Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mysql noob question
05-01-2014, 01:47 PM,
Post: #1
mysql noob question
saya ada beberapa table eg 1jan, 2jan, 3jan untuk firewall log, dan semua mempunyai column yg sama dan type yg sama.. (src,dst,sport etc)

kalau nak tgk top ip untuk 1jan;

select src,count(*) as total from 1jan group by src order by total desc limit 10

tapi bagaimana kalau nak tgk top ip untuk gabungan 3 table tersebut?

error code yang saya dapat....
SELECT src
FROM 1jan
INNER JOIN 2jan
ON 1jan.src=2jan.src
limit 3
"Column 'src' in field list is ambiguous"
Reply
05-01-2014, 02:31 PM,
Post: #2
RE: mysql noob question
kat select tu kena specify nak amik dari table 1 or table 2..
jadi kalau nak amik dari table 1 patut jadi 1jan.src, table 2 plak 2jan.src
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
05-01-2014, 04:35 PM,
Post: #3
RE: mysql noob question
(05-01-2014, 02:31 PM)Ahlspiess Wrote: kat select tu kena specify nak amik dari table 1 or table 2..
jadi kalau nak amik dari table 1 patut jadi 1jan.src, table 2 plak 2jan.src

aku sudah cuba, tapi result x keluar, jadi aku ubah ke statement;

(
SELECT src, COUNT(*) AS total
FROM 1jan group by src) UNION (
SELECT src, COUNT(*) AS total
FROM 2jan group by src)
ORDER BY total DESC limit 10

Tapi thanks Smile
Reply
07-01-2014, 12:56 AM,
Post: #4
RE: mysql noob question
(05-01-2014, 02:31 PM)Ahlspiess Wrote: kat select tu kena specify nak amik dari table 1 or table 2..
jadi kalau nak amik dari table 1 patut jadi 1jan.src, table 2 plak 2jan.src

boleh ke cmni?
full query pls
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
07-01-2014, 01:05 AM,
Post: #5
RE: mysql noob question
(07-01-2014, 12:56 AM)p0pc0rn Wrote:
(05-01-2014, 02:31 PM)Ahlspiess Wrote: kat select tu kena specify nak amik dari table 1 or table 2..
jadi kalau nak amik dari table 1 patut jadi 1jan.src, table 2 plak 2jan.src

boleh ke cmni?
full query pls

Code:
SELECT 1jan.src
FROM 1jan
INNER JOIN 2jan
ON 1jan.src=2jan.src
limit 3

atau

Code:
SELECT 2jan.src
FROM 1jan
INNER JOIN 2jan
ON 1jan.src=2jan.src
limit 3
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
07-01-2014, 01:06 AM,
Post: #6
RE: mysql noob question
kalau nak select dua2 src dari dua table, kena aliaskan... kalau tak jadi

src (dari table 1) | src (dari table 2) - mysql tak tau nak amik 'src' tu dari mana.

SELECT 1jan.src AS 1janSrc, 2jan.src AS 2janSrc FROM .... JOIN ...
[Image: 1Z3i3.jpg]
Reply
07-01-2014, 01:09 AM,
Post: #7
RE: mysql noob question
(07-01-2014, 01:05 AM)Ahlspiess Wrote:
(07-01-2014, 12:56 AM)p0pc0rn Wrote:
(05-01-2014, 02:31 PM)Ahlspiess Wrote: kat select tu kena specify nak amik dari table 1 or table 2..
jadi kalau nak amik dari table 1 patut jadi 1jan.src, table 2 plak 2jan.src

boleh ke cmni?
full query pls

Code:
SELECT 1jan.src
FROM 1jan
INNER JOIN 2jan
ON 1jan.src=2jan.src
limit 3

atau

Code:
SELECT 2jan.src
FROM 1jan
INNER JOIN 2jan
ON 1jan.src=2jan.src
limit 3

ini dua table kn? kalau tiga table jd cmna? just tambah je ke?

yg cara syahmi tnjk tu aku pnah wat utk bypass waf. yg kau tnjk ni cm aku tatau..pncerahan pls cmna query ni leh combinekan table 1jan-3jan then cari top 3 ip dlm gabungan table2 tu
[Image: 3EsGZgg.png]
uno akhirnya kau ngaku gak ye
Reply
07-01-2014, 01:32 AM,
Post: #8
RE: mysql noob question
Kalau gitu, guna UNION ALL...

SELECT src FROM 1jan
UNION ALL
SELECT src FROM 2jan
[Image: 1Z3i3.jpg]
Reply


Forum Jump: