Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camne nak limit bandwith Streamyx
26-01-2014, 07:36 PM,
Post: #1
Camne nak limit bandwith Streamyx
Rumah aku sharing internet lembab gila time depa duk stream. Mentang laju, stream HD terus. Rapat bandwith pakai, aku nak main game punya lag.

Aku google, orang kata router kena ada QoS. So aku login, check, Router aku ada QoS. Tapi cane nak setup? DSCP tu ape? DHCP aku atau ar xD

Ni gambar
[Image: ZjWQ0xf.jpg]
[Image: 2819320332_zps3a75fe14.png]
[Image: 8df84e84.gif]

Reply
26-01-2014, 07:42 PM,
Post: #2
RE: Camne nak limit bandwith Streamyx
qos tm selalu gila ;d
baik kau keluar duit beli router
Hmm
[Image: 8078264137.png]
Reply
26-01-2014, 08:01 PM,
Post: #3
RE: Camne nak limit bandwith Streamyx
bukan, ni memang router asal camni dah.. aku tak beli pun
[Image: 2819320332_zps3a75fe14.png]
[Image: 8df84e84.gif]

Reply
26-01-2014, 08:27 PM,
Post: #4
RE: Camne nak limit bandwith Streamyx
(26-01-2014, 07:42 PM)anthrax Wrote: qos tm selalu gila ;d
baik kau keluar duit beli router

recommend pls ? . router jenis apa ?.
Reply
27-01-2014, 09:46 AM, (This post was last modified: 27-01-2014, 09:51 AM by SKL.)
Post: #5
RE: Camne nak limit bandwith Streamyx
brand router apa ni? Innacom ke?
btw basically kalau nk setup rujuk guide ni:
Code:
http://www.tp-link.us/article/?faqid=194

tu contoh untuk setup tplink.. tp x jauh beza rasanya dgn router yg TM bg tu.

DSCP tu Differentiated Service Code Point kot..
tu boleh biar je kot.. guna default value je..

nak setup QoS, kalau guna Innacom boleh rujuk sini:
Code:
http://www.scribd.com/doc/40211860/31/Quality-of-Service

(26-01-2014, 08:27 PM)6b2 Wrote:
(26-01-2014, 07:42 PM)anthrax Wrote: qos tm selalu gila ;d
baik kau keluar duit beli router

recommend pls ? . router jenis apa ?.

cisco linksys WRT 1900AC <-- Thumbs Up
we don't belong together
Reply
27-01-2014, 10:32 AM,
Post: #6
RE: Camne nak limit bandwith Streamyx
cisco main stream ~Mg

kalau nak jimat cari tp-link je

modem (off wifi wps) guna cable conect router > router (open wifi set bw) semua cable melalui router bukan modem ~Mg

total cos rm 100 je fts2
Hmm
[Image: 8078264137.png]
Reply
27-01-2014, 11:02 AM,
Post: #7
RE: Camne nak limit bandwith Streamyx
(27-01-2014, 09:46 AM)SKL Wrote: brand router apa ni? Innacom ke?
btw basically kalau nk setup rujuk guide ni:
Code:
http://www.tp-link.us/article/?faqid=194

tu contoh untuk setup tplink.. tp x jauh beza rasanya dgn router yg TM bg tu.

DSCP tu Differentiated Service Code Point kot..
tu boleh biar je kot.. guna default value je..

nak setup QoS, kalau guna Innacom boleh rujuk sini:
Code:
http://www.scribd.com/doc/40211860/31/Quality-of-Service

(26-01-2014, 08:27 PM)6b2 Wrote:
(26-01-2014, 07:42 PM)anthrax Wrote: qos tm selalu gila ;d
baik kau keluar duit beli router

recommend pls ? . router jenis apa ?.

cisco linksys WRT 1900AC <-- Thumbs Up

A'ah. Innacom rasanya.
K tQ. Nanti aku try dlu.
[Image: 2819320332_zps3a75fe14.png]
[Image: 8df84e84.gif]

Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Nak limit bandwith usage Streamyx HaoRen 10 979 26-11-2013, 01:26 AM
Last Post: linear
  Streamyx D-Link 2640B D4RK_5Y5T3M 18 2,984 21-02-2013, 06:55 PM
Last Post: D4RK_5Y5T3M
  masalah streamyx atau modem ? Timon 8 1,525 17-02-2013, 04:49 PM
Last Post: anthrax
  Camne nk tengok password yg dah ade dalam Router ? SyedAdie 18 2,432 11-08-2012, 08:58 PM
Last Post: xsxs

Forum Jump: