Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
si tepu
22-01-2014, 10:02 AM,
Post: #1
si tepu
as salam ,heya member
ak bru lepasan spm .(sains agama)tengah serabut kelapa Rage 2dok pikir course ap yang sesuai tuk isi upu kang ,
kalo minat computer ngan elektrik ape yg sesuai eh .Angry
mohon pencerahan Kih3
Reply
22-01-2014, 11:24 AM,
Post: #2
RE: si tepu
selamat datang Me Gusta

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
22-01-2014, 11:26 AM,
Post: #3
RE: si tepu
waalaikumsalam ;d slamat datang dud, jangan nakal2 mcm 0b0xed Troll 2 computer science ;d ;d ;d
=) Best bhai
Spoiler:
Hello, Hello,
24 jam sehari,
Hello, Hello,
Melangkaui ekspektasi,
Hubungi 0380008000 sedia membantu,
Hubungi 0380008000 hanya untukmu,
Hello, Hello,
24 jam sehari,
Hello... Hello,
Melangkaui ekspektasi,
Hubungi 03 8000 8000 sedia membantu,
Hubungi 03 8000 8000 hanya untukmu.
Best kan =)
Reply
22-01-2014, 11:37 AM,
Post: #4
RE: si tepu
kalau nak cepat kerja ambil diploma dulu. Kalau nak cepat dapat degree, masuk matrikulasi dulu, baru ambil degree.

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
22-01-2014, 11:38 AM,
Post: #5
RE: si tepu
selamat berforum [Image: hi.gif]
Reply
22-01-2014, 12:07 PM, (This post was last modified: 22-01-2014, 12:08 PM by shehnk96.)
Post: #6
RE: si tepu
mane better gi metrik ke diploma .
rightio2 . mekasehh bro
Reply
22-01-2014, 12:27 PM,
Post: #7
RE: si tepu
Degree, untuk orang yang rajin belajar / cepat pick-up.

Kalau suka belajar santai-santai, better pergi diploma.

Degree with diploma = more awesome. cuma, lambat setahun + higher ptptn.
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
22-01-2014, 03:19 PM,
Post: #8
RE: si tepu
masuk metrik bagus tapi bila nk smbung degree mesti course tu ko xsuka punya.. no choice melainkkan sanggup buat diploma balik.. ;d
[Image: pumpkids]
Reply
22-01-2014, 06:14 PM,
Post: #9
RE: si tepu
Kalau dah rasa x sabar nak keluar sekolah, go for diploma.. kalau rasa sekolah tu seronok, amik matrikulasi.. I myself reject matriks sebab benci sekolah.. LOL

kalau minat computer + electric, xtau la computer science sesuai ke x sebab kawan2 yg amik CS kata diorang xde pon belajar pasal electric ni.. just math, math, maths.. and a little bit of computer (im refering to diploma level here)..

basically, HAMPIR SEMUA IPTA mempunyai syllabus yg SEAKAN-AKAN samafor diploma, which is kalau ambil diploma in CS, u'll only learn BASIC of - programming, DBMS, multimedia, theory of OS, and networking. The rest will be math, math and math..

What im trying to say here is, u can learn all those things on the internet and still not being less educated compared to diploma holder. Most of them learn to get a piece of paper as a ticket for their carrier or untuk sambung degree..

Degree plak lain sikit, the courses will be more specific on what u're learning, less math if u dont enroll for any course that dont have math included in its name. The syllabus will be quiet challenging and better.

so pemilihan bidang sangat penting. and jangan harap makan suap je kalau belajar ka universiti. learn by urself. tp kalau x minat macam mana nak belajar sendiri kan?

just my 2cents..
we don't belong together
Reply
22-01-2014, 07:25 PM,
Post: #10
RE: si tepu
good info dari akak SKL...huhu
Someone like you LOL
Reply
23-01-2014, 12:34 AM, (This post was last modified: 23-01-2014, 12:38 AM by Codeshift3r.)
Post: #11
RE: si tepu
(22-01-2014, 03:19 PM)pumpkids Wrote: masuk metrik bagus tapi bila nk smbung degree mesti course tu ko xsuka punya.. no choice melainkkan sanggup buat diploma balik.. ;d

Boleh je nak course yang ko mintak tapi pastikan dapat 3.5 keatas la.Kalau medic dapat 4.0 insyaallah dapat.Kalau enginering 3.8-4.0.Tapi ni semua requirement ni berbeza mengikut uni.Nasib la tahun ko tu berapa pointer dia letak.Ada tahun drop ada tahun rise mengikut graph dan demand kepada course tersebut.Kalau ramai yang result bagus2 apply course tersebut requirement pointer akan naik.

And ada lagi option selain ambik diploma... kalau dapat course lelong masa matrik.Tapi paham2 la uni swasta ni ;d
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
23-01-2014, 11:24 AM,
Post: #12
RE: si tepu
nk bez bljr kat INSTEp kikiki 2 tp boleh ke Troll Face
love u
[Image: bot.gif]

PHP Code:
printf(“Goodbye world \n”); 
Reply


Forum Jump: