Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet Auto Disconnect
29-10-2013, 07:24 AM,
Post: #1
Sad  Internet Auto Disconnect
Saya ada 2 router:

1. TP-Link MR3420 (guna r00ter firmware (modified version dari openwrt))
2. TP-Link WR1043ND (Openwrt)

Router no 1 tu guna network address 192.168.100.0/24
Router no 2 tu guna network address 192.168.122.0/24

Untuk kedua2 router, saya tak guna VLAN... Dan kedua-dua router ada DHCP server.

Router 1 ada 4 LAN port, 1 WAN port, 1 USB port. USB port saya guna untuk connect internet dengan Maxis (USB modem)

Untuk Router 1 juga, saya leased static IP ke WAN interface Router 2. Static IP dia 192.168.100.50. And ada lagi 6 leased static IP untuk kesemua device saya yang lain. So, port LAN no1 kat router 1 dicucuk ke port WAN router 2.

Untuk router 2 pulak, still ada leased static IP untuk network 192.168.122.0/24. SO, network ni punya gateway dah tentu 192.168.100.50.

Lepas buat sambungan apa semua, configure firewall untuk allow access router 1 ke router 2, router 2 ke router 1 tambah pulak dengan static IP (paranoid), then boleh connect ke internet kalau guna wifi router 2 or cucuk kat LAN port router 2.

PC saya saya leased kan static IP 192.168.122.2/24. Laptop 192.168.122.3/24, phone 192.168.122.4/24 and so on..

Tapi bila salah satu device tu disconnect dari router 2 punya WiFi, no problem.. Tapi bila saya sleep PC or turn off pc, approximately dalam 10 minit Maxis tadi akan down. Tapi saya dah set untuk connection keep-alive untuk USB modem tadi.

Saya dah turn off WiFi Router 1 untuk bagi lebih power kepada USB modem, still jadi jugak. Saya tukar USB modem yang power consumption rendah, still jadi jugak..

So, apa masalah benda ni? Hmm
Log untuk router 1 saya akan bagi nanti... boss
Reply
29-10-2013, 08:45 AM,
Post: #2
RE: Internet Auto Disconnect
Maxis ;d memang suka disconnect kalau hog lama2

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
29-10-2013, 10:51 AM,
Post: #3
RE: Internet Auto Disconnect
Tapi kalau main lama-lama, dia tak disconnect.. kalau shutdown/sleep pc baru dia disconnect..
Reply
29-10-2013, 11:27 AM,
Post: #4
RE: Internet Auto Disconnect
berbelit belit ringkasan cite kau nie..in the end baru aku bole tngkap..so soalan aku..

which one is the dialer?
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 02:41 PM,
Post: #5
RE: Internet Auto Disconnect
router 1 tu yg jadi dialer
Reply
29-10-2013, 02:45 PM,
Post: #6
RE: Internet Auto Disconnect
(29-10-2013, 02:41 PM)ahmadfikrizaman Wrote: router 1 tu yg jadi dialer

menambahkan lg pemahaman aku dlm kes ko ni.. router 1 is dialer... router 2 is broadcasting dhcp ip / static leased..

Quote:Tapi bila saya sleep PC or turn off pc, approximately dalam 10 minit Maxis tadi akan down. Tapi saya dah set untuk connection keep-alive untuk USB modem tadi.

ade physical connection between PC to router ?
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 02:49 PM,
Post: #7
RE: Internet Auto Disconnect
(29-10-2013, 02:45 PM)RFC792 Wrote: menambahkan lg pemahaman aku dlm kes ko ni.. router 1 is dialer... router 2 is broadcasting dhcp ip / static leased..

r1 ada dhckp, r2 pun ada dhcp

(29-10-2013, 02:45 PM)RFC792 Wrote: ade physical connection between PC to router ?

pc connect guna rj45 dgn r2
Reply
29-10-2013, 02:53 PM,
Post: #8
RE: Internet Auto Disconnect
(29-10-2013, 02:49 PM)ahmadfikrizaman Wrote:
(29-10-2013, 02:45 PM)RFC792 Wrote: menambahkan lg pemahaman aku dlm kes ko ni.. router 1 is dialer... router 2 is broadcasting dhcp ip / static leased..

r1 ada dhckp, r2 pun ada dhcp

(29-10-2013, 02:45 PM)RFC792 Wrote: ade physical connection between PC to router ?

pc connect guna rj45 dgn r2

aprox 10mins internet down dr pc..so usb modem connect to r1.. ko dial dr r1 atau dial dr pc ?
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 02:54 PM,
Post: #9
RE: Internet Auto Disconnect
dial dari r1
Reply
29-10-2013, 03:01 PM,
Post: #10
RE: Internet Auto Disconnect
(29-10-2013, 02:54 PM)ahmadfikrizaman Wrote: dial dari r1

setting keep alive dlm usb modem atau r1? ape model r1 ?
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 03:02 PM, (This post was last modified: 29-10-2013, 03:06 PM by ahmadfikrizaman.)
Post: #11
RE: Internet Auto Disconnect
Keepalive dalam r1

1. TP-Link MR3420 (guna r00ter firmware (modified version dari openwrt))
2. TP-Link WR1043ND (Openwrt)

[Image: vLTY3kk.jpg?1]
Reply
29-10-2013, 03:22 PM,
Post: #12
RE: Internet Auto Disconnect
(29-10-2013, 03:02 PM)ahmadfikrizaman Wrote: Keepalive dalam r1

1. TP-Link MR3420 (guna r00ter firmware (modified version dari openwrt))
2. TP-Link WR1043ND (Openwrt)

[Image: vLTY3kk.jpg?1]

dlm r2 cuba buang gateway utk int lan..cuba kosongkan gateway then off pc yg ip 192.168.122.2
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 03:34 PM,
Post: #13
RE: Internet Auto Disconnect
biarkan default gateway? 0.0.0.0? still jadi jugak.. dah test PC connect terus dgn r1, pun jadi jugak.. try revert firmware jadi firmware stock pun jadi jugak.. firmware stock untuk r1 lagi la teruk.. tak payah off/sleep pc, kadang2 putus sendiri..
Reply
29-10-2013, 03:38 PM,
Post: #14
RE: Internet Auto Disconnect
dlm product tp-link ade certain things yg kekadang aku sendiri xpaham.. too rigid utk settings yg complicated...mcmana dgn fw settings?dah disable utk r1 dan r2 ?
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 03:49 PM,
Post: #15
RE: Internet Auto Disconnect
fw tu firewall ke firmware?

firewall xde set kecuali nak route kemana je la..
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Disconnect User Using mdk3 zaidroid 9 780 26-11-2013, 11:36 PM
Last Post: fatah
  [Help] Problem with Internet Connectivity whcool 5 830 12-05-2013, 06:22 PM
Last Post: whcool
  melajukan internet maddey 10 1,292 01-02-2013, 02:07 AM
Last Post: sykess
  VPN Disconnect After 1-2 Minutes? D4RK_5Y5T3M 19 1,571 02-12-2012, 03:35 AM
Last Post: Wushipher
Thumbs Up Open, Free and Neutral Network Internet for everybody algorithm 1 546 14-10-2012, 05:48 PM
Last Post: shahril
  AVG Internet Security 2013 [x86\x64] shahril 11 1,926 18-09-2012, 03:45 PM
Last Post: shahril

Forum Jump: