Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux NTP Client Server?
05-09-2013, 10:01 PM,
Post: #1
Linux NTP Client Server?
Ada sape penah configure NTP Client/Server tanpa guna internet?
Client contact Server utk dptkan time yg server tu guna. Jadi, sume host dlm network tu guna time yg sama.

Boleh share tak?

1. Distro apa yg pakai
2. Step dia
Reply
06-09-2013, 10:21 AM,
Post: #2
RE: Linux NTP Client Server?
http://www.cyberciti.biz/faq/rhel-fedora...nt-server/

source: https://www.google.com.my/search?q=how+t...rver+linux
[Image: GteM3.png]
Reply
06-09-2013, 01:28 PM,
Post: #3
Re: Linux NTP Client Server?
Ku rasa nak enable ntp server cuma enable either inetd or xinetd. Ntp client perlukan pakej ntpdate & jadikan server td sbg ntp server. Wallahualam.

Sent from my XT912 using Tapatalk 2
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
06-09-2013, 07:54 PM,
Post: #4
RE: Linux NTP Client Server?
(06-09-2013, 01:28 PM)fatah Wrote: Ku rasa nak enable ntp server cuma enable either inetd or xinetd. Ntp client perlukan pakej ntpdate & jadikan server td sbg ntp server. Wallahualam.

Sent from my XT912 using Tapatalk 2

Yup. NTP service pun dah up (UDP/123).
Tapi client still xleh dapat date & time yg sama dengan server.
Dpd client ke server directly connected, xde block apa2. "nmap -sU server -p 123" lepas

Aku punya lab ni xde internet, boleh ke client dapat time dpd server (pun xde internet)?
Kalau run ntpq -pn dekat server memang tak nampak apa2
Reply
06-09-2013, 08:26 PM,
Post: #5
RE: Linux NTP Client Server?
dah setup ntp server ke belom? soalan kau ni mcm incomplete pd aku

most often org yg selalu terlepas pandang adalah port mapping..
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
06-09-2013, 08:54 PM, (This post was last modified: 06-09-2013, 08:55 PM by c0ff33.)
Post: #6
RE: Linux NTP Client Server?
(06-09-2013, 08:26 PM)RFC792 Wrote: dah setup ntp server ke belom? soalan kau ni mcm incomplete pd aku

most often org yg selalu terlepas pandang adalah port mapping..

kopi@NTP-SERVER:~$ sudo /usr/local/etc/init.d/ntpd start
Starting NTP (Network Time Protocol) daemon ntpd
kopi@NTP-SERVER:~$

kopi@NTP-SERVER:~$ sudo nmap localhost -sU -p 123

Starting Nmap 6.01 ( http://nmap.org ) at 2013-09-06 15:50 UTC
mass_dns: warning: Unable to determine any DNS servers. Reverse DNS is disabled. Try using --system-dns or specify valid servers with --dns-servers
Nmap scan report for localhost (127.0.0.1)
Host is up (0.000067s latency).
rDNS record for 127.0.0.1: box
PORT STATE SERVICE
123/udp open ntp

Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 0.04 seconds
kopi@NTP-SERVER:~$
Reply
06-09-2013, 09:16 PM,
Post: #7
RE: Linux NTP Client Server?
en kopi..kan ko da bgtau port 123 tu da open td..yg ko bg result nmap kt aku tu nape?cuba cte skit dr a-z ape yg ko buat
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
16-09-2013, 11:58 PM,
Post: #8
RE: Linux NTP Client Server?
(05-09-2013, 10:01 PM)c0ff33 Wrote: Ada sape penah configure NTP Client/Server tanpa guna internet?
Client contact Server utk dptkan time yg server tu guna. Jadi, sume host dlm network tu guna time yg sama.

Boleh share tak?

1. Distro apa yg pakai
2. Step dia

salamz..

tau sikit2 je..

kalau untuk NTP server rasanya incik dah setup kut.. make sure takde firewall block port..



kalau untuk client zaman dulu2 pakai ntpdate je, dan point ke ip NTP server.. ntpdate ni possibly dah obsolete.. so pakai ntpd je dah boleh..

actually biasanya ( klau xsilap la.. sila betulkan ) nak setkan NTP server nih better setkan juga cronjob skali..

1- NTP server sync time ngan pool.ntp.org setiap pkl 12am ( contoh ).. boleh buat 2-3 kali sehari.. lg kerap lagi accurate..

2- NTP client ( server lain yg sync time ngan NTP server ) jgn request/sync pd waktu ini, tp setkan cronjon sync pd waktu lain spt pkl 3am



http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859...k-ntp.html

ini untuk mengelakkan kalau silap setting NTP server pulak yg sync waktu ikut client punya time ehehehe

anyway sila baca contoh dr link kat atas.. even kalau contoh freebsd pun masih boleh apply kat linux... Smile
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kali Linux 1.0.6 telah DilePaskan Tron 4 499 13-01-2014, 12:08 AM
Last Post: Tron
  Install and Configure Dropbox on Ubuntu Server zaidroid 0 318 02-01-2014, 12:24 AM
Last Post: zaidroid
  Copy / move handler for linux (GUI) linear 4 643 22-10-2013, 04:25 PM
Last Post: shadowmacx
  Linux vs. BSD red_fox 22 2,131 16-09-2013, 11:48 PM
Last Post: TRUNASUCI
  [ask linux mint]root partition space small pron3t 7 709 11-09-2013, 08:02 AM
Last Post: ak47suk1
  Tgh cari Linux saiz kecil, kurang guna kuasa & sapot bagus c0ff33 15 1,890 06-09-2013, 05:20 PM
Last Post: lowyatt321
Rainbow [TUTORIAL] Install Kali linux Dual Boot & VMWare hazard74 12 1,947 16-05-2013, 01:52 PM
Last Post: sil
  [Soalan] Distro terbaik untuk server? servant_fox 33 4,443 19-04-2013, 05:39 PM
Last Post: TRUNASUCI
  What things must download in Linux? Yuhang9 10 2,130 28-02-2013, 04:09 PM
Last Post: HaoRen
  Arch Linux & Cara Mendapatkan Pakej Dari AUR HaoRen 0 452 08-12-2012, 02:50 AM
Last Post: HaoRen

Forum Jump: