Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
belajar asas c++
21-10-2009, 07:38 PM,
Post: #16
Re: belajar asas c++
Jika pkai microsft visual basic 6.0 blh kan? ada tutorial nak blajar c++ guna benda tuh?
MELAYU CINA INDIA SINGH IBAN NEGRITO SENOI MELAYU PROTO.. 1 MALAYSIA
Reply
04-12-2009, 07:24 AM,
Post: #17
Re: belajar asas c++
sory saya budak baru belajar c++
nak tau dan nak tanya..
mende nie sebenarnya untuk pe eh?
hehehe....
dodol bertanya.. Big Grin
Reply
04-12-2009, 09:12 AM,
Post: #18
Re: belajar asas c++
c++ ialah language dan program saya

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.tbd.my/forum/viewtopic.php?f=33&t=4146&p=38107#p38107">viewtopic.php?f=33&t=4146&p=38107#p38107</a><!-- l -->

ialah salah satu contoh program yg diwat oleh language tersebut
Reply
27-12-2009, 05:47 PM,
Post: #19
Re: belajar asas c++
thx a lot but still blur .. lol
Walaupun nama aku MarsHmalloW aku tak pernah makan pun benda tu

aku minta maaf kalau post aku tak membantu

[Image: streamyxsucks01.gif][Image: streamyxsucks02.gif][Image: streamyxsucks03.gif]
Reply
29-12-2009, 08:16 AM,
Post: #20
Re: belajar asas c++
code yg ko bg 2.. memang software pnye code ye... kalo ak try ubah bole x.. x error??
Reply
29-12-2009, 08:58 AM,
Post: #21
Re: belajar asas c++
-- awat kau ni..
nak tukar. tukar la kalau eror lu punye pasallabagi eror
nak tau eror ke tak try la dulu jgn asik nak spam je -,-
[Image: 76561198059652827.png]
[Image: TkeHBe6.gif]
Reply
29-12-2009, 09:09 AM,
Post: #22
Re: belajar asas c++
ak NEWBIS< READ.. zz.
Reply
29-12-2009, 12:01 PM,
Post: #23
Re: belajar asas c++
fidz Wrote:mcm mne nak download C++


de banyak compiler ko leh cube,y paling femes Microsoft Visual C++ 6.0 ngan Dev-C++ Smile
[Image: 8F0ABB67854FB46471A09C36BBB9DAE2.png]
Reply
29-12-2009, 12:11 PM,
Post: #24
Re: belajar asas c++
tu IDE la mastre , contoh compiler ialah gcc.

tapi VC++ 6.0 ngan dev-c++ dah lama , ko boleh cuba code::blocks atau Visual C++ 2008 / 2010 beta
Reply
23-01-2010, 02:27 AM,
Post: #25
Re: belajar asas c++
try Wrote:
Code:
#include<iostream.h>
void main()
{
int a;
cout<<”Sila Masukkan Satu Nombor:”;
cin>>a;
cout<<”Nombor yang dimasukkan ialah:”<<a;
cout<<endl;
}


Quote:#include<iostream.h> - kepala fail (header file) dan mesti ada untuk memulakan sesuatu program (preprocessor).

void main() - arahan fungsi utama (directive function main).

{ - arahan blok fungsi dan kod aturcara akan ditulis didalamnya.(function block)

int a; - isytihar pembolehubah integer a.

cout<<”Sila Masukkan Satu Nombor:”; - paparkan kepada pengguna untuk
memasukkan satu nombor.

cin>>a; - nombor yang dimasukkan tadi diletakkan sebagai integer a.

cout<<”Nombor yang dimasukkan ialah:”<<a; - paparan keluaran bagi integer a.

cout<<endl; - paparan pada baris berikutnya (new line).

} - penutup arahan blok fungsi (end block) yang mana segala kod aturcara yang telah ditulis didalam blok ini ialah hasilnya/program yang telah dihasilkan.

ni da ok la..
my mean funtion code nye..
mcm head tu utk ape?

aku nk blajar programing..
tp xpham ape..
hope pro2 leh tlong..
Reply
28-01-2010, 05:06 PM,
Post: #26
Re: belajar asas c++
cam ni la...sebenarnyer c++ adalah high level language..high level laguage ni sebab die mirip dengan bahasa inggeris..so lebih mudah berbanding low level language macam assembly...low level susah sikit..tp kalau taw senang je...function ni plak ak bg ko contoh r...lebih kurang macam bekas r...katekan ko nak main carrom...ko simpan buah carrom dalam satu bekas kan...ade banyak buah carrom dalam tu...so,bile ko nak main carrom,ko amik r bekas tuh sbb ko nak pakai buah carrom...dalam programming...iostream pon lbh kurang cam tu r....dalam bekas iostream ade cin,cout dan lain2...so ko nak pakai bende2 tu ko kene amik la bekas tu...dalam programming panggil #include<name bekas> ...so function ni tugas die lebih kurang macam bekas r...pastu function ni ko ley wat sendiri...n ko bg name sendiri...so ko ley panggil function tu bile2 mase n banyak kali ikut yang ko suke... kalau nak pro programming kene struggle la..bukan tgk2 gitu je ley jadi master...kene banyak try n explore...ak pon baru je blaja...so x bape pandai sgt r...sikit2 ak taw r...
buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan...
Reply
28-01-2010, 11:17 PM,
Post: #27
Re: belajar asas c++
nice tutor
Reply
29-01-2010, 05:18 PM,
Post: #28
Re: belajar asas c++
thx wokk!! tapi still x pham.. arghhh
Walaupun nama aku MarsHmalloW aku tak pernah makan pun benda tu

aku minta maaf kalau post aku tak membantu

[Image: streamyxsucks01.gif][Image: streamyxsucks02.gif][Image: streamyxsucks03.gif]
Reply
22-02-2010, 10:22 PM,
Post: #29
RE: belajar asas c++
mane nak dapat software utk c++ ne?
Reply
23-02-2010, 10:02 AM,
Post: #30
RE: belajar asas c++
http://www.toggle.com/lv/software/download/kl7863.htm
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Belajar Asas Objective-C JejakaPemalu 11 2,849 23-09-2012, 01:31 AM
Last Post: otai_g

Forum Jump: