Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hexadecimal help
28-11-2013, 06:31 PM,
Post: #1
hexadecimal help
Salam,
ade tempat yang senang/santai nak belajar pasal hexadecimal?
payah ak nk fahamkan. OK
lagi bagus kalau boleh terangkan kat sini Thumbs Up .

*kalau salah section faham2 jela ;b
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
28-11-2013, 07:26 PM, (This post was last modified: 28-11-2013, 07:32 PM by shahril.)
Post: #2
RE: hexadecimal help
hexadecimal ialah, dalam bahasa lain dipanggil base 16
google apakah itu base 16
atau tunggu taun depan ko akan belajar topic base nie dalam math modern ko

kalau betul2 nk belajar, ko kena fahamkan dulu, apakah itu number base
boleh belajar di sini :-

http://metalab.uniten.edu.my/~yeoh/eeed144/bab2.pdf

p/s : aku nk terang, tapi nnti panjang sngt, or mungkin ko x faham

cuba tngk nie :-
http://pcsupport.about.com/od/termshm/g/hexadecimal.htm
[Image: OmDM2yf.png]
Reply
28-11-2013, 08:43 PM,
Post: #3
RE: hexadecimal help
hafal ascii table?
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
29-11-2013, 08:23 AM,
Post: #4
RE: hexadecimal help
(28-11-2013, 08:43 PM)xsxs Wrote: hafal ascii table?

tak Fuck That Shit
kene hafal dlu ? Hmm
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
29-11-2013, 08:28 AM,
Post: #5
RE: hexadecimal help
(29-11-2013, 08:23 AM)lite Wrote:
(28-11-2013, 08:43 PM)xsxs Wrote: hafal ascii table?

tak Fuck That Shit
kene hafal dlu ? Hmm

x perlu hafal ascii table, aku x pena hafal pon benda tu, cuma fahamkan konsep je macam mana hexadecimal nie
[Image: OmDM2yf.png]
Reply
29-11-2013, 09:07 AM,
Post: #6
RE: hexadecimal help
ok sebelum ak nk belajar pasal hexadecimal,ak kene fhm pasal ape Hmm
ok yg ak tau skarang kene fahmkan ascii ,selain tu?
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
29-11-2013, 03:37 PM,
Post: #7
RE: hexadecimal help
bump ;d
nk blaja ni Smile
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
29-11-2013, 03:42 PM,
Post: #8
RE: hexadecimal help
nak belajar hexadecimal kena belajar binary ;d
Reply
29-11-2013, 03:43 PM,
Post: #9
RE: hexadecimal help
(29-11-2013, 03:37 PM)lite Wrote: bump ;d
nk blaja ni Smile

ko x baca ke ape yng aku tulis dkt atas tu ? Facepalm
nk belajar hexadecimal a.k.a base16
ko kena faham dulu apa itu number bases
[Image: OmDM2yf.png]
Reply
29-11-2013, 04:01 PM, (This post was last modified: 29-11-2013, 04:02 PM by lite.)
Post: #10
RE: hexadecimal help
(29-11-2013, 03:43 PM)shahril Wrote:
(29-11-2013, 03:37 PM)lite Wrote: bump ;d
nk blaja ni Smile

ko x baca ke ape yng aku tulis dkt atas tu ? Facepalm
nk belajar hexadecimal a.k.a base16
ko kena faham dulu apa itu number bases

jgnla mengeluh sayang Fuck That Shit
tdi ak x perasan pdf tu ,bila ko edit ;d
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
29-11-2013, 04:09 PM,
Post: #11
RE: hexadecimal help
nak belajar pasal hexadecimal, perlu tahu base number dulu.

Random References:
http://www.mathsisfun.com/definitions/ba...bers-.html
http://www.purplemath.com/modules/numbbase.htm
http://www.cleavebooks.co.uk/scol/calnumba.htm
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
29-11-2013, 04:31 PM,
Post: #12
RE: hexadecimal help
Sorry offtopic,
Tapi kenapa ko bersemangat sngt nak belajar hexadecimal?
Just wondering Hmm
Derpina

Reply
29-11-2013, 04:38 PM,
Post: #13
RE: hexadecimal help
(29-11-2013, 04:31 PM)Fakhru Wrote: Sorry offtopic,
Tapi kenapa ko bersemangat sngt nak belajar hexadecimal?
Just wondering Hmm

ade 'project' ak nk bt tapi kene mahir dalam hexadecimal ;d
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply


Forum Jump: