Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mengenai port
26-10-2013, 06:28 PM, (This post was last modified: 26-10-2013, 06:28 PM by ibnumalik.)
Post: #1
Mengenai port
Salam warga tbd ^^

Camne yek network admin boleh block semua port di router, tetapi student still boleh online/download Hmm. Contohnya, kalau bukak website Google, browser akan cuba hubungi http://google.com:80 kan? Website google tersebut dan website lain berjaya dibuka, tetapi bila check sama ada port 80 terbuka di http://www.canyouseeme.org dan tempat lain akan keluar ralat seperti

Code:
Error: I could not see your service on 118.100.202.87 on port (80)
Reason: Connection timed out
Reply
27-10-2013, 12:05 AM,
Post: #2
RE: Mengenai port
sbb outbound 80 x block tp inbound block..canyouseeme check inbound 80 ip ko n bkn check 80 google.com
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
27-10-2013, 08:02 AM,
Post: #3
RE: Mengenai port
kalau ko akses google, atau apa2 website http.
RANDOM_PORT (Komputer ko) --> PORT 80 (Google)
~ browser ko x guna port 80 utk connect ke port 80 dkt google..

Kalau ko host website dkt komputer ko...
PORT 80 (Komputer ko) <--- RANDOM_PORT (Org Luar)

so utk menjawab soalan ko, dia block incoming port.. tapi dia tak block connection utk keluar..
[Image: GteM3.png]
Reply
27-10-2013, 08:40 AM,
Post: #4
RE: Mengenai port
yep betul ckp xsxs dgn suhz tu die rondom port ;d
erti kata lain

server (80) > pc (80 ~ 65535) we dont know fts2

tapi bnyak modem dah sapport block website apasal x block dari situ aje Hmm
Hmm
[Image: 8078264137.png]
Reply
27-10-2013, 11:08 AM,
Post: #5
RE: Mengenai port
(27-10-2013, 12:05 AM)xsxs Wrote: sbb outbound 80 x block tp inbound block..canyouseeme check inbound 80 ip ko n bkn check 80 google.com

yups..
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
27-10-2013, 08:36 PM,
Post: #6
RE: Mengenai port
Hmm dah faham sikit. kena sketch dulu baru faham Fuck That Shit
so kalau aku ada setup webmin dan port webmin tu pakai 7788 contohnya dan aku xboleh nak connect ngan webmin tu, maknanya admin block outbound port 7788 la? dan dia allow certain port outbound je?

OK
Reply
27-10-2013, 09:40 PM,
Post: #7
RE: Mengenai port
cara senang tanya admin jelah ;d
Reply
27-10-2013, 10:02 PM,
Post: #8
RE: Mengenai port
(27-10-2013, 09:40 PM)Muhammad Wrote: cara senang tanya admin jelah ;d

pertanyaan tu dah tulis, tinggal nak send je. Tapi nak fahamkan dulu ;d
Reply
30-10-2013, 08:17 PM,
Post: #9
RE: Mengenai port
(27-10-2013, 08:36 PM)ibnumalik Wrote: Hmm dah faham sikit. kena sketch dulu baru faham Fuck That Shit
so kalau aku ada setup webmin dan port webmin tu pakai 7788 contohnya dan aku xboleh nak connect ngan webmin tu, maknanya admin block outbound port 7788 la? dan dia allow certain port outbound je?

OK

a'ah block 7788..set ke port lain yg mmg biasa x block atas brmacam sbb
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
30-10-2013, 11:01 PM,
Post: #10
RE: Mengenai port
Kalau cisco router kita boleh block guna access-list.

Access list leh filter incoming,outgoing connection,filter ip,filter protocol, filter port seperti ftp,telnet dan lain-lain.
[Image: Untitled-1.png]
Reply
19-11-2013, 02:54 AM,
Post: #11
RE: Mengenai port
(30-10-2013, 08:17 PM)xsxs Wrote:
(27-10-2013, 08:36 PM)ibnumalik Wrote: Hmm dah faham sikit. kena sketch dulu baru faham Fuck That Shit
so kalau aku ada setup webmin dan port webmin tu pakai 7788 contohnya dan aku xboleh nak connect ngan webmin tu, maknanya admin block outbound port 7788 la? dan dia allow certain port outbound je?

OK

a'ah block 7788..set ke port lain yg mmg biasa x block atas brmacam sbb

ahh, i see.. thanks papasol ^^
nak tanya satu lagi, adakah VPN memerlukan inbound port untuk connection?
Reply
19-11-2013, 03:08 AM,
Post: #12
RE: Mengenai port
(19-11-2013, 02:54 AM)ibnumalik Wrote:
(30-10-2013, 08:17 PM)xsxs Wrote:
(27-10-2013, 08:36 PM)ibnumalik Wrote: Hmm dah faham sikit. kena sketch dulu baru faham Fuck That Shit
so kalau aku ada setup webmin dan port webmin tu pakai 7788 contohnya dan aku xboleh nak connect ngan webmin tu, maknanya admin block outbound port 7788 la? dan dia allow certain port outbound je?

OK

a'ah block 7788..set ke port lain yg mmg biasa x block atas brmacam sbb

ahh, i see.. thanks papasol ^^
nak tanya satu lagi, adakah VPN memerlukan inbound port untuk connection?

ye dan tidak..
ye, inbound connection ke port server vpn
tidak, inbound connection ke port client

sbb soalan tu x brp jelas jd ada 2 jawapn tu
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
19-11-2013, 10:49 AM, (This post was last modified: 19-11-2013, 10:49 AM by ibnumalik.)
Post: #13
RE: Mengenai port
(19-11-2013, 03:08 AM)xsxs Wrote: ye dan tidak..
ye, inbound connection ke port server vpn
tidak, inbound connection ke port client

sbb soalan tu x brp jelas jd ada 2 jawapn tu

Hmm inbound connection ke port VPN kut yg tidak di allow lagi. thanks xsxs
sebab check semalam, mmg inbound port 53, 443 boleh lalu ikut router nih.
Check guna portquiz.net, thanks again Thumbs Up
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
Information port foward? MrGreed 3 337 01-12-2012, 12:38 PM
Last Post: Wushipher
Big Grin Configuration 3Com Switch 5500 EL 28 Port sLeepYhUnters 3 575 30-11-2012, 06:22 PM
Last Post: Stalker
  Pertanyaan port 22 SSH shahril 7 955 24-09-2012, 06:24 PM
Last Post: Skiddies

Forum Jump: