Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
26-11-2013, 05:07 PM, (This post was last modified: 26-11-2013, 05:08 PM by KukuBesi.)
Post: #1
Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
Assalamualaikum..

Pendek cerita nya berkenaan aku punya masalah gan Courts Gajah ni adalah


1) kami hutang gan Courts Mammoth.. kami bli radio gan sofa then x dapat byr then dia tarik barang tu

2) dia tarik da lama agak2 6 - 7 tahun lepas la punya cerita

3) tiba2 datang surat lawyer umah aku yang diorang nak saman kami sebab x byr tunggakkan yang ada lebih kurang RM 3.5k

4) masalah utama adalah:- barang diorang da tarik kemudian diorang mintak kami jelaskan lagi bayaran yang tertunggak Rage 2


mohon pendapat semua terima kasih


*aku bukan dari keluarga yang kaya.. RM 3.5k tu terlalu besar bagi kami... OK
Dunia Penuh "Pancut Raba" Fuck That Shit
Reply
26-11-2013, 05:12 PM,
Post: #2
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
mintak tolong ketua pemuda umno ;d

cuba ko tgk balik surat perjanjian masa ko nk hutang dulu..
kenapa x jahanamkan sebelum dia tarik..
mcm kwn aku tv nak kne tarik dia simbah air dulu..
aku kne Troll Face dengan FieryCold dan UnKn0wN dan juga suhz Sad
~Berhati-hatilah dengan mereka~
Reply
26-11-2013, 05:13 PM,
Post: #3
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
(26-11-2013, 05:07 PM)KukuBesi Wrote: Assalamualaikum..

Pendek cerita nya berkenaan aku punya masalah gan Courts Gajah ni adalah


1) kami hutang gan Courts Mammoth.. kami bli radio gan sofa then x dapat byr then dia tarik barang tu

2) dia tarik da lama agak2 6 - 7 tahun lepas la punya cerita

3) tiba2 datang surat lawyer umah aku yang diorang nak saman kami sebab x byr tunggakkan yang ada lebih kurang RM 3.5k

4) masalah utama adalah:- barang diorang da tarik kemudian diorang mintak kami jelaskan lagi bayaran yang tertunggak Rage 2


mohon pendapat semua terima kasih


*aku bukan dari keluarga yang kaya.. RM 3.5k tu terlalu besar bagi kami... OK

report je kat mana2 suruhanjaya pasal bende2 mcm ni ;d ni kira kes penindasan maybe Hmm
ni haa Allah pujuk kita
Spoiler:

Wasbir Ala Ma Yakuluun -
Bersabarlah terhadap apa yang mereka katakan. - AlMuzammil Ayat 10 Smile

Reply
26-11-2013, 05:21 PM,
Post: #4
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
(26-11-2013, 05:12 PM)pizzaro Wrote: mintak tolong ketua pemuda umno ;d

cuba ko tgk balik surat perjanjian masa ko nk hutang dulu..
kenapa x jahanamkan sebelum dia tarik..
mcm kwn aku tv nak kne tarik dia simbah air dulu..

perjanjian?? Hmm

barang tu sofa je yang agak rosak yang radio tu ok g...

(26-11-2013, 05:13 PM)0b0xed Wrote:
(26-11-2013, 05:07 PM)KukuBesi Wrote: Assalamualaikum..

Pendek cerita nya berkenaan aku punya masalah gan Courts Gajah ni adalah


1) kami hutang gan Courts Mammoth.. kami bli radio gan sofa then x dapat byr then dia tarik barang tu

2) dia tarik da lama agak2 6 - 7 tahun lepas la punya cerita

3) tiba2 datang surat lawyer umah aku yang diorang nak saman kami sebab x byr tunggakkan yang ada lebih kurang RM 3.5k

4) masalah utama adalah:- barang diorang da tarik kemudian diorang mintak kami jelaskan lagi bayaran yang tertunggak Rage 2


mohon pendapat semua terima kasih


*aku bukan dari keluarga yang kaya.. RM 3.5k tu terlalu besar bagi kami... OK

report je kat mana2 suruhanjaya pasal bende2 mcm ni ;d ni kira kes penindasan maybe Hmm


contohnya???









bende cam ni boleh wat report polis x? agak2 korang Hmm .. aku kalau diorang nak aniaya kami aku nak saman blik diorang =)
Dunia Penuh "Pancut Raba" Fuck That Shit
Reply
26-11-2013, 05:24 PM,
Post: #5
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
x baca ke time hutang... mmg la x bayar kene tarik.. lps tu saman.. dah settle semua baru boleh amek balik...
buat rayuan je.. mane tau boleh kurang.. tapi ttp kene byr kalau x nnt blacklist..
ni adalah cetakan komputer dan tidak memerlukan tandatangan. GayFace
Reply
26-11-2013, 05:59 PM,
Post: #6
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
[Image: 578044_379918802139836_1023366051_n.png]

Spoiler:
Couth Mammoth syarikat yang berpangkalan di Singapura tapi perniagaan terbesar mereka di Malaysia, kerana mereka lebih lebih senang berurusan dengan Melayu.

Antara sebabnya, sikap orang Melayu yang suka berhutang yg merupakan pendapatan utama mereka dari interest yang dikenakan bukan dari untung dari jualan tunai. Sikap orang Melayu yang suka menangguh hutang yg akan menyebabkan compounded interest atau bunga ke atas bunga, yang akan menambahkan hutang.

Melayu yg mudah ditpu dengan iklan yang kononnya memberi harga murah dan kelebihan tetapi sebenarnya jerat, contohnya anda akan diberi free gift tetapi anda perlu membeli secara hutang untuk mendapatkannya, dan tidak mendapat jika membeli secara tunai, anda hanya dapat free gift bernilai lebih kurrang RM50 tapi anda terpaksa membayar interest sekali ganda dengan harga barang yang dibeli.

Pembayaran yang dikenakan bermula lewat 3-6 bulan dari tarikh perjanjian, tapi interest tetap berjalan, menyebabkan hutang anda bertambah tanpa sedar, ia hanyalah penangguhan bayaran tanpa dikenakan compounded interest tetapi interest asal tetap berjalan.

[Image: 1426402_379633228835060_1116858225_n.png]

Spoiler:
Ikuti Cerita kisah benar oleh pengguna yang ditipu sampai habis:

Satu hari kami pergi courts mammoth kat DAMANSARA sebelah IKEA. survey punya survey ...tak jumpa pulak tv yang kitorang nak...then sambung pi cari TV kat courts mammoth PJ. at last jumpa jugak TV yang kitorang nak beli..SAMSUNG 5 series 42 inch! Mula2 ingatkan nak beli 32 inch je, pastu tak jadi. Husband aku cakap alang2 beli besar terus je lah baru puas main game KATANYEEE..!

Then kitorang tanya lah staff cina courts mammoth kat situ, nama dia Alex kalau tak silap aku lah...boleh buat installment without credit card ke tak? Then dia cakap boleh...pastu aku tanya dokumen yang diperlukan. dia cakap "PHOTOSTAT IC & PAYSLIP SEBULAN JE"..hah! kan senang. tak payah nak banyak sangat dokumen. So, tanpa berfikir panjang & berbincang, both of us terus setuju & GRAB! Staff cina tu cakap "kita masukkan data u dalam computer dulu. Payslip bagi kemudian".. Aku pun apaaaa lagi...senyum lebarrr lahhhhh ingatkan dah boleh angkut terus TV tu balik rumah. rupanya tak. Dia cakap lebih kurang dalam seminggu kemudian baru diorang hantar.Lagi cepat aku bagi payslip lagi cepat lah diorang hantar.

Pastu, bila dia dah masukkan data aku ke dalam computer tu..Tetibe, cina tu suruh aku sign kat satu agreement ni..TERMS & POLICY. Selalunya jarang orang nak baca TERMS & POLICY yang panjang lebar tu kan.? Aku pun terus sign. Ish! silap aku gak time tu. main terus sign je...Pastu husband aku tanya pasal free gift... Yelah, kata beli TV besar dan mahal kan. RM4500 gituww...takkan takde free gift kut. Pastu cina tu cakap ada. "Kita bagi HDMI cable free. tapi kita hantar skali ngan TV nanti" Husband aku suka lah tu bila dengar dapat free HDMI cable. Boleh main game!

Then bila dah gerak balik rumah tu, aku baru terperasan kat agreement tu:
Agreement loan 3 years.
TV : RM4,500.00
Interest : RM 2,710.20
Insurance : RM 119.00 (cover untuk setahun je)
Delivery : RM 49.00
Another charges lebih kurang RM700 ++ aku tak ingat ape..
TOTAL : RM8,126.20 !!

haa??? Gila dia punya charge sampai dua kali ganda! Boleh beli dua bijik TV!! Kalau aku tau aku beli kat SENG Q je! SENG Q interest dia baru je RM500. ye lah .. walaupun ada interest tapi takde lah melampau2 macam courts mammoth cina ni kan...? Dua kali ganda tuuuu....kimaknya cina..

Sekarang dah masuk 2 tahun lebih kitorang pakai TV tu..Lagi 3 bulan dah nak habis bayar..Adalah lebih kurang RM 684.13 lagi balance. Kalau ikutkan TV tu kitorang dah habis bayar & dah menjadi hak milik kitorang! tapi sekarang ni tinggal nak bayar balance interest je. Sialan punya courts Mammoth komunis! Masa diorang hantar TV tu janji nak bagi HDMI cable..tapi hampeh! takde..aku tak puas hati, aku gie lah jumpa staff dia si Alex tu.. Boleh pulak dia buat2 tak ingat aku..padahal baru minggu lepas aku beli tv tu. Ramai sangat ke customer ko kena layan sampai ko tak ingat muka customer.? Kalau dah dua tahun kemudian baru aku nak tuntut HDMI cable tu logik gak dia tak ingat aku kan?

Pastu aku gie lah tanya dia, "Saya ngan suami saya g beli TV samsung ari tu. awak janji nak bagi free gift HDMI cable. tapi masa diorang hantar hari tu diorang cakap takde & diorang tak tau pasal tu. diorang cuma deliver je." pastu dia boleh jawab ape ko tau " Owhhh yang HDMI cable tu memang dah lama takde stock." <--ko tak bengang dia cakap macam tu? kepala hotak cina tu takde stock! kalau dah tau takde stock tak yah lah janji ngan customer ada free gift kan? kitorang bukannya nak sangat free gift tu. coz husband aku just tanya je..Kalau ade FREE GIFT..ade lah..kalau courts kedekut nak bagi free gift nak buat cam mana. Terpaksalah kitorang beli HDMI cable tu sendiri. Aku terus blah dari tempat tu. nyampah. Started from that day aku benci gila kat courts mammoth komunis ni.

2 bulan lepas diorang ada call suruh bayar installment yang tertunggak RM340.00 coz masa tu kitorang ada financial problem skit tak leh nak bayar. Pastu yang tak bestnya staff dia call time tengah2 bulan. dia cakap " Puan sila bayar hari ni dalam pukul 12." pastu aku cakap lah " Saya takde duit lah sekarang. masa gaji 25hb nanti saya bayar boleh tak? ".. " Tak boleh puan. nanti kalau puan bayar lambat kita akan charge interest." hm..lantak kau lah. aku pun terus letak phone. malas nak layan...pastu bila dah lepas solat jumaat tu.Aku receive SMS dari courts mammoth. " Kami tidak menerima sebarang bayaran dari pihak anda. Sila jelaskan bayaran anda sebelum jam 5.00 petang. Jika anda gagal membuat bayaran, pegawai kami akan datang ke rumah anda untuk mengutip bayaran." <--wohhhh dah macam AHLONG lah pulak. Tak ke lahanat cina tu?
-miss maplesea-

-rape the website not The Kid-


[Image: a97264_w8.jpg]
Reply
26-11-2013, 07:08 PM, (This post was last modified: 26-11-2013, 07:18 PM by matz.)
Post: #7
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
~Hmm

tak pasti la dud..ada contoh isi kandungan perjanjian?

btw, ikut simple law. *simple law ke ape ntah term dia...

..ikut simple law ni..contoh kita bagi orang hutang kan? Lepas 10 tahun, kalau tak tuntut, hutang tu akan terhapus dengan sendirinya..so, ko dah berapa tahun dah? GayFace

*aku rasa mayb dah nak dekat 10 tahun, sebab tu dia hantar surat lawyer ~Hmm

*report polis pun, xde guna bro..ni tertakluk kepada undang-undang sivil,
polis just boleh amik report je, tpi kau yang kena bawak kes ni sendiri ke mahkamah, kena lantik lawyer sorang..duit semua tu bro..

*masa korang sign contract, korang faham tak terma-terma diorang? Andai kata korang tak diberi kefahaman / Si Gajah tu sengaja sembunyi terma-terma yang tertentu mcm "hutang perlu dibayar walaupun barang sudah ditarik" , insya'allah ko boleh menang kalau dia bawak kes ni ke mahkamah..

just bagi tau tuan hakim (buat muka kesian tau), ko tak tahu pasal terma-terma macam tu + ko rasa tak adil kena bayar hutang sedangkan si Gajah dah ambil semula barang dia. ~Hmm


ko nak aku tanyakan member aku yang study law tak? nasihat dia nanti lagi betul..aku tak pandai pasal law..sikit2 je
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
26-11-2013, 08:55 PM,
Post: #8
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
(26-11-2013, 05:21 PM)KukuBesi Wrote: contohnya???









bende cam ni boleh wat report polis x? agak2 korang Hmm .. aku kalau diorang nak aniaya kami aku nak saman blik diorang =)

try report kat kpdnkk boss klau nak saman,kene tengok die punye agreement,klau barang yang ditarik kene bayar ~cr1 memang kau kalah la ;d maybe buat rayuan kat mahkamah
ni haa Allah pujuk kita
Spoiler:

Wasbir Ala Ma Yakuluun -
Bersabarlah terhadap apa yang mereka katakan. - AlMuzammil Ayat 10 Smile

Reply
27-11-2013, 12:47 AM,
Post: #9
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
rujuk balik akta, yg brkaitan klu x salah sewa beli..
mana2 perjanjian walaupn kita ada tandatgn, tetapi bertentangn dgn akta yg berkaitan maka perjanjian tersebut adalah trbatal/ boleh terbatal sbb dh mlampaui undang2 sedia ada..sory beb, lama dh tinggal psl akta..rujuk ke tribunal tuntutan pengguna, klu diorg yakin bleh menang..bleh lawan kes tu
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
27-11-2013, 08:09 AM, (This post was last modified: 27-11-2013, 08:22 AM by matz.)
Post: #10
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
tu la.aku pun rasa macam sewa beli.

tpi, kalau kita sewa beli..barang dah tarik..kita tak perlu bayar baki tu..cuma nama la kena disenarai hitam

*Btw, jadikan ni pengajaran k.

Lepas ni, nak buat pinjaman bank ke, nak beli cara ansuran ke...fahamkan betul-betul pasal interest. Dapatkan nasihat pakar.
Pastikan korang tau ape yang korang akan bayar kelak.
Formula untuk kira pinjaman + interest ni aku xde, sebab aku guna buku sifir je. lagi selesa macam tu..tak power bab hafal formula. So, korang cari la formula dia kat google k? GayFace

Contoh macam aku, katakan PTPTN, aku pinjam 10 k + interest 1%. Tempoh bayaran balik = 10 tahun. Katakan aku bayar bulan2 ikut jadual, lepas 10 tahun, JUMLAH yang aku bayar = RM 11k (total interest = 1k)

*tu kalau interest 1% la.

dan lebih penting lagi
*Cara pinjaman kita dikenakan interest pun berlainan ,
Contoh, 3 tahun pertama 2%, lepas 3 tahun bole naik sampai 4%. Dah lupa apa nama term ni. Selalunya pihak Bank buat mcm ni sebab nak tarik orang buat loan

Btw, ko bole join orang senasib dekat sini : http://www.complaintsboard.com/complaint...2#c1417670

*Along datang mintak hutang kat rumah..ko get ready camera litar tersorok GayFace
diorang kurang hajar sgt, tu bole jadi kes peras ugut. Pegi report, confirm diorang akan amik kes..Challenge Accepted
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
27-11-2013, 09:51 AM,
Post: #11
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
(26-11-2013, 05:24 PM)holysatan Wrote: x baca ke time hutang... mmg la x bayar kene tarik.. lps tu saman.. dah settle semua baru boleh amek balik...
buat rayuan je.. mane tau boleh kurang.. tapi ttp kene byr kalau x nnt blacklist..

bukan x baca.. waktu tu aku budak2 g.. kan aku da habo kes ni da lama... keluarga aku bukan orang yang berpengetahuan luas sangat.. agreement2 tu kami mana la tahu... hmmm...

(26-11-2013, 07:08 PM)matz Wrote: ~Hmm

tak pasti la dud..ada contoh isi kandungan perjanjian?

btw, ikut simple law. *simple law ke ape ntah term dia...

..ikut simple law ni..contoh kita bagi orang hutang kan? Lepas 10 tahun, kalau tak tuntut, hutang tu akan terhapus dengan sendirinya..so, ko dah berapa tahun dah? GayFace

*aku rasa mayb dah nak dekat 10 tahun, sebab tu dia hantar surat lawyer ~Hmm

*report polis pun, xde guna bro..ni tertakluk kepada undang-undang sivil,
polis just boleh amik report je, tpi kau yang kena bawak kes ni sendiri ke mahkamah, kena lantik lawyer sorang..duit semua tu bro..

*masa korang sign contract, korang faham tak terma-terma diorang? Andai kata korang tak diberi kefahaman / Si Gajah tu sengaja sembunyi terma-terma yang tertentu mcm "hutang perlu dibayar walaupun barang sudah ditarik" , insya'allah ko boleh menang kalau dia bawak kes ni ke mahkamah..

just bagi tau tuan hakim (buat muka kesian tau), ko tak tahu pasal terma-terma macam tu + ko rasa tak adil kena bayar hutang sedangkan si Gajah dah ambil semula barang dia. ~Hmm


ko nak aku tanyakan member aku yang study law tak? nasihat dia nanti lagi betul..aku tak pandai pasal law..sikit2 je

bleh gak matz.. aku pon da pening da pasal courst mammoth ni..

(26-11-2013, 08:55 PM)0b0xed Wrote:
(26-11-2013, 05:21 PM)KukuBesi Wrote: contohnya???









bende cam ni boleh wat report polis x? agak2 korang Hmm .. aku kalau diorang nak aniaya kami aku nak saman blik diorang =)

try report kat kpdnkk boss klau nak saman,kene tengok die punye agreement,klau barang yang ditarik kene bayar ~cr1 memang kau kalah la ;d maybe buat rayuan kat mahkamah

rayuan kat mahkamah? hmm... x penah naik mahkamah lagi aku ni..

(27-11-2013, 08:09 AM)matz Wrote: tu la.aku pun rasa macam sewa beli.

tpi, kalau kita sewa beli..barang dah tarik..kita tak perlu bayar baki tu..cuma nama la kena disenarai hitam

*Btw, jadikan ni pengajaran k.

Lepas ni, nak buat pinjaman bank ke, nak beli cara ansuran ke...fahamkan betul-betul pasal interest. Dapatkan nasihat pakar.
Pastikan korang tau ape yang korang akan bayar kelak.
Formula untuk kira pinjaman + interest ni aku xde, sebab aku guna buku sifir je. lagi selesa macam tu..tak power bab hafal formula. So, korang cari la formula dia kat google k? GayFace

Contoh macam aku, katakan PTPTN, aku pinjam 10 k + interest 1%. Tempoh bayaran balik = 10 tahun. Katakan aku bayar bulan2 ikut jadual, lepas 10 tahun, JUMLAH yang aku bayar = RM 11k (total interest = 1k)

*tu kalau interest 1% la.

dan lebih penting lagi
*Cara pinjaman kita dikenakan interest pun berlainan ,
Contoh, 3 tahun pertama 2%, lepas 3 tahun bole naik sampai 4%. Dah lupa apa nama term ni. Selalunya pihak Bank buat mcm ni sebab nak tarik orang buat loan

Btw, ko bole join orang senasib dekat sini : http://www.complaintsboard.com/complaint...2#c1417670

*Along datang mintak hutang kat rumah..ko get ready camera litar tersorok GayFace
diorang kurang hajar sgt, tu bole jadi kes peras ugut. Pegi report, confirm diorang akan amik kes..Challenge Accepted

terima kasih atas nasihat tu matz...







apa2 pon kan... serius aku rasa keluarga aku d aniaya OK
Dunia Penuh "Pancut Raba" Fuck That Shit
Reply
27-11-2013, 12:51 PM,
Post: #12
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
ok..dah ketengahkan pada member aku tu.nti aku forwardkan dekat sini apa pandangan dia..Smile
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
27-11-2013, 04:27 PM,
Post: #13
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
*sori la beb, dia cakap, dia tak tau pasal 'sales of goods' Smile
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
28-11-2013, 12:34 PM,
Post: #14
RE: Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth
ermmm.. ok matz x pa2 terima kasih la matz...


moga2 kes aku ni cepat selesai amin...
Dunia Penuh "Pancut Raba" Fuck That Shit
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  pendapat anda! 6b2 23 3,497 06-09-2013, 07:05 PM
Last Post: 6b2
  Mintak pendapat para TBDers pasal smartphone MrKroit 25 2,174 27-08-2013, 09:41 PM
Last Post: haifizz44
  [minta pendapat] pemilihan jurusan nizamx 9 908 01-06-2013, 05:07 AM
Last Post: linear
  Apa pendapat anda tentang buli ell 36 3,235 13-04-2013, 01:28 AM
Last Post: pizzaro
  Pendapat Bagi SPM teruk skullv2 11 1,318 22-03-2013, 12:06 AM
Last Post: PATI
  mohon pendapat sneaker 17 2,222 22-05-2012, 03:45 AM
Last Post: whitefish
  Mintak pendapat.Video Editor Aniss 11 1,450 22-02-2012, 04:45 AM
Last Post: ninja
  Mintak Pendapat d0lph1n 15 2,508 16-02-2012, 05:28 PM
Last Post: rapple86
Question Pendapat korang tentang Hacktivist Anonymous Nimda7 15 1,875 21-09-2011, 10:45 AM
Last Post: xsxs
  HAVIJ Tool untuk SQLI mintak pendapat MrKroit 26 4,828 16-06-2011, 10:18 PM
Last Post: ninja

Forum Jump: