Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[mohon bantuan] mICROSOFT EXcel
11-02-2014, 05:47 PM,
Post: #1
[mohon bantuan] mICROSOFT EXcel
Salam semua.
newbie ingin minta bantuan.
sy masih suam-suam kuku tntg microsoft excel..

mohon pertolongan untuk ajar bagaimana untuk relate tarikh dalam 2 cell yang berbeza
dengan 1 tarikh khusus.

explanation:

saya ada 2 stok item. 1 stok baru dan 1 stok lama:
F1 mewakili tarikh expired stok lama
G1 mewakili tarikh expired stok baru

skrg sy masih boleh compare stok lama punyer expiry date dgn hari ini:

=IF(F1<=TODAY(),"STOK LAMA EXPIRED","belum expired")

dan skrg sy masih lg boleh compare stok baru punyer expiry date dgn hari ini:

=IF(G1<=TODAY(),"STOK baru EXPIRED","belum expired")


tapi macam mana nk suruh F1 dan G1 sama2 compare dgn tarikh TODAY() tu ya?
sy cuba camni tapi x jadi.

IF(F1&G1<=TODAY(),"STOK LAMA DAN BARU EXPIRED")


mohon sedikit pencerahan dari pro programmer. sejam bazir masa fikir.. google pon masih x jumpa. terima kasih sangat sangat ^^
Assalamualaikum..
Runsing dengan bil telefon yang melambung tinggi?
Simcard REDONE membolehkan tuan-tuan dan puan-puan membuat PANGGILAN PERCUMA tanpa had setiap hari dengan bil bulanan hanya serendah RM8.00 sahaja.
Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari website kami
REDONEPROVIDER
Reply
11-02-2014, 07:37 PM,
Post: #2
RE: [mohon bantuan] mICROSOFT EXcel
IF(AND(F1<=TODAY(),G1<=TODAY()),"STOK LAMA DAN BARU EXPIRED")

GayFace
Reply
12-02-2014, 08:09 AM,
Post: #3
RE: [mohon bantuan] mICROSOFT EXcel
salam Muhammad.
bro memang terbaik. terima kasih for the solution.

bagi 1 Like!
Assalamualaikum..
Runsing dengan bil telefon yang melambung tinggi?
Simcard REDONE membolehkan tuan-tuan dan puan-puan membuat PANGGILAN PERCUMA tanpa had setiap hari dengan bil bulanan hanya serendah RM8.00 sahaja.
Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari website kami
REDONEPROVIDER
Reply
24-02-2014, 12:35 PM, (This post was last modified: 24-02-2014, 12:49 PM by EncikFahmie.)
Post: #4
RE: [mohon bantuan] mICROSOFT EXcel
Salam.

mohon pertolongan untuk mencari text dalam string.

saya ada buat 1 list item-item dalam 1 column. column A:

. A
1 JENAMA SHAMPOO
2 Pantene
3 Sunsilk
4 Rejoice

kemudian saya ingin buat pengguna search text yang terkandung dalam column A tersebut. dah try mcm-mcm dan google search, namun masih belum jumpa solutionnya..

andai kata pengguna taip perkataan 'joice' di cell B1, dibawahnya cell B2 secara automaik akan display perkataan Rejoice yang berdasrkan dari senarai yang terkandung dalam column A tersebut.
jika perkataan ditulis dalam cell B1 itu memang tiada, akan keluar notice "not available" di cell B2.

jadi formula bagaimana yang perlu saya tuliskan dalam cell B2 itu?

Formula saya di bawah tidak menjadi. pening2.

=IF(ISERROR(VLOOKUP($B$1,$A$2:$A$4,1,FALSE)),"NOT AVAILABLE",VLOOKUP($B$1,$A$2:$A$4,1,FALSE))

Mohon pakar-pakar excel bantu saya menyelesaikan masalah ini. terima kasih sgt2
Assalamualaikum..
Runsing dengan bil telefon yang melambung tinggi?
Simcard REDONE membolehkan tuan-tuan dan puan-puan membuat PANGGILAN PERCUMA tanpa had setiap hari dengan bil bulanan hanya serendah RM8.00 sahaja.
Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari website kami
REDONEPROVIDER
Reply
24-02-2014, 02:56 PM, (This post was last modified: 24-02-2014, 02:58 PM by Muhammad.)
Post: #5
RE: [mohon bantuan] mICROSOFT EXcel
=IF(ISERROR(INDEX(A2:A4,MATCH("*"&B1&"*",A2:A4,0))),"NOT AVAILABLE",INDEX(A2:A4,MATCH("*"&B1&"*",A2:A4,0)))

Troll 2
Reply
24-02-2014, 03:35 PM,
Post: #6
RE: [mohon bantuan] mICROSOFT EXcel
(24-02-2014, 02:56 PM)Muhammad Wrote: =IF(ISERROR(INDEX(A2:A4,MATCH("*"&B1&"*",A2:A4,0))),"NOT AVAILABLE",INDEX(A2:A4,MATCH("*"&B1&"*",A2:A4,0)))

Troll 2

Salam En Muhammad,

Encik memang genius masta excel. you saved my day. terima kasih sgt2..hehe
1 like untuk encik
^^
Assalamualaikum..
Runsing dengan bil telefon yang melambung tinggi?
Simcard REDONE membolehkan tuan-tuan dan puan-puan membuat PANGGILAN PERCUMA tanpa had setiap hari dengan bil bulanan hanya serendah RM8.00 sahaja.
Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari website kami
REDONEPROVIDER
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  (MOHON BANTUAN) Ada sesiapa tahu cara nak hack quota broadband Umobile ? Terima kasih R1R1BELANKAS 23 11,989 17-06-2012, 02:45 PM
Last Post: FieryCold
  Microsoft Visual C++ Runtime Error R6002 MagicHellsing 3 1,610 31-01-2012, 02:27 PM
Last Post: paley
  aku ade masalah nak install microsoft office... fadil018 9 1,701 22-08-2011, 05:20 AM
Last Post: JejakaPemalu
  (REQ)Microsoft Office 2010 valid serial key 6b2 2 1,412 30-07-2011, 07:25 PM
Last Post: 6b2
  mintak tolong....masalah dgn fail excel mi_gi3 4 715 06-03-2011, 09:56 AM
Last Post: mi_gi3
  Office 2010 (excel n word) problem pejal1312 8 1,138 21-01-2011, 12:13 PM
Last Post: SeluarDalam
  microsoft net framework 4.0.30319? penyapulidi 11 1,853 31-12-2010, 01:29 AM
Last Post: joejigsaw
  BANTUAN!!!!!!!!!! ProfHariz 17 1,843 02-12-2009, 05:13 AM
Last Post: | 7hr33 | p4L4n6 |

Forum Jump: