg bawah tu aku guna stroke je
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
16-02-2011, 08:53 PM,
Post: #9
RE: Mari Belajar Vintage
nice tq2.. ak slalu gune action je.. wakaka
Reply
16-02-2011, 09:05 PM,
Post: #10
RE: Mari Belajar Vintage
[Image: nmnwp4.png]
Dari kiri : Alphiess & p0pcorn ROFL

/ekk..spam sekali sekala ....
Reply
16-02-2011, 09:23 PM,
Post: #11
RE: Mari Belajar Vintage
mari ramai2 -rep masokis sbb dia spam
;d
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
16-02-2011, 09:47 PM,
Post: #12
RE: Mari Belajar Vintage
wakakakak,siot je masokis Big Grin ,btw nice tut..alamak nie nk kena install photoshop nie gamaknyer,try skit
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
05-03-2011, 07:44 PM,
Post: #13
RE: Mari Belajar Vintage
Angry Yooo

Aku igt perkataan 'vintage' tu salah satu perkataan porno. Tau2 ini pla.. hahah.. Nice tutorials btw...

Big Grin
[Image: 1662307093.png]
[Image: mrkrahoz.gif]
Reply
22-07-2011, 09:45 PM,
Post: #14
RE: Mari Belajar Vintage
Thanks.... sangat2 suka.. hehe...
Hhhhhhmmmmmm? boss
Reply
02-08-2011, 10:05 PM,
Post: #15
RE: Mari Belajar Vintage
popcorn leh x shared kat rez 'photoshop cs3' ;d
PHP Code:
Get a Free Hosting Domain at " http://tny.cz/bcc10d6c " 

Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Nak belajar flash kayman120 4 1,325 09-01-2013, 02:04 PM
Last Post: ibnumalik
  belajar asas photoshop try 5 1,988 06-01-2013, 11:16 PM
Last Post: shadowmacx

Forum Jump: