Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mintak panduan belajar stenography and reverse programming
14-07-2013, 01:24 AM,
Post: #1
Mintak panduan belajar stenography and reverse programming
Assalamualaikum sume..sy nk mntak panduan cara untuk belajar stenography and reverse programming code cm php,c, dan perl...mostly networking,web apps sume bleh belajar dri buku..atau self-study..tp lau bab local forensic,stenography,reverse programming code nie..pening..kbnykkn celen ihack..xleh nk solve..blaja mmg trial and error..tp dri segi praktikal..cmne nk tau pe tools yg prlu dgunakn dn pe method or algorithm die..

klau ad panduan mntak tnjuk ajar..bg link forum..or book..yg lbih kpada praktikal.as theory can be learn through books
Reply
14-07-2013, 03:32 AM,
Post: #2
RE: Mintak panduan belajar
(14-07-2013, 01:24 AM)d0lph1n Wrote: Assalamualaikum sume..sy nk mntak panduan cara untuk belajar stenography and reverse programming code cm php,c, dan perl...mostly networking,web apps sume bleh belajar dri buku..atau self-study..tp lau bab local forensic,stenography,reverse programming code nie..pening..kbnykkn celen ihack..xleh nk solve..blaja mmg trial and error..tp dri segi praktikal..cmne nk tau pe tools yg prlu dgunakn dn pe method or algorithm die..

klau ad panduan mntak tnjuk ajar..bg link forum..or book..yg lbih kpada praktikal.as theory can be learn through books
forensic, stega n reverse programming ni pd pandangn aku..x bleh bljr sgt drp mana2 buku, mksud aku dr segi konteks celen..sbb kbnykn celen, dibuat hya bdasarkn sdikit/ myb x de langsung dgn yg ada dlm buku/ internet..cane nk bgtau ek Hmm
dia cani, lebih kpd kfahaman kita psl satu2 perkara tu..tgk celen2 yg skg/ yg lepas2, tableh hya rujuk kpd mana2 buku..ada pn sikit..


p/s : teringat kata2 ni "fokus dan terarah"
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
14-07-2013, 05:34 AM,
Post: #3
RE: Mintak panduan belajar
(14-07-2013, 03:32 AM)xsxs Wrote:
(14-07-2013, 01:24 AM)d0lph1n Wrote: Assalamualaikum sume..sy nk mntak panduan cara untuk belajar stenography and reverse programming code cm php,c, dan perl...mostly networking,web apps sume bleh belajar dri buku..atau self-study..tp lau bab local forensic,stenography,reverse programming code nie..pening..kbnykkn celen ihack..xleh nk solve..blaja mmg trial and error..tp dri segi praktikal..cmne nk tau pe tools yg prlu dgunakn dn pe method or algorithm die..

klau ad panduan mntak tnjuk ajar..bg link forum..or book..yg lbih kpada praktikal.as theory can be learn through books
forensic, stega n reverse programming ni pd pandangn aku..x bleh bljr sgt drp mana2 buku, mksud aku dr segi konteks celen..sbb kbnykn celen, dibuat hya bdasarkn sdikit/ myb x de langsung dgn yg ada dlm buku/ internet..cane nk bgtau ek Hmm
dia cani, lebih kpd kfahaman kita psl satu2 perkara tu..tgk celen2 yg skg/ yg lepas2, tableh hya rujuk kpd mana2 buku..ada pn sikit..


p/s : teringat kata2 ni "fokus dan terarah"

Thanks xsxs sbb bg pndapat..mksud ko..cara nk solve and how things work to kne rujuk dgn yg empunya celen ke? sbb empunya celen tu buat celen based on pe yg die fham..maybe from previous celen yg die buat..bleh mntak POC dn mntak explain cmne sume tu brlaku..mcm tu ke mksud ko?
Reply
14-07-2013, 10:40 AM,
Post: #4
RE: Mintak panduan belajar
(14-07-2013, 05:34 AM)d0lph1n Wrote:
(14-07-2013, 03:32 AM)xsxs Wrote:
(14-07-2013, 01:24 AM)d0lph1n Wrote: Assalamualaikum sume..sy nk mntak panduan cara untuk belajar stenography and reverse programming code cm php,c, dan perl...mostly networking,web apps sume bleh belajar dri buku..atau self-study..tp lau bab local forensic,stenography,reverse programming code nie..pening..kbnykkn celen ihack..xleh nk solve..blaja mmg trial and error..tp dri segi praktikal..cmne nk tau pe tools yg prlu dgunakn dn pe method or algorithm die..

klau ad panduan mntak tnjuk ajar..bg link forum..or book..yg lbih kpada praktikal.as theory can be learn through books
forensic, stega n reverse programming ni pd pandangn aku..x bleh bljr sgt drp mana2 buku, mksud aku dr segi konteks celen..sbb kbnykn celen, dibuat hya bdasarkn sdikit/ myb x de langsung dgn yg ada dlm buku/ internet..cane nk bgtau ek Hmm
dia cani, lebih kpd kfahaman kita psl satu2 perkara tu..tgk celen2 yg skg/ yg lepas2, tableh hya rujuk kpd mana2 buku..ada pn sikit..


p/s : teringat kata2 ni "fokus dan terarah"

Thanks xsxs sbb bg pndapat..mksud ko..cara nk solve and how things work to kne rujuk dgn yg empunya celen ke? sbb empunya celen tu buat celen based on pe yg die fham..maybe from previous celen yg die buat..bleh mntak POC dn mntak explain cmne sume tu brlaku..mcm tu ke mksud ko?

kalau celen ofkos kena rujuk empunya kalau nak dapatkan hint2 tertentu sepanjang celen tersebut..
tp kalau in real event situation, nak dapatkan celen tu dari mana? try and error je la jawabnya..

Boleh baca kat wiki utk mengetahui kaedah2 dan jenis2 stega.
http://en.wikipedia.org/wiki/Steganography
http://id.wikipedia.org/wiki/Steganografi

Dalam banyak2 hardcore punya stega mcm kes2 Jack The Ripperm mesej2 rahsia geng2 illuminati, freemason dan the most hardcore one is Voynich manuscript.

Ianya memerlukan pengetahuan yg tinggi dalam bidang RCE, encrypt/decryption dan mcm2 lagi la utk memudahkan anda unlock the hidden mesej kat dalam file2 stega.
Kalau knowledge x tinggi pun boleh tpi anda terpaksa struggle giler2 la.
Sekadar pendapat peribadi.
Reply
14-07-2013, 01:41 PM,
Post: #5
RE: Mintak panduan belajar
(14-07-2013, 10:40 AM)sil Wrote:
(14-07-2013, 05:34 AM)d0lph1n Wrote:
(14-07-2013, 03:32 AM)xsxs Wrote:
(14-07-2013, 01:24 AM)d0lph1n Wrote: Assalamualaikum sume..sy nk mntak panduan cara untuk belajar stenography and reverse programming code cm php,c, dan perl...mostly networking,web apps sume bleh belajar dri buku..atau self-study..tp lau bab local forensic,stenography,reverse programming code nie..pening..kbnykkn celen ihack..xleh nk solve..blaja mmg trial and error..tp dri segi praktikal..cmne nk tau pe tools yg prlu dgunakn dn pe method or algorithm die..

klau ad panduan mntak tnjuk ajar..bg link forum..or book..yg lbih kpada praktikal.as theory can be learn through books
forensic, stega n reverse programming ni pd pandangn aku..x bleh bljr sgt drp mana2 buku, mksud aku dr segi konteks celen..sbb kbnykn celen, dibuat hya bdasarkn sdikit/ myb x de langsung dgn yg ada dlm buku/ internet..cane nk bgtau ek Hmm
dia cani, lebih kpd kfahaman kita psl satu2 perkara tu..tgk celen2 yg skg/ yg lepas2, tableh hya rujuk kpd mana2 buku..ada pn sikit..


p/s : teringat kata2 ni "fokus dan terarah"

Thanks xsxs sbb bg pndapat..mksud ko..cara nk solve and how things work to kne rujuk dgn yg empunya celen ke? sbb empunya celen tu buat celen based on pe yg die fham..maybe from previous celen yg die buat..bleh mntak POC dn mntak explain cmne sume tu brlaku..mcm tu ke mksud ko?

kalau celen ofkos kena rujuk empunya kalau nak dapatkan hint2 tertentu sepanjang celen tersebut..
tp kalau in real event situation, nak dapatkan celen tu dari mana? try and error je la jawabnya..

Boleh baca kat wiki utk mengetahui kaedah2 dan jenis2 stega.
http://en.wikipedia.org/wiki/Steganography
http://id.wikipedia.org/wiki/Steganografi

Dalam banyak2 hardcore punya stega mcm kes2 Jack The Ripperm mesej2 rahsia geng2 illuminati, freemason dan the most hardcore one is Voynich manuscript.

Ianya memerlukan pengetahuan yg tinggi dalam bidang RCE, encrypt/decryption dan mcm2 lagi la utk memudahkan anda unlock the hidden mesej kat dalam file2 stega.
Kalau knowledge x tinggi pun boleh tpi anda terpaksa struggle giler2 la.
Sekadar pendapat peribadi.

so mknenye diibaratkan cm cara nk brpantang la..mmg dalam buku ad tulis cara nk brpantang tp kte still lg gunekn cara org dulu sbb dorg brpengalaman..dorg tau ape yg btol dn xbtol lam buku tu..

so basically ape yg aku pham yg sil and xsxs nk smpaikn..basic nye bleh dpatkn dri buku..tp ntuk more advance smpai bleh encounter real-world challenge or situations..maybe mse keje..untuk sape2 yg keje pentester atau forensic..kne bnyk brtanye dgn yg brpngalaman..mntak explain dn explain apsal kne gune certain tools..and how to use it..

awl2 mmg kne struggle..bnyk kne blaja..bleh dh lame2..dh bleh grab btol2..bru bleh rileks ckit..thank you to sil sbb bg pndapat :idea:
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Belajar Kata Arahan Linux dari Windows Command Prompt shahril 3 598 12-10-2013, 11:31 PM
Last Post: Rude
  Mintak pendapat para TBDers pasal smartphone MrKroit 25 2,127 27-08-2013, 09:41 PM
Last Post: haifizz44
  Kedai buku programming d0lph1n 7 1,010 11-05-2013, 08:49 PM
Last Post: d0lph1n
  Recommend saya netbook untuk belajar computer science Pendita 6 876 20-06-2012, 03:15 PM
Last Post: Pendita
  Info Belajar di UNITEN s3m00t 11 6,287 16-06-2012, 07:47 PM
Last Post: nazrutox
  Panduan memilih course di u Codeshift3r 29 7,119 31-05-2012, 10:35 PM
Last Post: Timon
  Presentation about Programming Xantium 4 585 24-05-2012, 10:27 AM
Last Post: sno0p
  Panduan Bertanya Soalan Pengaturcaraan s3m00t 5 2,490 02-03-2012, 03:15 PM
Last Post: s3m00t
  Mintak pendapat.Video Editor Aniss 11 1,447 22-02-2012, 04:45 AM
Last Post: ninja
  Mintak Pendapat d0lph1n 15 2,503 16-02-2012, 05:28 PM
Last Post: rapple86

Forum Jump: