Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[WTA] Format video utk TV
07-08-2013, 12:27 AM,
Post: #1
[WTA] Format video utk TV
Asalamualaikum dan selamat hari raya ;d

Ok nk dijadikan cerita, rumah aku ni dh lama takde TV so mak aku pun belilah TV baru satu, murah je. LED TV 32 INCI jenama Haier dan sekian-sekian.


Jadi persoalan aku satu je sebenarnya:

1) Format video apekah yg sesuai dan boleh dibaca oleh TV? (INB4 TV murah je)
  • TV rumah aku ni aku dh try banyak format termasuk MKV tapi hanya format WMV je yg doleh dimainkan dlm TV tersebut. Setakat ni aku cuba concert dari WMV ke format-format lain spt mp4, avi dan flv tp tak berjaya jugak.


atau....

1) adakah aku tersilap setting convert?
sapa sini otai convert video boleh tolong ajar tak?


harap ada yang sanggup jawab persoalan aku yg noob ni OK
[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Reply
07-08-2013, 12:37 AM,
Post: #2
RE: [WTA] Format video utk TV
bukan sume tv support sume format. cube try test bace manual n tepi kotak. tp kebiasaannye avi n mp4 . mungkin salah convert kot.
[Image: 1818271182.png] [Image: 2017280876.png]
Reply
07-08-2013, 12:41 AM,
Post: #3
RE: [WTA] Format video utk TV
manual punya buku dan tepi kotak takde ckp pun format ape support. cuma ckp ada HDMI, AV input, PC input dan USB support Fuck That Shit

dah nama pun tv murah xkan nk letak bnyak-bnyak kot dkt kotak, jimat dakwat LOL

p/s : admin dan mod tolong alihkan post ni ke thread yg sesuai, aku mabuk mcm mane ntah leh tersilap letak dlm thread network ni, aku xleh nk delete lak post Fuck That Shit ;d

(07-08-2013, 12:37 AM)cipanjb Wrote: bukan sume tv support sume format. cube try test bace manual n tepi kotak. tp kebiasaannye avi n mp4 . mungkin salah convert kot.
[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Reply
07-08-2013, 05:25 AM, (This post was last modified: 07-08-2013, 05:25 AM by XdeathX.)
Post: #4
RE: [WTA] Format video utk TV
mengikut pengalaman. Tv mainstreamly selalunya support Avi ngan MP4.. Audio-Mp3. kalau AC3 tak banyak kot yang support. Sesetengah tv support sesetengah tak.
"hidup umpama roda harini orang baling taik kat kita.. esok orang yang baling taik tu kena baling taik 2-3 kali ganda lagi banyok.."
Reply
07-08-2013, 07:17 AM,
Post: #5
RE: [WTA] Format video utk TV
Aku pun igt support AVI dan MP4. sbb AVI ni semua jenis player atau platform boleh dimainkan. Hmm

Aku dh buat eksperimen smlm, Audio - ACC setakat ni ok, AC3 pun tak silap aku ok gak. ~Hmm

Cuma aku tak faham xkan satu format je leh support. Susah kt aku lak kena convert dulu sebelum dpt layan kat TV.

(07-08-2013, 05:25 AM)XdeathX Wrote: mengikut pengalaman. Tv mainstreamly selalunya support Avi ngan MP4.. Audio-Mp3. kalau AC3 tak banyak kot yang support. Sesetengah tv support sesetengah tak.
[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Reply
07-08-2013, 08:00 AM,
Post: #6
RE: [WTA] Format video utk TV
nak nama penuh tv plis, snng nk cari dkt tenet nanti ;d
btw dh try mpg, mpeg dan yng sma waktu dngnnya ? sbb tu format untuk cd, maybe boleh la kot ;d
Reply
07-08-2013, 08:45 AM,
Post: #7
RE: [WTA] Format video utk TV
nama penuh TV tu Haier LED LCD TV. model dia LE32K800. Fuck That Shit

format tu tak test lagi, sbb nk convert tu ambik masa gak OK
almaklumlah aku convert pakai laptop, nk pakai pc pun lama jugak, semua cikai-cikai je OK


(07-08-2013, 08:00 AM)shahril Wrote: nak nama penuh tv plis, snng nk cari dkt tenet nanti ;d
btw dh try mpg, mpeg dan yng sma waktu dngnnya ? sbb tu format untuk cd, maybe boleh la kot ;d
[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Reply
07-08-2013, 10:51 AM,
Post: #8
RE: [WTA] Format video utk TV
Kalau tv lama biasa avi divx je.

Sent from my HTC One using Tapatalk 4

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
08-08-2013, 08:16 AM, (This post was last modified: 08-08-2013, 08:16 AM by shahril.)
Post: #9
RE: [WTA] Format video utk TV
http://www.askmefast.com/Which_video_for...l#q2904165

Most Bravia supports media file as follows MPEG-1 - MPEG-2 (MPEG-1 Layer II audio codec only), MP4, probably DIVX. System format should be FAT32 on USB.
Reply
12-08-2013, 06:36 PM,
Post: #10
RE: [WTA] Format video utk TV
terima kasih kpd masta2 yg sudi tolong
hamba nk cuba eksperimen dulu ;d ;d ;d
ciao
[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Reply
31-08-2013, 10:33 AM,
Post: #11
RE: [WTA] Format video utk TV
Play video dekat laptop, sambung terus ke tv guna hdmi cable. Tak payah nak convert2.
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  missing video from thread moshi30 11 791 25-02-2013, 12:26 PM
Last Post: suhz
  Edit Video anthrax 17 1,505 21-08-2012, 07:06 PM
Last Post: anthrax
  help hard disk 0 bytes (video) onlineisrock 10 1,463 14-07-2012, 10:10 PM
Last Post: syahmiazhar
  Apa Tujuan Buat Video Ni ? parkerhanafi 39 4,721 19-03-2012, 12:10 AM
Last Post: afnum
  Download Video dalam Facebook Private (privacy) cara mudah R1R1BELANKAS 9 2,686 07-03-2012, 08:17 PM
Last Post: R1R1BELANKAS
  Mintak pendapat.Video Editor Aniss 11 1,449 22-02-2012, 04:45 AM
Last Post: ninja
  Tentang genre video ninja 3 629 27-12-2011, 12:19 PM
Last Post: servant_fox
  [Video]Kisah kucing , Sedih ! akiraro 1 600 24-08-2010, 05:00 PM
Last Post: adeq
  camane nk tukar format gmba? ceo 7 1,370 10-06-2010, 04:28 PM
Last Post: Xantium
  upload video ke youtube.. antu87 9 1,292 15-03-2010, 12:36 PM
Last Post: antu87

Forum Jump: