Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet Auto Disconnect
29-10-2013, 03:56 PM,
Post: #16
RE: Internet Auto Disconnect
yer..firewall..routing pun cuba set to default
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 04:05 PM,
Post: #17
RE: Internet Auto Disconnect
dah... useless..
Reply
29-10-2013, 04:11 PM,
Post: #18
RE: Internet Auto Disconnect
bg log r1 dan r2..tgk sat
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
29-10-2013, 05:21 PM,
Post: #19
RE: Internet Auto Disconnect
Quote:Tapi bila salah satu device tu disconnect dari router 2 punya WiFi, no problem.. Tapi bila saya sleep PC or turn off pc, approximately dalam 10 minit Maxis tadi akan down. Tapi saya dah set untuk connection keep-alive untuk USB modem tadi.
Cuba buat cron job untuk setiap 5 minit ping server maxis.
Reply
29-10-2013, 06:19 PM, (This post was last modified: 29-10-2013, 06:19 PM by ahmadfikrizaman.)
Post: #20
RE: Internet Auto Disconnect
(29-10-2013, 04:11 PM)RFC792 Wrote: bg log r1 dan r2..tgk sat

nanti dah jadi, saya bagi log..

(29-10-2013, 05:21 PM)syahmiazhar Wrote:
Quote:Tapi bila salah satu device tu disconnect dari router 2 punya WiFi, no problem.. Tapi bila saya sleep PC or turn off pc, approximately dalam 10 minit Maxis tadi akan down. Tapi saya dah set untuk connection keep-alive untuk USB modem tadi.
Cuba buat cron job untuk setiap 5 minit ping server maxis.

wokay!!!
Reply
30-10-2013, 07:48 AM,
Post: #21
RE: Internet Auto Disconnect
Code:
Oct 29 23:55:16 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: reading /tmp/resolv.conf.auto
Oct 29 23:55:16 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: using nameserver 58.71.136.10#53
Oct 29 23:55:16 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: using nameserver 8.8.8.8#53
Oct 29 23:55:16 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: using nameserver 8.8.4.4#53
Oct 29 23:55:16 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: using local addresses only for domain lan
Oct 29 23:56:14 Router-Earth daemon.info dnsmasq-dhcp[1019]: DHCPREQUEST(br-lan) 192.168.100.50 f8:d1:11:b7:56:62
Oct 29 23:56:14 Router-Earth daemon.info dnsmasq-dhcp[1019]: DHCPACK(br-lan) 192.168.100.50 f8:d1:11:b7:56:62 Router-Mars
Oct 30 00:55:37 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 00:55:37 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Lease of 10.90.167.xx obtained, lease time 7200
Oct 30 01:55:38 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 01:55:38 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Lease of 10.90.167.xx obtained, lease time 7200
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.010000] ------------[ cut here ]------------
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.010000] WARNING: at net/sched/sch_generic.c:254 dev_watchdog+0x180/0x288()
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.info kernel: [ 8624.020000] NETDEV WATCHDOG: wwan0 (qmi_wwan): transmit queue 0 timed out
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [truncated] [ 8624.020000] Modules linked in: act_connmark act_skbedit act_mirred em_u32 cls_u32 cls_tcindex cls_flow cls_route cls_fw sch_hfsc sch_fq_codel sch_codel sch_ingress sierra qcserial option usb_wwan usbserial cdc_acm
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.120000] Call Trace:
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.120000] [<8006de0c>] dump_stack+0x8/0x34
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.120000] [<800766cc>] warn_slowpath_common+0x78/0xa4
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.130000] [<80076780>] warn_slowpath_fmt+0x2c/0x38
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.140000] [<8022c3d4>] dev_watchdog+0x180/0x288
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.140000] [<80081d9c>] call_timer_fn.isra.37+0x24/0x84
Oct 30 02:16:58 Router-Earth kern.warn kernel: [ 8624.150000] [<80081f6c>] run_timer_softirq+0x170/0x1cc
Oct 30 02:55:38 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:25:38 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:40:38 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:48:08 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:51:53 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:53:45 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:54:41 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:55:09 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:55:23 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:55:30 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:55:33 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:55:34 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Sending renew...
Oct 30 03:55:34 Router-Earth daemon.notice netifd: wan (1856): Lease lost, entering init state
Oct 30 03:55:35 Router-Earth daemon.notice netifd: Interface 'wan' has lost the connection
Oct 30 03:55:35 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: reading /tmp/resolv.conf.auto
Oct 30 03:55:35 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: using nameserver 8.8.8.8#53
Oct 30 03:55:35 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: using nameserver 8.8.4.4#53
Oct 30 03:55:35 Router-Earth daemon.info dnsmasq[1019]: using local addresses only for domain lan

start pukul 2:16 tu dia dah putus...
Reply
30-10-2013, 08:24 AM,
Post: #22
RE: Internet Auto Disconnect
tapi klau diikutkan pagi tadi , tm problem , sbb internet aku pun keep dc dari kol 1.30am till 5.30am , 2 game dota aku abbadoned
Can u See Me
Troll 2
Reply
30-10-2013, 09:42 AM,
Post: #23
RE: Internet Auto Disconnect
Hmm, pukul 2.... mungkinkah masalah ini berkaitan dgn pertukaran peak hour?
Reply
30-10-2013, 02:24 PM,
Post: #24
RE: Internet Auto Disconnect
xde kena mengena dgn peak hour pon..berdasrkan log diberi..dari pengalaman aku..most likely firmware bricked
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
30-10-2013, 08:28 PM,
Post: #25
RE: Internet Auto Disconnect
(30-10-2013, 02:24 PM)RFC792 Wrote: xde kena mengena dgn peak hour pon..berdasrkan log diberi..dari pengalaman aku..most likely firmware bricked

tu firmware openwrt.. pakai firmware asal pun jadi macam tu jugak.. tak kan firmware stock pun brick jugak?
Reply
30-10-2013, 08:58 PM,
Post: #26
RE: Internet Auto Disconnect
setuju dgn syahmiazhar psl cron job tu, decrease drp 5 --> 3 --> 1 --> 30 sec --> 15 sec..klu still jadi lg, x tau apa sbb..klu x jadi dh, bleh agk apa sbb nya.
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
30-10-2013, 09:12 PM, (This post was last modified: 30-10-2013, 09:40 PM by zsiv.)
Post: #27
RE: Internet Auto Disconnect
(30-10-2013, 08:28 PM)ahmadfikrizaman Wrote:
(30-10-2013, 02:24 PM)RFC792 Wrote: xde kena mengena dgn peak hour pon..berdasrkan log diberi..dari pengalaman aku..most likely firmware bricked

tu firmware openwrt.. pakai firmware asal pun jadi macam tu jugak.. tak kan firmware stock pun brick jugak?

dlm log ko bg tu..ade kena mengena dgn hardware brick..if firmware brick..it can be related to hardware fault..kalau ko letak mana2 firmware pon dlm router tu..aku jamin 90% pon ttp akan sama

cron job yg syahmi sruh buat tu ad buat x?
Reply
30-10-2013, 09:45 PM, (This post was last modified: 30-10-2013, 10:05 PM by ahmadfikrizaman.)
Post: #28
RE: Internet Auto Disconnect
(30-10-2013, 09:12 PM)zsiv Wrote: dlm log ko bg tu..ade kena mengena dgn hardware brick..if firmware brick..it can be related to hardware fault..kalau ko letak mana2 firmware pon dlm router tu..aku jamin 90% pon ttp akan sama

cron job yg syahmi sruh buat tu ad buat x?

tengah test buat 5 minit sekali..

hmmm... baru perasan.. gateway ip maxis tak boleh ping.. time out.. maybe boleh try ping ip lain untuk pastikan connection sentiasa berjalan..
Reply
30-10-2013, 10:15 PM,
Post: #29
RE: Internet Auto Disconnect
Sebab kalau computer on, takde masalah... boleh juga jadi kernel/driver fault atau timing issue between hardware/software. Memandangkan custom firmware biasanya gunakan driver asal (propriety driver) utk communicate dgn hardware, masalah ni mungkin dibawa2 ke firmware lain. Biasa orang buat upgrade/downgrade stock firmware dulu baru flash ke custom firmware untuk masalah jenis ni.

Stacktrace cuma sampai watchdog je. Tapi ada hint sebelum crash.
NETDEV WATCHDOG: wwan0 (qmi_wwan): transmit queue 0 timed out

Kalau wwan0 tu modem, cuba check2 setting kat modem. Kalau wwan0 tu port WAN, cek2 pulak setting WAN sana.

Tapi takde pengalaman dalam kernel/hardware ni... so not much comment ;)
Reply
30-10-2013, 10:18 PM,
Post: #30
RE: Internet Auto Disconnect
yup.. wwan0 tu modem.. setting untuk modem tak banyak dalam firmware r00ter ni.. takpe, test cronjob tu dulu kalau2 berkesan..
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Disconnect User Using mdk3 zaidroid 9 777 26-11-2013, 11:36 PM
Last Post: fatah
  [Help] Problem with Internet Connectivity whcool 5 828 12-05-2013, 06:22 PM
Last Post: whcool
  melajukan internet maddey 10 1,283 01-02-2013, 02:07 AM
Last Post: sykess
  VPN Disconnect After 1-2 Minutes? D4RK_5Y5T3M 19 1,566 02-12-2012, 03:35 AM
Last Post: Wushipher
Thumbs Up Open, Free and Neutral Network Internet for everybody algorithm 1 543 14-10-2012, 05:48 PM
Last Post: shahril
  AVG Internet Security 2013 [x86\x64] shahril 11 1,922 18-09-2012, 03:45 PM
Last Post: shahril

Forum Jump: