Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Need Help - Port Forwarding
21-07-2013, 04:34 PM, (This post was last modified: 21-07-2013, 04:36 PM by fadzli07.)
Post: #1
Need Help - Port Forwarding
Assalamu'alaikum dan salam 1 Malaysia kepada semua member TBD, disini saya ada satu masalah yang mana perlu kepada pertolongan member TBD yang otai2 berkaitan Port Forwarding,

Ceritanya begini, saya menjalankan 1 Online Game yg mana memerlukan saya host Online Game itu di Virtual Private Server(VPS), oleh kerana Harga Windows VPS Spec yang sesuai untuk Host Online Game jenis ini rata-rata berharga RM250 - Rm300 (kos agak tinggi) jadi saya ingin mengambil alternatif untuk host sendiri di PC yang dijadikan Server di rumah,

Saya perlu forwardkan beberapa port iaitu 3306,9958,9865,5816,8653,443,80



[align=center][Image: hZNSxTt.jpg]



Kesemua Port berfungsi kecuali port 5816 dan 8653, jadi disini saya memerlukan kepakaran Warga TBD untuk membantu saya dan memberitahu saya jalan penyelesaiannya, Saya dahului dengan Ucapan Terima Kasih
Reply
22-07-2013, 01:30 AM, (This post was last modified: 22-07-2013, 01:39 AM by xsxs.)
Post: #2
RE: Need Help - Port Forwarding
wasalam, x cukup detail..ssh ke ip modem, then sh [Enter] then jalankn perintah ni :-
Code:
iptables -L
nt list kn kat sini result..
service yg run kat 2 port tu up x? windows firewall dh grant inbound access ke port tu? detail AV yg digunakan..btw, x guna dmz?

kat windows jalankn arahan ni :-
Code:
netstat -anb | find tcp
x ingt sgt samada find/ findstr..cuba dua2, result reply sini
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
22-07-2013, 02:14 AM,
Post: #3
RE: Need Help - Port Forwarding
pastikan applikasi yang guna port itu di run ketika test. kdg kalau takde app yg run pada port tue test akan jadi fail juga.
Reply
04-11-2013, 07:07 AM,
Post: #4
RE: Need Help - Port Forwarding
(22-07-2013, 01:30 AM)xsxs Wrote: wasalam, x cukup detail..ssh ke ip modem, then sh [Enter] then jalankn perintah ni :-
Code:
iptables -L
nt list kn kat sini result..
service yg run kat 2 port tu up x? windows firewall dh grant inbound access ke port tu? detail AV yg digunakan..btw, x guna dmz?

kat windows jalankn arahan ni :-
Code:
netstat -anb | find tcp
x ingt sgt samada find/ findstr..cuba dua2, result reply sini


takde respon pun dr tuan tanah hehe
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply


Forum Jump: