Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[ask linux mint]root partition space small
08-09-2013, 04:29 PM,
Post: #1
[ask linux mint]root partition space small
aku ader hard disk 125 gb.install linux mint dengan spec swap area:4gb root space:20gb manakala home space:adalah space selebihnya..

jd sekarang ni aku dok explore linux mint dan apabila aku install xampp file xammp di save ke dalam file system dalam root...jd space root aku semakin kecil jd 14 gb skrang ni..jd aku terfikir kalaw setiap kali aku instal kena pakai root,update file masuk root baik aku perbesarkan space root dan kecilkan space HOME...adakah spec aku yang di atas relevan dengan space hdd aku.dan bolehkah aku perbesarkan root space ?ader effect pada pc tak?
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
08-09-2013, 09:10 PM,
Post: #2
RE: [ask linux mint]root partition space small
resize guna gparted boot dari mint live usb. Kalau tak nak pening kepala,format baru,repartition balik.

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
08-09-2013, 09:36 PM,
Post: #3
RE: [ask linux mint]root partition space small
(08-09-2013, 09:10 PM)ak47suk1 Wrote: resize guna gparted boot dari mint live usb. Kalau tak nak pening kepala,format baru,repartition balik.

adakah relevan partion root 20 gb dengan hdd 200 gb
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
09-09-2013, 08:03 AM,
Post: #4
RE: [ask linux mint]root partition space small
Kalau ko banyak setup server macam apache, postfix, openvpn. Elok buat partition khas yang besar untuk /var berbanding /home. Ataupun kalau tak nak pening kepala takyah separate partition pun takpe.

Bukan ko nak production lagi kan?

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
09-09-2013, 06:36 PM,
Post: #5
RE: [ask linux mint]root partition space small
(09-09-2013, 08:03 AM)ak47suk1 Wrote: Kalau ko banyak setup server macam apache, postfix, openvpn. Elok buat partition khas yang besar untuk /var berbanding /home. Ataupun kalau tak nak pening kepala takyah separate partition pun takpe.

Bukan ko nak production lagi kan?
ok dah paham tima kasih ....
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
10-09-2013, 02:54 PM,
Post: #6
RE: [ask linux mint]root partition space small
(08-09-2013, 04:29 PM)pron3t Wrote: aku ader hard disk 125 gb.install linux mint dengan spec swap area:4gb root space:20gb manakala home space:adalah space selebihnya..

jd sekarang ni aku dok explore linux mint dan apabila aku install xampp file xammp di save ke dalam file system dalam root...jd space root aku semakin kecil jd 14 gb skrang ni..jd aku terfikir kalaw setiap kali aku instal kena pakai root,update file masuk root baik aku perbesarkan space root dan kecilkan space HOME...adakah spec aku yang di atas relevan dengan space hdd aku.dan bolehkah aku perbesarkan root space ?ader effect pada pc tak?

dulu2 basic aku ajar linux/bsd adalah pakai / dan swap saja.. so bila grow takde sekat mana2.. anyway ni bukan yg terbaik, just basic saja for newbies elakkan masalah esok2 contohnya /home tersumbat penuh, atau /var bila penuh, spool printing dan lain2 xjalan..

the best still define saiz partition dan mount point dengan betul..


based pada kisah ni, maybe better pakai cara bodoh aku tu / ngan swap je ehehe
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
10-09-2013, 03:09 PM, (This post was last modified: 10-09-2013, 03:09 PM by pron3t.)
Post: #7
RE: [ask linux mint]root partition space small
kow pakai root ngan swap jer...ramai org cadang cam 2

root swap and home
Angry

sharing your knowledge to grow your knowledge...

and the knowledge is life not death
Reply
11-09-2013, 08:02 AM,
Post: #8
RE: [ask linux mint]root partition space small
root swap home kalau desktop ok la. Tapi kalau server kena root var swap atau root opt swap. nak senang root swap je macam bro Trunasuci mention kat atas.

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kali Linux 1.0.6 telah DilePaskan Tron 4 502 13-01-2014, 12:08 AM
Last Post: Tron
  Copy / move handler for linux (GUI) linear 4 644 22-10-2013, 04:25 PM
Last Post: shadowmacx
  Linux NTP Client Server? c0ff33 7 819 16-09-2013, 11:58 PM
Last Post: TRUNASUCI
  Linux vs. BSD red_fox 22 2,135 16-09-2013, 11:48 PM
Last Post: TRUNASUCI
  Tgh cari Linux saiz kecil, kurang guna kuasa & sapot bagus c0ff33 15 1,898 06-09-2013, 05:20 PM
Last Post: lowyatt321
Rainbow [TUTORIAL] Install Kali linux Dual Boot & VMWare hazard74 12 1,947 16-05-2013, 01:52 PM
Last Post: sil
  What things must download in Linux? Yuhang9 10 2,135 28-02-2013, 04:09 PM
Last Post: HaoRen
  Arch Linux & Cara Mendapatkan Pakej Dari AUR HaoRen 0 454 08-12-2012, 02:50 AM
Last Post: HaoRen
  HELP: Macam Mana Nak Setup CS 1.6 Non Steam Kat Linux Server ? gamemaster 16 2,270 29-10-2012, 02:57 PM
Last Post: gamemaster
  [SHARE] Command Dasar Linux (backtrack) fuxnbums 8 1,560 05-10-2012, 12:38 PM
Last Post: amsama

Forum Jump: