Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mediatek vs Qualcomm
26-02-2014, 09:59 AM, (This post was last modified: 26-02-2014, 10:01 AM by rakyat.)
Post: #1
mediatek vs Qualcomm
ape kelebihan dan kekurangan masing2 ?Hmm
handset & tab china banyak guna mtk.
lenovo pun guna mtk.
sebab murah ? Hmm
hp lenovo quad core boleh dapat dalam range rm400

ada sapa2 pakai? camna dgn performance?Hmm
Reply
26-02-2014, 10:17 PM,
Post: #2
RE: mediatek vs Qualcomm
pernah cuba phone kawan2 yg guna mikrotek/mtk ni.. performance sgt teruk GayFace walaupun dual core/quad core.. macam single core performance je.. LOL
we don't belong together
Reply
26-02-2014, 10:21 PM,
Post: #3
RE: mediatek vs Qualcomm
(26-02-2014, 10:17 PM)SKL Wrote: pernah cuba phone kawan2 yg guna mikrotek/mtk ni.. performance sgt teruk GayFace walaupun dual core/quad core.. macam single core performance je.. LOL

more specific pls .
Reply
26-02-2014, 10:23 PM,
Post: #4
RE: mediatek vs Qualcomm
(26-02-2014, 10:21 PM)6b2 Wrote:
(26-02-2014, 10:17 PM)SKL Wrote: pernah cuba phone kawan2 yg guna mikrotek/mtk ni.. performance sgt teruk GayFace walaupun dual core/quad core.. macam single core performance je.. LOL

more specific pls .

specific tang mana?
we don't belong together
Reply
26-02-2014, 10:25 PM,
Post: #5
RE: mediatek vs Qualcomm
(26-02-2014, 10:23 PM)SKL Wrote:
(26-02-2014, 10:21 PM)6b2 Wrote:
(26-02-2014, 10:17 PM)SKL Wrote: pernah cuba phone kawan2 yg guna mikrotek/mtk ni.. performance sgt teruk GayFace walaupun dual core/quad core.. macam single core performance je.. LOL

more specific pls .

specific tang mana?

ttg performance yg sgt teruk ,
tak pernah lagi test lagi chip mtk nea utk quadcore ,
tapi utk dual core penah la jugak compare light usage , dgn phone yg tak pakai chip nea ,
err tak nampak perbezaan yg ketara ,
mungkin boleh jelaskan dari segi teknikal ? .
Reply
26-02-2014, 10:34 PM,
Post: #6
RE: mediatek vs Qualcomm
bg saya perbezaan sgt ketara dari segi snappy-ness masa menggunakan phone tu..
too much delay and sometime sgt laggy kalau tgh run multiple apps at a time..
berbeza dgn TI OMAP n Qualcomm Snapdragon (yg pernah saya cuba)..

tp x semua qualcomm snapdragon ok.. depends pada jenis jugak.. snapdragon 400 n 800 sedap pakai.. snapdragon 200 teruk.. so saya rasa semua MTK sama mcm low end chip yg sama taraf dgn snapdragon 200 tu je.. dua2 quad core tp single core n multi threaded performance sgt mengecewakan..

* x pernah lg jumpa MTK yg hi end so for now saya anggap semua MTK tu GayFace
we don't belong together
Reply
26-02-2014, 11:53 PM,
Post: #7
RE: mediatek vs Qualcomm
x semua mediatek teruk.. performance wise untuk light-medium user basically sama je x kisah la dual core, quad core or octo-core sekalipun.. Lain la klau hg mmg phone usage tu extreme, x kisah la gaming ke ape ke, time tu akan nampak perbezaan dari qualcomm & mediatek..

But untuk 2014, aku prefer mediatek since murah & quality not bad.. Aku pun otw tuka Lenovo @ Huawei.. Bosan dgn Samsung or Apple.. Terlalu mainstream.. Smile
[Image: mw63E.gif]
Reply
27-02-2014, 12:09 AM,
Post: #8
RE: mediatek vs Qualcomm
(26-02-2014, 11:53 PM)Taz Wrote: x semua mediatek teruk.. performance wise untuk light-medium user basically sama je x kisah la dual core, quad core or octo-core sekalipun.. Lain la klau hg mmg phone usage tu extreme, x kisah la gaming ke ape ke, time tu akan nampak perbezaan dari qualcomm & mediatek..

But untuk 2014, aku prefer mediatek since murah & quality not bad.. Aku pun otw tuka Lenovo @ Huawei.. Bosan dgn Samsung or Apple.. Terlalu mainstream.. Smile

its like, Intel 4th Gen(Qualcomm) dan Intel 3rd Gen(MediaTek), same shit, diff generation Fuck That Shit

kau patut try sony taz Me Gusta
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
27-02-2014, 11:11 PM,
Post: #9
RE: mediatek vs Qualcomm
So far aku guna lenovo s650 ni mtk quad core takde problem apa2 .. tak penah pun lag mcm yg ko ckp tu.. open multiple app dalam satu masa stady je. ;d
Main game smooth je.. aku puas hati gak la dgn phone ni dgn harga yg betul2 berbaloi. ~Tup
[Image: banner.png]
Reply
28-02-2014, 12:33 PM,
Post: #10
RE: mediatek vs Qualcomm
(27-02-2014, 12:09 AM)Ahlspiess Wrote: its like, Intel 4th Gen(Qualcomm) dan Intel 3rd Gen(MediaTek), same shit, diff generation Fuck That Shit

kau patut try sony taz Me Gusta

aku bru lepas jual sony xperia c bulan lepas haha..
[Image: mw63E.gif]
Reply
28-02-2014, 12:36 PM,
Post: #11
RE: mediatek vs Qualcomm
(28-02-2014, 12:33 PM)Taz Wrote:
(27-02-2014, 12:09 AM)Ahlspiess Wrote: its like, Intel 4th Gen(Qualcomm) dan Intel 3rd Gen(MediaTek), same shit, diff generation Fuck That Shit

kau patut try sony taz Me Gusta

aku bru lepas jual sony xperia c bulan lepas haha..

Rage 2 Y U NO...
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
28-02-2014, 05:02 PM, (This post was last modified: 28-02-2014, 05:10 PM by fatah.)
Post: #12
RE: mediatek vs Qualcomm
Mediatek kebanyakannya pakai teknologi Cortex-A7/Cortex-A9:

Mediatek MTK6577 (Dual Core) - Cortex-A9 (ARMv7)
Mediatek MTK6589 (Quad Core) - Cortex-A7 (ARMv7)

Rujukan: http://en.wikipedia.org/wiki/MediaTek

Snapdragon ku tak pasti psl jarang follow, tapi berdasarkan kepada website dia, kebanyakannya pakai teknologi Krait:

http://en.wikipedia.org/wiki/Snapdragon_...on_chip%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Krait_%28CPU%29

The successor to Scorpion, found in S4 Snapdragon SoCs is named Krait and has many similarities with the ARM Cortex-A15 CPU and is also based on the ARMv7 instruction set.

Rasa pernah berlaga antara Mediatek ("Pure" Octa-Core) dengan Snapdragon (Octa-Core: 4 lower spec CPU core/ARMv7 + 4 higher spec CPU core/ARMv8). Actually Mediatek Octa-Core 8 lower spec CPU core (8 x Cortex-A7) kut.

So, Mediatek pakai Cortex-A7/A9 (ARMv7), Snapdragon pakai Cortex-A53 (ARMv8). Perbezaan teknologi la kan, macam Pentium 4/Dual Core dengan Intel Core i5/i7. Kut.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
28-02-2014, 07:31 PM,
Post: #13
RE: mediatek vs Qualcomm
(28-02-2014, 05:02 PM)fatah Wrote: Mediatek kebanyakannya pakai teknologi Cortex-A7/Cortex-A9:

Mediatek MTK6577 (Dual Core) - Cortex-A9 (ARMv7)
Mediatek MTK6589 (Quad Core) - Cortex-A7 (ARMv7)

Rujukan: http://en.wikipedia.org/wiki/MediaTek

Snapdragon ku tak pasti psl jarang follow, tapi berdasarkan kepada website dia, kebanyakannya pakai teknologi Krait:

http://en.wikipedia.org/wiki/Snapdragon_...on_chip%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Krait_%28CPU%29

The successor to Scorpion, found in S4 Snapdragon SoCs is named Krait and has many similarities with the ARM Cortex-A15 CPU and is also based on the ARMv7 instruction set.

Rasa pernah berlaga antara Mediatek ("Pure" Octa-Core) dengan Snapdragon (Octa-Core: 4 lower spec CPU core/ARMv7 + 4 higher spec CPU core/ARMv8). Actually Mediatek Octa-Core 8 lower spec CPU core (8 x Cortex-A7) kut.

So, Mediatek pakai Cortex-A7/A9 (ARMv7), Snapdragon pakai Cortex-A53 (ARMv8). Perbezaan teknologi la kan, macam Pentium 4/Dual Core dengan Intel Core i5/i7. Kut.

Mcm jauh nau perbezaan pentium 4 dengan i5 lol LOL
[Image: mw63E.gif]
Reply


Forum Jump: