Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[WTA] Minecraft
03-12-2013, 04:30 PM,
Post: #1
[WTA] Minecraft
Salam..
Saya baru nak start main minecraft ni. So agak blur macam mana nak main.
Soalan saya, macam mana kalau kita nak main bersama2 dalam satu world yang di-create oleh client, bukan server?

Maksud saya, saya ada setup satu minecraft server.
ada 2 client iaitu client A and client B..
Macam mana B nak main dalam client A punya world?

Thanks sudi membantu. Smile
we don't belong together
Reply
03-12-2013, 07:43 PM,
Post: #2
RE: [WTA] Minecraft
CC: AcerafRoslanz, Whcool, Cipanjb
Reply
03-12-2013, 07:55 PM, (This post was last modified: 03-12-2013, 10:54 PM by whcool.)
Post: #3
RE: [WTA] Minecraft
pergi kat run -> %appdata% , buka folder .minecraft , dalam tu ada world mse kau main single player tu . then letak world kat dalam server file , dalam server.properties ada setting , level-name=(ni letak nama folder world kau)

contoh nama folder world kau SKL , so
level-name=SKL

selalu nama folder dia world je, so
level-name=world
;d

run server , nnti dia guna world tadi .. tada ;d
[Image: banner.png]
Reply
03-12-2013, 09:19 PM,
Post: #4
RE: [WTA] Minecraft
lame tak main game ni... cuba copy file world client masuk server... then start server...
[Image: 1Z3i3.jpg]
Reply
04-12-2013, 04:04 PM,
Post: #5
RE: [WTA] Minecraft
maksud saya macam mana nak main client A punya directly tanpa meng-copy world tu masuk ke server?
we don't belong together
Reply
04-12-2013, 04:33 PM,
Post: #6
RE: [WTA] Minecraft
copy file world client A masuk client B...?
[Image: 1Z3i3.jpg]
Reply
04-12-2013, 05:46 PM,
Post: #7
RE: [WTA] Minecraft
(04-12-2013, 04:33 PM)syahmiazhar Wrote: copy file world client A masuk client B...?

xnk copy.. cara lain ade? sebab client saya bukan A n B je.. ada berpuluh client lain sebenarnya.. and masing2 akan berganti2 meng-hostkan world masing2 untuk dimasuki client lain.
we don't belong together
Reply
04-12-2013, 05:58 PM, (This post was last modified: 04-12-2013, 06:00 PM by syahmiazhar.)
Post: #8
RE: [WTA] Minecraft
kalau share file world tu dalam satu folder?
[Image: 1Z3i3.jpg]
Reply
04-12-2013, 06:04 PM,
Post: #9
RE: [WTA] Minecraft
folder sharing? boleh ke client A main bersama2 client lain dalam mode multiplayer menggunakan world dari PC client A? ke kena copy masuk server dlu world tu?

saya sebolehnya nak minimize kan user intervention sebab player semua noob so kalau diorang yg kacau bende ni nanti masalah plak kat sy.
we don't belong together
Reply
04-12-2013, 06:13 PM,
Post: #10
RE: [WTA] Minecraft
sebenarnya apa yang mau dibuat? bila start server, world tu server yang pegang.
[Image: 1Z3i3.jpg]
Reply
04-12-2013, 06:20 PM,
Post: #11
RE: [WTA] Minecraft
sebenarnya nak main minecraft bersama2 dalam multiplayer.. tetapi xnk pakai world yg sedia ada dalam server tu.. nak pakai server yg dah dibuat oleh para client.. contoh 2 jam pertama pakai world yg dibuat oleh client A.. lepas 2 jam nk pakai world yg dibuat oleh client B.. jelas x?
we don't belong together
Reply
04-12-2013, 06:28 PM,
Post: #12
RE: [WTA] Minecraft
ooo... jelas kot...

kalau gitu setiap client ada server tersendiri. Contoh komputer A start serverA then join serverA, clientA dan clientB join serverA... lepas 2 jam gantikan pulak komputer B start server dia. client lain join serverB. ok macamni?
[Image: 1Z3i3.jpg]
Reply
04-12-2013, 07:08 PM,
Post: #13
RE: [WTA] Minecraft
kan dalam minecraft ada function Open in LAN ;d

apabila client A tekan open in lan ( pcnya akan jadi lan server )
so client b dan client c join la client A tu ;d ( join dalam local network je )

dan seterusnya ;d
[Image: banner.png]
Reply
04-12-2013, 07:50 PM,
Post: #14
RE: [WTA] Minecraft
(04-12-2013, 07:08 PM)whcool Wrote: kan dalam minecraft ada function Open in LAN ;d

apabila client A tekan open in lan ( pcnya akan jadi lan server )
so client b dan client c join la client A tu ;d ( join dalam local network je )

dan seterusnya ;d

owh.. x pernah nampak plak open in lan sbb sy x main pon..
nanti sy check balik..
anyway, kalau guna open in lan tu, server tu dah x diperlukan la ek?
macam mana plak dgn host tu nanti? (client A)
kalau ramai2 connect kat world dye, x lag ke? Sbb ram 4gb je.
we don't belong together
Reply
04-12-2013, 10:06 PM,
Post: #15
RE: [WTA] Minecraft
(04-12-2013, 07:50 PM)SKL Wrote:
(04-12-2013, 07:08 PM)whcool Wrote: kan dalam minecraft ada function Open in LAN ;d

apabila client A tekan open in lan ( pcnya akan jadi lan server )
so client b dan client c join la client A tu ;d ( join dalam local network je )

dan seterusnya ;d

owh.. x pernah nampak plak open in lan sbb sy x main pon..
nanti sy check balik..
anyway, kalau guna open in lan tu, server tu dah x diperlukan la ek?
macam mana plak dgn host tu nanti? (client A)
kalau ramai2 connect kat world dye, x lag ke? Sbb ram 4gb je.

saya main sesorang pun lag ,apatah lagi ingin menghostkan server Fuck That Shit
[Image: banner.png]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [UPDATE] TbdCraft " Cracked Minecraft Server " whcool 154 14,006 24-04-2019, 11:47 AM
Last Post: shadowmacx
  [WTA] Minecraft OP Hack shadowmacx 2 460 23-06-2013, 10:14 AM
Last Post: AceyrafRoshlanz
Wink A Minecraft Server whcool 10 978 18-10-2012, 04:23 PM
Last Post: AceyrafRoshlanz
  Minecraft Server (LETS PLAY) eem 34 3,837 31-05-2012, 04:30 PM
Last Post: servant_fox
  Minecraft Stynx 14 6,192 08-05-2012, 12:03 AM
Last Post: eem

Forum Jump: