Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grub-Rescue for beginners
10-11-2013, 07:35 PM,
Post: #1
Grub-Rescue for beginners
salam,ni adalah posting pertama saya di forum tbd segala salah silap tlg betulkan..
mungkin ada segelintir pengguna linux pernah mengalami masalah Grub-rescue diawal startup benda ni terjadi mungkin mereka resize atau delete partition.pesan saya jangan format dulu ada cara lain untuk fix benda ni:

Require:
1- Ubuntu live cd
2- sedikit pengetahuan tentang file system linux

langkah-langkah:
Code:
1- masukkan cd dan biarkan dia start seperti biasa
2- click 'try ubuntu'
3- kenal pasti partition korang dibahagian device(dalam kes saya /dev/sda1)

Buka terminal dan masukkan command dibawah satu persatu:
Code:
$ sudo mkdir /mnt/mtroot
$ sudo mkdir /mnt/myroot
$ sudo mount /dev/sda1 /mnt/myroot
$ sudo mount --bind /dev /mnt/myroot/dev
$ sudo mount --bind /sys /mnt/myroot/sys
$ sudo mount --bind /proc /mnt/myroot/proc
$ sudo chroot /mnt/myroot/
# sudo grub-install /dev/sda

mesej ini akan keluar jika korang berjaya:
grub-installed,no error reported.

reboot komputer dan grub akan kembali sediakala.
If you control the code,
You can ConTROLL the world!
Reply
10-11-2013, 07:38 PM, (This post was last modified: 10-11-2013, 07:40 PM by fatah.)
Post: #2
RE: Grub-Rescue for beginners
mungkin last step:
root# update-grub2 (untuk ubuntu)

nak chroot dulu then mount /dev /sys /proc pakai mount -t (e.g: procfs, sysfs, etc.) pun boleh.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
10-11-2013, 08:03 PM,
Post: #3
RE: Grub-Rescue for beginners
Thanks. Kalau terjadi mcm ni aku biasanya boot ubuntu pastu guna tool Boot-repair je. https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
Smile
Derpina

Reply
10-11-2013, 08:42 PM,
Post: #4
RE: Grub-Rescue for beginners
(10-11-2013, 07:38 PM)fatah Wrote: mungkin last step:
root# update-grub2 (untuk ubuntu)

nak chroot dulu then mount /dev /sys /proc pakai mount -t (e.g: procfs, sysfs, etc.) pun boleh.
yang penting jgn lupa mount Smile
If you control the code,
You can ConTROLL the world!
Reply
10-11-2013, 10:07 PM,
Post: #5
RE: Grub-Rescue for beginners
hahaha. welcome.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Linux Security for Beginners PakLang 3 799 13-04-2012, 11:42 PM
Last Post: Ujang
  Use EasyBCD instead of Grub? D4RK_5Y5T3M 3 776 17-01-2012, 02:52 PM
Last Post: TRUNASUCI
  nk tanye pasal grub d4rKn19t 15 2,397 12-11-2010, 04:15 PM
Last Post: t_qooze

Forum Jump: