Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[WTA] Pc restart setiap 2 seconds
03-01-2014, 03:13 AM,
Post: #1
[WTA] Pc restart setiap 2 seconds
Salam abam2&kakak2, pc problem asyik restart setiap 2 saat. Ram dah gosok dgn pemadam pun.Tp masih jugak sama. Ni spec adik pnya pc;

Psu FPS 500w hexa HE500
Saphire ATI Radeonpcie hd 7850 o/c 2gb ddr5
Kingston ddr3 1333 pc3-10600 dimm 4gb
Msi mainboard intel s1155 b75 blk
Intel s1155 i3-3220 3.30ghz, 3mb cache, 55w processor
O/s: window 7 ult x64

Nk antar kdai syiling xcukup..help me Sad
Reply
03-01-2014, 03:49 AM,
Post: #2
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
restart selepas dapat masuk ke dalam windows atau sebelum?
sila bagitau situasi,
sebab banyak situasi yang ada,
contoh, bila tekan button power.. 2 saat terus restart atau bila masuk ke dalam os, terus restart.. yang mana satu pilihan anda..

jika dapat masuk dalam os, cuba :
tekan (windows key)+R lepas tu tulis regedit dan enter,
cari - HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon - double click pada "PowerdownAfterShutdown",
tukar "0" kepada "1" jika asalnya ialah "0" dan tukar "1" kepada "0".

jika tidak dapat masuk ke os, mungkin power supply ataupun motherboard ,

p/s : ini cuma pendapat dan sedikit solution .. kt sini ramai member2 yang boleh tolong :3
Reply
03-01-2014, 03:54 AM,
Post: #3
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
(03-01-2014, 03:49 AM)hexrut Wrote: restart selepas dapat masuk ke dalam windows atau sebelum?
sila bagitau situasi,
sebab banyak situasi yang ada,
contoh, bila tekan button power.. 2 saat terus restart atau bila masuk ke dalam os, terus restart.. yang mana satu pilihan anda..

jika dapat masuk dalam os, cuba :
tekan (windows key)+R lepas tu tulis regedit dan enter,
cari - HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon - double click pada "PowerdownAfterShutdown",
tukar "0" kepada "1" jika asalnya ialah "0" dan tukar "1" kepada "0".

jika tidak dapat masuk ke os, mungkin power supply ataupun motherboard ,

p/s : ini cuma pendapat dan sedikit solution .. kt sini ramai member2 yang boleh tolong :3

Kalau dia dapat masuk OS tapi tahan 2 saat je, camne nak setting tu?
Safe mode?
ALL CONTENTS ARE CREDITED TO THEIR RESPECTIVE OWNER

Do visit my forum @ http://powerofrhythm.forum-pro.org
KAMI SUPPORT MUZIK TANAH AIR!
Reply
03-01-2014, 04:05 AM,
Post: #4
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
(03-01-2014, 03:54 AM)riezalemshaiful Wrote:
(03-01-2014, 03:49 AM)hexrut Wrote: restart selepas dapat masuk ke dalam windows atau sebelum?
sila bagitau situasi,
sebab banyak situasi yang ada,
contoh, bila tekan button power.. 2 saat terus restart atau bila masuk ke dalam os, terus restart.. yang mana satu pilihan anda..

jika dapat masuk dalam os, cuba :
tekan (windows key)+R lepas tu tulis regedit dan enter,
cari - HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon - double click pada "PowerdownAfterShutdown",
tukar "0" kepada "1" jika asalnya ialah "0" dan tukar "1" kepada "0".

jika tidak dapat masuk ke os, mungkin power supply ataupun motherboard ,

p/s : ini cuma pendapat dan sedikit solution .. kt sini ramai member2 yang boleh tolong :3

Kalau dia dapat masuk OS tapi tahan 2 saat je, camne nak setting tu?
Safe mode?

try safe mode... klu xleh gak.. cari solution lain..

solution yang terbaik adalah format, klu jadi jugak.. bru la masalah hardware.. kah3 :3 Rage 2
Reply
03-01-2014, 07:52 AM,
Post: #5
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
~Hmm

boot advanced start up - tekan F8

[Image: Advanced-Boot-Options-menu.png]

Then , select Last known good configuration.

Solusi selain format - Restore to last point GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
03-01-2014, 11:41 AM,
Post: #6
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
Tak sempat masuk BIOS lg dah restart. X sempat bunyi bip...bip...! Mybe hardware..cuma nk taw mobo k ram k psu k...salah bli kn..kopak poket..mse 1st time jdi dia ade kluar BSOD..xsempat nk baca..trus restart..kemudian restart..kemudian.... Sad
Reply
03-01-2014, 12:38 PM,
Post: #7
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
(03-01-2014, 11:41 AM)ipedo Wrote: Tak sempat masuk BIOS lg dah restart. X sempat bunyi bip...bip...! Mybe hardware..cuma nk taw mobo k ram k psu k...salah bli kn..kopak poket..mse 1st time jdi dia ade kluar BSOD..xsempat nk baca..trus restart..kemudian restart..kemudian.... Sad

Warranty takde dah?
ALL CONTENTS ARE CREDITED TO THEIR RESPECTIVE OWNER

Do visit my forum @ http://powerofrhythm.forum-pro.org
KAMI SUPPORT MUZIK TANAH AIR!
Reply
03-01-2014, 12:43 PM,
Post: #8
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
Ram problem cadangan cabut sume ram dulu pasang 1 kat port yg x biase gune. Then try on. Sebelum tu try cabut ram leh on x pc.
[Image: 1818271182.png] [Image: 2017280876.png]
Reply
03-01-2014, 01:12 PM, (This post was last modified: 03-01-2014, 01:13 PM by ipedo.)
Post: #9
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
Cabut ram pc x on. Cabut gpu still xon. Mobo kah?? Kipas psu pusing lagi..warantty dh habis daa...
Reply
03-01-2014, 04:59 PM,
Post: #10
RE: [WTA] Pc restart setiap 2 seconds
mobo kot
memang x de bunyi eh bile x pasang ram
[Image: 1818271182.png] [Image: 2017280876.png]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  pc restart sblom kuar desktop moshi30 8 803 29-10-2011, 10:27 PM
Last Post: biborn
  Why All My Work Not Save After Restart..? CAPITOS 8 1,113 09-12-2010, 09:02 PM
Last Post: CAPITOS
  disk read error has occurred...press ctrl alt del to restart aminmekawyre 9 1,611 11-06-2010, 08:53 PM
Last Post: ak47suk1
  komputer ak slalu restart whitefish 8 1,315 14-01-2010, 10:50 AM
Last Post: Xynime
  BSOD setiap kali restart / bukak pc. Stynx 14 1,868 04-12-2009, 07:25 PM
Last Post: Macha
  masalah taskbar masa start/restart komputer nasrul95 5 871 17-09-2009, 08:10 PM
Last Post: suhz

Forum Jump: