Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BSOD
16-09-2010, 05:58 PM,
Post: #1
BSOD
tak pernah2 aku kene BSOD tetibe ari kene sampai 3 Kali berlainan Error

1st, REGISTRY_ERROR <-- kalau tak silap, tapi ada perkataan registry
2nd, PAGED_ERROR_NONPAGED_AREA <-- tah betol ke tak ejaan die ni GayFace
3rd, MEMORY_MANAGEMENT

so, bole tau ape punca die? apa info lagi yg diperlukan?

OS: WinXP SP3
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
16-09-2010, 06:12 PM,
Post: #2
RE: BSOD
http://support.microsoft.com/kb/307973/en-us
kemudian start debugging dari dump file ;d
[̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅]
i ℓ٥ﻻ ﻉ√٥υ F٥rﻉ√ﻉr ღ
|_|0|_|
|_|_|0|
|0|0|0|
http://jonhburn2.freehostia.com/lol.txt
Reply
16-09-2010, 06:28 PM,
Post: #3
RE: BSOD
Ini Minidump folder

.zip   Minidump.zip (Size: 53,2 KB / Downloads: 1)

Aku check guna ni tapi tak tau nak tgk kat mana ROFL
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
16-09-2010, 07:03 PM,
Post: #4
RE: BSOD
dr minidump tu aku rasa most probably ram problem (kena tggu yg lg arif kompemkn GayFace )
bleh try pkai ni untk test:
http://www.memtest.org/
[̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅]
i ℓ٥ﻻ ﻉ√٥υ F٥rﻉ√ﻉr ღ
|_|0|_|
|_|_|0|
|0|0|0|
http://jonhburn2.freehostia.com/lol.txt
Reply
16-09-2010, 07:44 PM,
Post: #5
RE: BSOD
(16-09-2010, 07:03 PM)johnburn Wrote: dr minidump tu aku rasa most probably ram problem (kena tggu yg lg arif kompemkn GayFace )
bleh try pkai ni untk test:
http://www.memtest.org/

mungkin gak pasal ram, sbb aku baru pacak 2 ketol ram tadi GayFace
skrg guna seketol, seketol lagi la kot yg rosak
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
16-09-2010, 08:51 PM,
Post: #6
RE: BSOD
(16-09-2010, 07:44 PM)Ahlspiess Wrote:
(16-09-2010, 07:03 PM)johnburn Wrote: dr minidump tu aku rasa most probably ram problem (kena tggu yg lg arif kompemkn GayFace )
bleh try pkai ni untk test:
http://www.memtest.org/

mungkin gak pasal ram, sbb aku baru pacak 2 ketol ram tadi GayFace
skrg guna seketol, seketol lagi la kot yg rosak
beli baru ah

[Image: 76561198059652827.png]
[Image: TkeHBe6.gif]
Reply
16-09-2010, 08:54 PM,
Post: #7
RE: BSOD
(16-09-2010, 08:51 PM)TerrickCEF Wrote:
(16-09-2010, 07:44 PM)Ahlspiess Wrote:
(16-09-2010, 07:03 PM)johnburn Wrote: dr minidump tu aku rasa most probably ram problem (kena tggu yg lg arif kompemkn GayFace )
bleh try pkai ni untk test:
http://www.memtest.org/

mungkin gak pasal ram, sbb aku baru pacak 2 ketol ram tadi GayFace
skrg guna seketol, seketol lagi la kot yg rosak
beli baru ah
yep, masa test ok je boot windoz and buka firefox...
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
16-09-2010, 10:35 PM,
Post: #8
RE: BSOD
Ram yg suspek problem tu amek pemadam getah kasi padam n gesek2 dekat kaki dia. pastu lekat balik kt mobo kasi betol2..

Selamat mencuba Big Grin
00110001 00110000 00100000 01101001 01110011 00100000 01110100 01110111 01101111 00100000 01101001 01101110 00100000 01100010 01101001 01101110 01100001 01110010 01111001
Reply
16-09-2010, 10:38 PM,
Post: #9
RE: BSOD
(16-09-2010, 10:35 PM)salax Wrote: Ram yg suspek problem tu amek pemadam getah kasi padam n gesek2 dekat kaki dia. pastu lekat balik kt mobo kasi betol2..

Selamat mencuba Big Grin

sudah buat masa mula2 bsod; still bsod hehehe
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
16-09-2010, 10:41 PM,
Post: #10
RE: BSOD
perkakasan elektronik, aku rendam dlm air suam / panas. keringkan betul2. kalau tak jd, pakai organic solvent (alkohol), dilute-kan dia dlm air biasa (50 % alcohol, 50% air biasa)
Reply
16-09-2010, 10:45 PM,
Post: #11
RE: BSOD
aku rasa sbb mobo aku tak larat kejau speed ram aku kot, sbb guna seketol ok je...
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
16-09-2010, 11:27 PM,
Post: #12
RE: BSOD
nah..cuba guna tool ni..harap membantu..

http://rapidshare.com/files/419409744/BSoDerrmsg.exe
MD5: F531CAE1CC0CC10E38D60DA095A03839

hanya perlu masukkan sahaja apa error code (masa skrin tgh biru) tersebut pastu enter..
contohnya masa BSoD tu dia kuar lebih kurg gini..
"STOP 0x0000001E"..

masukkan 0X0000000000 tu (tanpa perkataan STOP), enter dan ia akan berikan maksud error code tersebut..
selamat mencuba..GayFace

//hasil kat NVT mmg ada infected..tp tu cikai nyer AV la yg kata ada infected.. branded AV scan ok je.. g** betul..

http://scanner2.novirusthanks.org/analys...zZy1leGU=/
Reply
16-09-2010, 11:31 PM,
Post: #13
RE: BSOD
mcm semart je bende tuh..nk try gak nanti.. thanks sil!
00110001 00110000 00100000 01101001 01110011 00100000 01110100 01110111 01101111 00100000 01101001 01101110 00100000 01100010 01101001 01101110 01100001 01110010 01111001
Reply
17-09-2010, 12:16 AM,
Post: #14
RE: BSOD
kasih diterima..hehehe..
xdelah best sgt, sebab ianya x beritau secara spesifik.. (camana nak bg tau specifically sedangkan window sendiri pun main agak2 je punca crash berlaku..GayFace)

tp utk pengesanan awal punca kerosakan, bg aku mmg best..Smile
Reply
17-09-2010, 01:10 AM,
Post: #15
RE: BSOD
stop error code mmg agak kurang tpat (tp bleh bg gmbrn awl) sbb itulah kita kena analysis dump file tu untk mendptkn lebih mklumat GayFace
[̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅]
i ℓ٥ﻻ ﻉ√٥υ F٥rﻉ√ﻉr ღ
|_|0|_|
|_|_|0|
|0|0|0|
http://jonhburn2.freehostia.com/lol.txt
Reply


Forum Jump: