Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
budget studio
11-01-2014, 01:08 AM,
Post: #1
budget studio
berapa budget untuk buat home studio ?.
aksesori penting yang perlu ada ?
[Image: RENZOBanner.jpg]
Reply
11-01-2014, 06:52 PM,
Post: #2
RE: budget studio
budget xtau la berapa,
tapi kalau aksesori, kena ada pc untuk editing/software/etc,
mic(+pop filter), audio interface(xsilap kena ada utk recording instrument).
aku tau tip of the iceberg je ;d

tapi ko bole pergi ke : https://forum.lowyat.net/MusicalInstruments
utk survey harga2

peace.
Revenge 101 :
Spoiler:

1.Pee in plate
2.Freeze the pee(in 1.)
3.Slide frozen 'pee disc' under the victim's door(room or house, any will do)
4.The pee disc will now melt.
5.???
6.Profit

Hmm
Reply
11-01-2014, 07:39 PM,
Post: #3
RE: budget studio
slalu aku tgok kalo bajet 12k tu dah dpt yg cantek lahh..
kalo 2nd hand tuu murah lagii ..

nie nk studio cm ner ? sendiri ke or bisness ?
kalo bajet ade lebih 20k untuk 1 room tuu dapt yg superb laa..
-miss maplesea-

-rape the website not The Kid-


[Image: a97264_w8.jpg]
Reply
14-01-2014, 05:58 PM,
Post: #4
RE: budget studio
home studio je.. sekarang just guna flstudio with audacity software.
pastu condencer mic simple... thats all. nak biz tu memang ada tapi more to underground nye
[Image: RENZOBanner.jpg]
Reply
14-01-2014, 06:21 PM,
Post: #5
RE: budget studio
apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
15-01-2014, 06:59 AM,
Post: #6
RE: budget studio
(14-01-2014, 06:21 PM)matz Wrote: apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm

pulak dah nak jadi artis.
having fun untuk recording di rumah.
[Image: RENZOBanner.jpg]
Reply
15-01-2014, 08:47 AM,
Post: #7
RE: budget studio
ohhhhKih3

bila bosan..aku record guna mic biasa ni je..~Kih3
mana nak cari karaoke?

dulu tgk member donload kat utube..versi karaoke..bole je play guna vlc..keluar lagu je..tak keluar suara..~Hmm

share sikit karaoke..bosan k kadang2.. GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
15-01-2014, 09:17 AM,
Post: #8
RE: budget studio
(15-01-2014, 06:59 AM)MadT0yz Wrote:
(14-01-2014, 06:21 PM)matz Wrote: apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm

pulak dah nak jadi artis.
having fun untuk recording di rumah.

based on my pengalaman sikit2 ni, kena define studio yg cemana.. kat rumah pun boleh wat proper recording, kalau nak..

yg dulu pernah la tersetup sikit2, boleh beli ALESIS MULTIMIX 16/24 channel tu ada 8 input microphone, software recording original yg dibundlekan skali CUBASE LE4.. boleh je kalau nak pakai SONAR atau jenis2 lain..



output dia guna USB sambung ke PC dan sound card yg compatible ngan ASIO..

so boleh record track by track as professional studio gakla.. my frens record depa self-produce album pakai mende ni je..


nak senang drum track record tpt lain.. so lepas tu bawak balik track drum tu dan mula record layer2 lain mcm guitar guide, bass, vocals keyboard dan lain2.. input dia sukati la klu nak pakai amps+miking atau direct output dr DI BOX ke.. atau pakai simulator mcm Line 6 POD "kacang merah" tu ke..

boleh survey mende ni.. kat mudah pun ada jual.. around rm2.5k.. dulu2 kami beli 1.7-1.8k je

http://www.alesis.com/multimix16usb20

[Image: multimix16usb2_0_angle_med.jpg]
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
15-01-2014, 12:39 PM, (This post was last modified: 15-01-2014, 12:40 PM by MadT0yz.)
Post: #9
RE: budget studio
(15-01-2014, 09:17 AM)TRUNASUCI Wrote:
(15-01-2014, 06:59 AM)MadT0yz Wrote:
(14-01-2014, 06:21 PM)matz Wrote: apa tujuan home studio? ~Hmm

nak cari artis mcm najwa latif ke? ~Hmm

pulak dah nak jadi artis.
having fun untuk recording di rumah.

based on my pengalaman sikit2 ni, kena define studio yg cemana.. kat rumah pun boleh wat proper recording, kalau nak..

yg dulu pernah la tersetup sikit2, boleh beli ALESIS MULTIMIX 16/24 channel tu ada 8 input microphone, software recording original yg dibundlekan skali CUBASE LE4.. boleh je kalau nak pakai SONAR atau jenis2 lain..



output dia guna USB sambung ke PC dan sound card yg compatible ngan ASIO..

so boleh record track by track as professional studio gakla.. my frens record depa self-produce album pakai mende ni je..


nak senang drum track record tpt lain.. so lepas tu bawak balik track drum tu dan mula record layer2 lain mcm guitar guide, bass, vocals keyboard dan lain2.. input dia sukati la klu nak pakai amps+miking atau direct output dr DI BOX ke.. atau pakai simulator mcm Line 6 POD "kacang merah" tu ke..

boleh survey mende ni.. kat mudah pun ada jual.. around rm2.5k.. dulu2 kami beli 1.7-1.8k je

http://www.alesis.com/multimix16usb20

[Image: multimix16usb2_0_angle_med.jpg]

sangat membantu... Smile

camne lak dengan sound proof ?
[Image: RENZOBanner.jpg]
Reply
15-01-2014, 01:01 PM,
Post: #10
RE: budget studio
Kalau sound proof pakai je kotak telur tu, kalau advance pakai lapisan fiber pls ..
11/6/2013 .
lagi 2 hari genap setahun pemergian arwah ayah yg ku sygi ..
sungguh bnyak kesedihan n dugaan yg aku lalui tahun bulan ini ..
Reply
15-01-2014, 02:15 PM,
Post: #11
RE: budget studio
(15-01-2014, 01:01 PM)SoLarIZe Wrote: Kalau sound proof pakai je kotak telur tu, kalau advance pakai lapisan fiber pls ..

aku ada banyak kotak telur, then just lekatkan dekat permukaan dinding and lubang ?.
camtu je ? sebab time hari hujan pun comfirm bunyi masuk terus dalam condenser mic
[Image: RENZOBanner.jpg]
Reply
20-01-2014, 07:44 PM,
Post: #12
RE: budget studio
(15-01-2014, 02:15 PM)MadT0yz Wrote:
(15-01-2014, 01:01 PM)SoLarIZe Wrote: Kalau sound proof pakai je kotak telur tu, kalau advance pakai lapisan fiber pls ..

aku ada banyak kotak telur, then just lekatkan dekat permukaan dinding and lubang ?.
camtu je ? sebab time hari hujan pun comfirm bunyi masuk terus dalam condenser mic

aku penah pegi recording studio mmber aku. abg dia (lan kristal) yg setup. Klau x silap lah, seingat aku mmg pkai kotak telur je untuk buat sound proof, lubang2 kecik sumbat foam.

But maybe aku rasa better, flat foam (first layer) + kotak telur (2nd layer) + another flat foam (3rd layer). Bru cantik kot soundproof. Ntah. Aaku x gheti bab studio2 ni.. Yg aku tau cuma condenser mic.. Hahaha
[Image: mw63E.gif]
Reply
20-01-2014, 10:48 PM,
Post: #13
RE: budget studio
flat foam (first layer) ?.. tak paham
[Image: RENZOBanner.jpg]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Need FL Studio latest!! Scopic_95 1 423 24-05-2009, 12:49 PM
Last Post: suhz

Forum Jump: