Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BSD World
10-08-2010, 03:10 PM,
Post: #1
BSD World
sorry guys.. i'm now FreeBSD user.

so sape2 nak share kat TBD ni jomlah..
i pun der juga nak share, tapi nak tau dulu, kot2 ader FreeBSD user here..

tak per kalau tak tak pernah dengar nama FreeBSD pun.. sebab i dulu2 pun kenal redhat, mandrake, slackware jer.. (debian i dunno - lagipun ubuntu lum wujud).. apa kebendanyer BSD ni.. pastu bila try install OpenBSD macam susah jer...

tapi bila dah dapat guna FreeBSD ni, susah pulak nak pakai Linux..

then i minat baca magazine ni..
http://bsdmag.org
boleh download free.

so, i nak cari kawan lah.. boleh kan??
atau sapa2 yang nak belajar guna BSD.. jom.. and welcome to BSD world...


Attached Files
.png   Unix_history-simple_2002.png (Size: 302,24 KB / Downloads: 11)
Smile Baby, I never seen someone with your body...
10-08-2010, 03:22 PM,
Post: #2
RE: BSD World
aku pkai kejap je freebsd ni...hahaha..xd kawan.. Sad

10-08-2010, 03:26 PM,
Post: #3
RE: BSD World
penah gak blaja setup bsd..
desktop lom try lagi...
anything interesting??
10-08-2010, 03:30 PM, (This post was last modified: 10-08-2010, 03:33 PM by nadahahs.)
Post: #4
RE: BSD World
yer betul, takder kawan.. saya sorang2 jer kat utara ni pakai freebsd.. klu kat lembah klang tu ader la kawan.. tu pun sorang jer.. hehe

desktop? no i'm not interesting with desktop.. hehehe.. so klu nak desktop awak pakai linux yer..
Smile Baby, I never seen someone with your body...
05-09-2010, 07:21 PM,
Post: #5
RE: BSD World
(10-08-2010, 03:30 PM)nadahahs Wrote: yer betul, takder kawan.. saya sorang2 jer kat utara ni pakai freebsd.. klu kat lembah klang tu ader la kawan.. tu pun sorang jer.. hehe

desktop? no i'm not interesting with desktop.. hehehe.. so klu nak desktop awak pakai linux yer..

Ramai je bro yg pakai BSD ni... usya http://www.mybsd.org.my/ .. antara group BSD yg aktif
00110001 00110000 00100000 01101001 01110011 00100000 01110100 01110111 01101111 00100000 01101001 01101110 00100000 01100010 01101001 01101110 01100001 01110010 01111001
05-09-2010, 07:28 PM,
Post: #6
RE: BSD World
(05-09-2010, 07:21 PM)salax Wrote: Ramai je bro yg pakai BSD ni... usya http://www.mybsd.org.my/ .. antara group BSD yg aktif

Desktop BSD kan ada? Ada komen?

Server pc mungkin bagus lagi guna Open BSD/ Free BSD.

Unix kaw2. GayFace
Islam itu agamaku,
Muhammad itu rasulku,
Quran itu kitabku,
Umat islam adalah saudaraku.

Sabda Rasulullah s.a.w , "Orang mu’min bukan seorang pencela, bukan seorang pengutuk, bukan seorang yang pengkeji dan bukan juga seorang yang berkata kotor."

-- HR. at-Tirmizi
05-10-2010, 06:51 PM, (This post was last modified: 05-10-2010, 06:56 PM by TRUNASUCI.)
Post: #7
RE: BSD World
(10-08-2010, 03:10 PM)nadahahs Wrote: sorry guys.. i'm now FreeBSD user.

so sape2 nak share kat TBD ni jomlah..
i pun der juga nak share, tapi nak tau dulu, kot2 ader FreeBSD user here..

tak per kalau tak tak pernah dengar nama FreeBSD pun.. sebab i dulu2 pun kenal redhat, mandrake, slackware jer.. (debian i dunno - lagipun ubuntu lum wujud).. apa kebendanyer BSD ni.. pastu bila try install OpenBSD macam susah jer...

tapi bila dah dapat guna FreeBSD ni, susah pulak nak pakai Linux..

then i minat baca magazine ni..
http://bsdmag.org
boleh download free.

so, i nak cari kawan lah.. boleh kan??
atau sapa2 yang nak belajar guna BSD.. jom.. and welcome to BSD world...

ehehehe mcm kenalll je Big Grin
(05-09-2010, 07:21 PM)salax Wrote:
(10-08-2010, 03:30 PM)nadahahs Wrote: yer betul, takder kawan.. saya sorang2 jer kat utara ni pakai freebsd.. klu kat lembah klang tu ader la kawan.. tu pun sorang jer.. hehe

desktop? no i'm not interesting with desktop.. hehehe.. so klu nak desktop awak pakai linux yer..

Ramai je bro yg pakai BSD ni... usya http://www.mybsd.org.my/ .. antara group BSD yg aktif


yup mybsd antara group yg bagus.. lain2 tuh ada other group mcm pcbsd.my, yg mana aktif dalam mailing list etc.. web masih dalam proses lg.. rajin2 la joinkan diri Smile



(05-09-2010, 07:28 PM)python Wrote: Desktop BSD kan ada? Ada komen?

Server pc mungkin bagus lagi guna Open BSD/ Free BSD.

Unix kaw2. GayFace

DesktopBSD saya ada download tak penah try.. PCBSD mmg untuk desktop, cuma berat sket pasal too GUI, mmg untuk desktop use pun..

untuk server FreeBSD/NetBSD/OpenBSD mmg kencang gila dan stabil la.. fully text mode takyah GUI2.. kalau nak graphic via web remotely pun ok gak..

ni based on my experience la.. org lan maybe lebih arif..

pure UNIX pun bagus juga cuma mostly propertiary dan mahal sgt..


nadahahs.. welcome to the BSD world Smile

# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
24-09-2012, 01:27 AM,
Post: #8
RE: BSD World
BSD tak sesuai untuk digunakan sebagai desktop. Installation tak user friendly dan byk package yang x disediakan. Tapi bila digunakan sebagai server, OpenBSD dan FreeBSD adalah yang terbaik sebab security dia dan agak kurang orang yang mahir pasal BSD.
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
24-09-2012, 06:11 AM,
Post: #9
RE: BSD World
Skiddies... ni dh lma gler 2 tahun dh lepas.. Troll 2
[Image: WNId_X.gif]
Apabila Ketidakadilan Menjadi Undang-Undang , Penentangan Menjadi Kewajipan
24-09-2012, 08:37 AM,
Post: #10
Re: BSD World
Pls dont bump old topic. Thanks.

- closed
[Image: mw63E.gif]
24-09-2012, 09:55 AM, (This post was last modified: 24-09-2012, 09:56 AM by fatah.)
Post: #11
RE: BSD World
nadahahs (pensyarah uitm/orang lama) pun dah tak lepak sini lepas insiden gaduh dengan moderator tahun lepas. GayFace

closed.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]


Forum Jump: