Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kenape Jepun boleh mencapai kemajuan
09-01-2014, 09:20 AM, (This post was last modified: 09-01-2014, 09:23 AM by Kuntao.)
Post: #1
Lightbulb  Kenape Jepun boleh mencapai kemajuan
Kredit Kpd Hj Khairol Amin Mohd Salleh yg menterjemah catatan ini, Jazahullahu Khaira:

1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.
*Gamba:http://www.factrange.com/wp-content/uploads/2013/11/japan_school-hy6676.jpg

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan. *Gambar:http://4.bp.blogspot.com/_m9X1DShAyQk/RuuE5Swt4xI/AAAAAAAAAM8/SlvuR4YN6oQ/s1600-h/P9070398.JPG

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.[/i][/i]

Sumber Asal: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=5...=1&theater

[/font]
Reply
09-01-2014, 09:31 AM,
Post: #2
RE: Kenape Jepun boleh mencapai kemajuan
Respect Jepun sebab dia boleh bina negara dia semula walaupun lepas kena bom atom.

Bayangkan kalau Kuala Lumpur & Putrajaya kena bom, universiti2, professor2, bijak pandai, menteri2 semua mati.
Kena start from scratch, mampu ke kita? ~Hmm

Jepun bina negara dia macam hari ni, kurang dari 50 tahun ~Hmm
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
09-01-2014, 10:26 AM,
Post: #3
RE: Kenape Jepun boleh mencapai kemajuan
Orang Jepun ada semangat cintakan negara yang tinggi.
Sy respect dengan kegigihan mereka. Banyak kita boleh pelajari daripada budaya mereka Smile
Assalamualaikum..
Runsing dengan bil telefon yang melambung tinggi?
Simcard REDONE membolehkan tuan-tuan dan puan-puan membuat PANGGILAN PERCUMA tanpa had setiap hari dengan bil bulanan hanya serendah RM8.00 sahaja.
Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari website kami
REDONEPROVIDER
Reply
10-01-2014, 02:03 AM,
Post: #4
RE: Kenape Jepun boleh mencapai kemajuan
lepas pada tragedi bom atom tu, US ada hantar philosoper kat jepun.. bantu jepun naik balik. deming dan,juran.. aku pun nak ulas panjang2 tak ingat da.. tapi lecturer aku ada cakap time aku belajar management.. salah satu faktor jepun cepat naik lepas tragedi bom nie sebab deming,juran, kaizen nie la..
Reply
10-01-2014, 04:50 AM,
Post: #5
RE: Kenape Jepun boleh mencapai kemajuan
(09-01-2014, 09:31 AM)matz Wrote: Respect Jepun sebab dia boleh bina negara dia semula walaupun lepas kena bom atom.

Bayangkan kalau Kuala Lumpur & Putrajaya kena bom, universiti2, professor2, bijak pandai, menteri2 semua mati.
Kena start from scratch, mampu ke kita? ~Hmm

Jepun bina negara dia macam hari ni, kurang dari 50 tahun ~Hmm


Mampu.. pasal
1- bila dah susah kita akan bangkit dan takde dah kisah perkauman perbezaan, dan lain2.. semua sama2 susah dan nak bina hidup baru

2- lg mampu pasal menteri2 yg bodoh2 dan suka beri jawapan bodoh2 bila rakyat mengadu dah takde..

hahahaha
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
10-01-2014, 09:06 AM, (This post was last modified: 10-01-2014, 09:32 AM by matz.)
Post: #6
RE: Kenape Jepun boleh mencapai kemajuan
(10-01-2014, 02:03 AM)XDanzatX Wrote: lepas pada tragedi bom atom tu, US ada hantar philosoper kat jepun.. bantu jepun naik balik. deming dan,juran.. aku pun nak ulas panjang2 tak ingat da.. tapi lecturer aku ada cakap time aku belajar management.. salah satu faktor jepun cepat naik lepas tragedi bom nie sebab deming,juran, kaizen nie la..

Tu sebahagian Marshall Plan oleh Amurika. Mungkin diorang rasa bersalah pada pemerintahan terdahulu, cara nak mintak maaf, diorang tolong Jepun dengan syarat-syarat yang tertentu.

*Antaranya Amurika nak tempatkan satu kem tentera dekat Jepun ;d

Apa pun, yang bangunkan negara Jepun, bukan Amurika, tapi orang Jepun sendiri.
Bantuan Amurika yang mempercepatkan lagi pembangunan tu.

(10-01-2014, 04:50 AM)TRUNASUCI Wrote:
(09-01-2014, 09:31 AM)matz Wrote: Respect Jepun sebab dia boleh bina negara dia semula walaupun lepas kena bom atom.

Bayangkan kalau Kuala Lumpur & Putrajaya kena bom, universiti2, professor2, bijak pandai, menteri2 semua mati.
Kena start from scratch, mampu ke kita? ~Hmm

Jepun bina negara dia macam hari ni, kurang dari 50 tahun ~Hmm


Mampu.. pasal
1- bila dah susah kita akan bangkit dan takde dah kisah perkauman perbezaan, dan lain2.. semua sama2 susah dan nak bina hidup baru

2- lg mampu pasal menteri2 yg bodoh2 dan suka beri jawapan bodoh2 bila rakyat mengadu dah takde..

hahahaha

sebelum merdeka, semua susah. awal merdeka pun.
tapi, tetap perasaan perkauman tu ada. akhirnya, jadi la mcm skrg GayFace

Ikut sejarah, kegemilangan Melayu kat negeri Tanah Melayu dicapai masa zaman kesultanan Melaka dulu. Lepas musnah, musnah terus ~Hmm
Buku-buku tinggalan, teknologi2, semua musnah sama. mcm mana nak bangun semula ~Hmm
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Google chrome tak boleh install ? akiraro 15 1,119 01-06-2013, 01:58 AM
Last Post: akiraro
  teknologi maklumat dan komunikasi boleh pi mane ? XdeathX 1 311 22-03-2013, 08:59 PM
Last Post: shadowmacx
  21 tahun baru boleh ambil lesen kereta pada 2013 XdeathX 8 4,380 21-12-2012, 12:09 AM
Last Post: Fakhru
Bug X boleh acces TBD.my di Tapatalk red_fox 7 729 19-12-2012, 05:46 PM
Last Post: Taz
  Boleh share wordlist unifi? Harap boleh.. menba 16 4,089 10-05-2012, 06:07 PM
Last Post: kryp70
  Kopi Boleh Mengecilkan Payudara Wanita parkerhanafi 21 4,536 28-10-2011, 08:34 PM
Last Post: jantan
  Boleh cari kerja ke kt sini? SyedAdie 7 992 04-10-2011, 02:30 AM
Last Post: RFC792
  Adakah boleh ceroboh inbox pengguna lain? tholib 21 2,416 19-07-2011, 06:10 PM
Last Post: lixdo
  ANNO1777 Game Yang Boleh Menjana Wang? cipanjb 12 2,153 21-05-2011, 03:50 AM
Last Post: ezcess4u
  x boleh masuk hackforums.net karakura 27 5,846 21-10-2010, 06:19 PM
Last Post: suhz

Forum Jump: