Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pernyataan Do...While
14-07-2013, 10:19 PM, (This post was last modified: 15-07-2013, 06:07 AM by syahmiazhar.)
Post: #1
Pernyataan Do...While
Didalam C/C++, terdapat beberapa jenis pernyataan yang membenarkan pengulangan kod, antaranya do...while, while, for serta goto. Berikut adalah pernyataan do...while berserta contoh.

Code:
do {
    statement;
} while( expression );
Code:
int i = 0;

do {
    printf("%d\n", i + 1);
    i++;
} while(i < 5);

Output:
Code:
1 2 3 4 5

Pernyataan do...while akan melaksanakan statement (pernyataan) didalamnya. Apabila selesai, kondisi pada expression akan diperiksa sama ada TRUE (benar) atau FALSE (palsu). Apabila kondisi TRUE, ia akan mengulang kembali kod bermula daripada atas (selepas do) dan akan terus berulang selagi kondisinya TRUE. Pengulangan ini hanya akan dihentikan apabila kondisi do...while bersamaan FALSE.

Sila lihat illustrasi dibawah:
[Image: c_loop.gif]
Reply
14-07-2013, 10:34 PM,
Post: #2
RE: Pernyataan Do...While
kiranya mcm if ngan else ke OK
Spoiler:
;b
Reply
14-07-2013, 10:44 PM, (This post was last modified: 14-07-2013, 10:48 PM by syahmiazhar.)
Post: #3
RE: Pernyataan Do...While
Cuba tengok ilustrasi pada line 12.

Code:
while( i < 3 );

yang ni dia akan evaluate expression dalam kurungan i < 3, kemudian compare macam if, kalau benar, dia akan ulang kod dalam do...while tu...

Code:
if (i < 3) ulang_do_while;
Reply
14-07-2013, 10:58 PM,
Post: #4
RE: Pernyataan Do...While
jauh beza nya tu Hmm
Code:
int i = 0;

do {
    printf("%d\n", i + 1);
    i++;
} while(i < 5);

tanya balik sama paan,
kenapa perlu ada i++ dalam code tu??
tahu kan maksud i++? Hmm
Code:
i++;
Smile jgn ban saye. ade silap tulun tunjukan Smile
Reply
14-07-2013, 11:03 PM,
Post: #5
RE: Pernyataan Do...While
aku baru je belajar benda ni last week Big Grin hahaha
Can u See Me
Troll 2
Reply
15-07-2013, 06:07 AM,
Post: #6
RE: Pernyataan Do...While
Updated, sorry gambar ilustrasi tak nampak semalam Smile
Reply
15-07-2013, 11:40 AM,
Post: #7
RE: Pernyataan Do...While
Ada keadaan di mana kita perlukan do{...}while() statement berbanding while(){...} statement. Comparison/perbandingan akan dilakukan di akhir gelung/loop. Big Grin
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
15-07-2013, 11:41 AM, (This post was last modified: 15-07-2013, 11:49 AM by Codeshift3r.)
Post: #8
RE: Pernyataan Do...While
kalau nak cakap dalam bahasa manusia yang mudah.

while = selagi
do = buat

selagi (conditon) buat (function)
selagi (bulan==ramadan) buat (puasa)
jadi kalau (bulan!==ramdhan) tak payah (puasa)

kalau compare dengan if else

if = jika
else = jika tidak

jika (duit==2.50){
//kalau statement atas true,jalankan line 2 dan 3
beli murtabak
}jika tidak{
//kalau statement atas false jalankan line 5 dan 6
beli coki-coki
}

*format coding bukan dalam c*
  ▲  ʙᴇ ɴɪᴄᴇ ᴛᴏ ᴏᴛʜᴇʀs
▲ ▲ ( ⌣́,   ⌣̀ )\(^◡^ )[Image: ?r=OrangeCoral]

Reply
15-07-2013, 10:12 PM,
Post: #9
RE: Pernyataan Do...While
(14-07-2013, 10:34 PM)MrPaan Wrote: kiranya mcm if ngan else ke OK

if else dikira bawah selection
manakala do while for repetition

aku rasa buat do while under if else pun bole jugak
misalnya

Code:
if( i >= 0 )
{ ko letak code repetition

}
else
lebih kurang macam tu la, aku nak explain susah , nnti aku buat full code + bergambar sekali
Can u See Me
Troll 2
Reply
15-07-2013, 10:32 PM, (This post was last modified: 15-07-2013, 10:33 PM by syahmiazhar.)
Post: #10
RE: Pernyataan Do...While
do...while
Code:
int i = 0;

do {
    printf("%d\n", i + 1);
    i++;
} while(i < 5);

if...goto
Code:
int i = 0;

G_Loop:
    printf("%d\n", i + 1);
    i++;

    if (i < 5) goto G_Loop;

for...
Code:
for (int i=0; i<5; i++) {
    printf("%d\n", i + 1);
    i++;
}

while...
Code:
int i = 0;

while (i < 5) {
    printf("%d\n", i + 1);
    i++;
}
Reply
15-07-2013, 11:50 PM, (This post was last modified: 16-07-2013, 12:02 AM by Xantium.)
Post: #11
RE: Pernyataan Do...While
okay , yang ini aku buat full code , n thx to Abam Fakhru la tolong aku sikit betulkan aku punya output Big Grin
first of all , code aku ini dibuat berdasarkan output gambar ni Smile
[Image: outputscreen.png]
dalam code ini , aku buat selection ( if else) dan baru aku buat repetition ( do while )
Code:
#include<iostream>
using namespace std ;

int main()
{
    int x = 0 ;
    int i = 0 ;
    int result ;

    cout<<"Please Enter a Value = " ;
    cin>>x ;
    
    if ( x >= 0 )
    {
        
        do {
            result=i*i;
            cout<<i <<" x " <<i <<" = " <<result <<"\n";
            i++ ;
        }while ( x >= i ) ;
    }
    else
        cout<<"Your Value is invalid  \n" ;

    system("pause") ;
    return 0 ;
}

so ini adalah output aku untuk statement (selection = true )
Code:
if ( x >= 0 )
    {
        
        do {
            result=i*i;
            cout<<i <<" x " <<i <<" = " <<result <<"\n";
            i++ ;
        }while ( x >= i ) ;
    }
[Image: output1.png]

dan yang ini utk false statement in selection
Code:
else
        cout<<"Your Value is invalid  \n" ;
[Image: falsestatement.png]

so dekat ini aku cuba terangkan apa function if else dan do while
keterangan yang lain semua ada dipost member2 yang lain di atas
Can u See Me
Troll 2
Reply
16-07-2013, 12:04 AM, (This post was last modified: 16-07-2013, 12:06 AM by syahmiazhar.)
Post: #12
RE: Pernyataan Do...While
Xantium, good example. Nak komen sikit Big Grin

Please Enter a value = 5 (berapa kali nak diulang), tapi kod Xantium ulang 6 kali.

Biasa dalam loop ni kalau mula2 belajar biasanya kita selalu tersilap bilangan yang perlu diulang... dlu dalam peksa java saya jawab loop, dpt markah rendah sikit sebab soalan bahagian C - loop salah.

Cuba betulkan Smile
Reply
16-07-2013, 12:09 AM,
Post: #13
RE: Pernyataan Do...While
sbb integer i saya adalah 0 , so dia punya ulangan tu 6 kali , klau saya letak i= 1 , jadinya 5 kali Big Grin
maaf tak perasaan ulangan dia
Can u See Me
Troll 2
Reply
06-08-2013, 03:33 AM, (This post was last modified: 06-08-2013, 03:39 AM by ceghap.)
Post: #14
RE: Pernyataan Do...While
(14-07-2013, 10:19 PM)syahmiazhar Wrote:
Code:
int i = 0;

do {
    printf("%d\n", i + 1);
    i++;
} while(i < 5);

Output:
Code:
1 2 3 4 5

bukan output dia 1 2 3 4 ke? macam mana leh ada 5? ke aku salah faham ni?
ke sebab dia check lepas dah tambah? eh?

edit: dah run program. dah faham dah.
[Image: banner.gif]
Reply


Forum Jump: