Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
url short
03-08-2013, 06:25 PM,
Post: #1
url short
salam..dan salam ramadan

rez nak tanya skit macam mana nk buat site mcm adf.ly..pendekkan url dan ada iklan??

^^
PHP Code:
Get a Free Hosting Domain at " http://tny.cz/bcc10d6c " 

Reply
03-08-2013, 06:30 PM, (This post was last modified: 03-08-2013, 06:33 PM by r3v3r7.)
Post: #2
RE: url short
set kat db..
id: auto increment
url: http://example.org
referer: 3x4mp13

set kat code:
1) redirect guna GET: cth la..
<?php if($_GET[$referer]){ header('Location:$referer'); } ?>

tu idea je.. xtaw la jd ke x.. hahahah..

ps:// klo malas nk wat outsos ke aku.. rm50 settle..
Reply
03-08-2013, 09:20 PM,
Post: #3
RE: url short
Kalau macam bit.ly pernah jumpa script dia. Try shorty atau lessn
kalau anda rasa post saya berguna sudilah sumbang bitcoin ke 1EwBQDnsTXbn9SWn8W2hHE1MFFJum1sSQ6
^^
Reply
03-08-2013, 09:26 PM, (This post was last modified: 05-08-2013, 10:06 AM by Codeshift3r.)
Post: #4
RE: url short
(03-08-2013, 06:30 PM)r3v3r7 Wrote: set kat db..
id: auto increment
url: http://example.org
referer: 3x4mp13

set kat code:
1) redirect guna GET: cth la..
<?php if($_GET[$referer]){ header('Location:$referer'); } ?>

tu idea je.. xtaw la jd ke x.. hahahah..

ps:// klo malas nk wat outsos ke aku.. rm50 settle..

err... cam pelik je.. kenapa nak redirect ke referer?

bagi ak ada berberapa benda yg kena ada

1.DB untuk store link,link id ads id dsb..
2.Function untuk generate random string (sebgai id short link)
3.Simple javascript untuk countdown redirect/untuk load ads

Soalan ko pon kurang jelas.. nak buat yang comercial ke just nak
letak kat website ko?

Kalau nak senang guna GET untuk hantar data kpd server

http://example.org/?linkid=9dh3hjks

1.server identify id (9dh3hjks) dan cari kat db url yang matching id tersb.
2.Jalankan countdown script dan ads
3.Countdown tamat rediect guna header ke link asal (full link)

Nak offer buatkan boleh gak [Image: thumb_smileyvault-cute-big-smiley-animated-006.gif]
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
04-08-2013, 12:37 PM,
Post: #5
RE: url short
OK
Spoiler:
Code:
http://www.phpnulledscripts.com/2013/03/adfly-clone-script-version-112.html

Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
05-08-2013, 01:02 AM,
Post: #6
RE: url short
kalo ajar kan step by step bleh x..utk coding sndri..lg pn rez bkn rti pn..bru nk berjinak2 ja
PHP Code:
Get a Free Hosting Domain at " http://tny.cz/bcc10d6c " 

Reply
05-08-2013, 06:11 AM, (This post was last modified: 05-08-2013, 06:12 AM by shahril.)
Post: #7
RE: url short
https://github.com/YOURLS/YOURLS

nie dh ada kalau kau xnak code sendiri, gi psng je..

siap ada plugin lagi -> https://github.com/YOURLS/ ;d

reti psng kan ? ;d x reti upah aku, aku ambik rm30 jadi ah Kih3
Reply


Forum Jump: