Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Forex?
15-06-2013, 11:44 PM,
Post: #1
Forex?
Salam sume..

Baru balek dari pusing2 kt carigold, mencari idea nk dpt income online, tnmpak lah "forex" kt sane. Try cri info2 asas kt sane mcm takdew.

So, ade tak member2 TBD pernah join forex?
Ape forex tue? Mcmne cre die?

Forex nie mcm HYIP jgak kew?

Terima kaseh.

^^
[Image: 0K35v.png]
Reply
16-06-2013, 12:15 AM,
Post: #2
RE: Forex?
Forex ni pertukaran mata wang asing , kira macam exchanger tapi secara online,maknanya kita trade currency, ada pair2 dia, contoh macam GBP/USD,etc.

belajar dekat sini.

http://www.babypips.com/

yang paling penting dalam forex ni kena jaga MM dan kena belajar untuk loss dulu GayFace, cuba try demo account dulu , kalau rasa dah faham selok belok forex, boleh la trade live account.
To follow the path,
Look to the master,
Follow the master,
Look through the master,
Become the master.
Reply
16-06-2013, 08:37 AM,
Post: #3
RE: Forex?
aku dulu last main kat plus500 , penah gak untuk , penah gak kalah OK, tpi main account demo je Fuck That Shit
Reply
16-06-2013, 08:54 AM,
Post: #4
RE: Forex?
Forex ni halal ke ea? GayFace
mostly, ramai yg kata Haram. Jual-beli dia tak sah mcm tu la..

Dulu, bila search forex, alhamdulillah dapat tau macam2...
aku lebih paham sistem duit kertas,
tau punca2 ekonomi Asia + Malaysia gawat tahun 97/98 dulu,
lebih faham, macam mana sesebuah negara tu jadi "Tawanan hutang", contoh mcm negara Arab sana tu
paham, apa itu Bank Dunia, apa itu IMF Smile
macam mana Dollar Amerika bertahan/berfungsi

dan akhir sekali...baru aku tau kenapa Dr. M promosikan Dinar Emas sebagai matawang dunia
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
16-06-2013, 11:41 AM,
Post: #5
RE: Forex?
Forex difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.Tapi bukan forex yang haram,mengikut permainan dia haram atau pon tidak.Baca selanjutnya dibawah =)

Spoiler:
Quote:FOREX HARAM UNTUK ORANG ISLAM – MAJLIS FATWA KEBANGSAAN | Majlis Fatwa Kebangsaan menetapkan sistem tukaran wang asing menerusi internet adalah haram untuk disertai umat Islam. Pengerusinya, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan, Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata, menerusi perbincangan antara ahli jawatankuasa fatwa didapati urus niaga berkenaan tidak memenuhi syariah.


Menurutnya, setakat ini ditetapkan ia adalah haram kerana banyak perkara yang meragukan dan syariah tidak membenarkannya.

“Saya menyeru kepada umat Islam supaya tidak perlu menyertainya perniagaan Forex ini sehingga sekarang ia adalah haram. Urus niaga perseorangan secara internet menerusi orang tengah ini adalah haram disebabkan dalam jual beli ini tidak ada kontrak secara jelas,” katanya ketika ditemui di sini.

Beliau juga memberitahu, individu yang menyertainya juga boleh terdedah kepada untung dan rugi yang tidak menentu. Katanya, pertukaran menerusi bank dengan bank secara rasmi adalah halal untuk disertai dan umat Islam digalakkan untuk menyertainya. Dalam pada itu, beliau berkata masih ada yang tidak berpuas hati walaupun pihaknya memutuskan pelaburan menerusi Skim Sijil Simpanan Premium (SSPM) yang dikendalikan Bank Simpanan Nasional (BSN).

“Kita membuat kajian dan pihak bank juga memberikan penjelasan yang meyakinkan di samping penambahbaikan mengikut sistem mudarabah. Majlis Fatwa Kebangsaan juga turut berpuas hati dan tidak meragui sistem terbabit dan pelabur harus mendapat pulangan seperti diterima sekarang,” katanya. – Petikan : Sinar Harian Online


Katakan tidak kepada FOREX NO! FOREX ;d
Spoiler:
;b
Reply
16-06-2013, 12:28 PM, (This post was last modified: 16-06-2013, 12:34 PM by penguinkecewa.)
Post: #6
RE: Forex?
forex ni high risk
kalau anda rasa post saya berguna sudilah sumbang bitcoin ke 1EwBQDnsTXbn9SWn8W2hHE1MFFJum1sSQ6
^^
Reply
16-06-2013, 03:47 PM,
Post: #7
RE: Forex?
pandangan saya..
forex == foreign exchange ?
brasaskan tukaran asing..let say, hari ni kita beli USD1.00 dgn harga RM2.90..esok harga USD1.00 == RM3.00, kita jual..kita untung RM0.10

Menurut Islam yg saya faham, dikatakan haram kerana perniagaan trsebut tiada produk fizikal (saya x berapa ingt, mohon yg arif terangkan)/ bukan bsifat upah (seperti perkhidmatan)..dalam bahasa mudah bniaga atas angin (ya, ada modal digunakan) dan selain itu, konsep forex ni lebih pd turun naik matawang yg mana kerugian/ keuntungan brdasarkan nilai matawang sesbuah negara..cth, hrg matawang satu2 ngr itu rendah..kita beli masa rendah dan jual semasa hrg tinggi, beban kewangan bukan ditanggung oleh syarikat/ badan perniagaan/ kerajaan shj sebaliknya masyarakat juga..ekonomi sesebuah ngr boleh dibeli..

sbb tu sebaiknya tukaran asing guna emas lg baik..aku nk explain pn x brp nk pndai, sorry ye
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
16-06-2013, 04:26 PM,
Post: #8
RE: Forex?
Oo.. Thanks sume..

Paham dah kot sket.. Kire mcm currency exchanger lah ek..

Account demo mane leh dpt? Nk try gak..

Aku plik gak kdg2 npew exchanger kt CG dpt riban2, main mende nie rupenyer.. huhu..
[Image: 0K35v.png]
Reply
16-06-2013, 06:49 PM,
Post: #9
RE: Forex?
menda ni..ko kena faham spekulasi semasa..
faktor2 yang mempengaruhi mawatawang tu semua..
lebih kurang mcm main saham. ~Hmm

main benda ni memang tak digalakkan dari segi hukum agama dan kebolehan diri kau sendiri.
Lain la ko ada sifu yang berjaya dalam bidang ni dan sudi ajar selok belok 'game' ni
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
17-06-2013, 12:40 AM, (This post was last modified: 17-06-2013, 12:45 AM by penguinkecewa.)
Post: #10
RE: Forex?
Kena belajar technical & fundamental analysis. Belajar kenal trend bullish & bearish. Belajar candlestick pattern. Kalau nak trade duit real ada beberapa broker yg kasi duit modal free. Dah cukup syarat nanti duit tu leh withdraw. Kalau ada sapa2 minat leh pm aku. Tq.
kalau anda rasa post saya berguna sudilah sumbang bitcoin ke 1EwBQDnsTXbn9SWn8W2hHE1MFFJum1sSQ6
^^
Reply
17-06-2013, 08:32 AM,
Post: #11
RE: Forex?
(17-06-2013, 12:40 AM)penguinkecewa Wrote: Kena belajar technical & fundamental analysis. Belajar kenal trend bullish & bearish. Belajar candlestick pattern. Kalau nak trade duit real ada beberapa broker yg kasi duit modal free. Dah cukup syarat nanti duit tu leh withdraw. Kalau ada sapa2 minat leh pm aku. Tq.

kau main Forex ke?

untung ke tak untung? GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply


Forum Jump: