Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[minta pendapat] pemilihan jurusan
30-05-2013, 04:35 PM,
Post: #1
[minta pendapat] pemilihan jurusan
assalamualaikum abang2 dan adik2.

tujuan thread ini dibuka adalah ingin meminta sedikit pendapat daripada abang-abang disini.saya mendapat tawaran belajar di Kolej Poly Tech Mara iaitu Diploma in Computer Science,dalam masa yg sama saya tidak berminat dgn program tersebut. saya meminati Diploma in Computer System n Networking. Disini saya ingin bertanya,antara kedua2 jurusan tersebut yang manakah mempunyai banyak peluang pekerjaan? ;b
[Image: 82894083.gif]
Reply
31-05-2013, 05:49 AM, (This post was last modified: 31-05-2013, 05:50 AM by ceghap.)
Post: #2
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
pada aku computer science lagi better.. ko belajar juga computer system dan networking dan ko belajar lagi benda-benda lain. dan JPA dan SPA mengiktiraf jurusan dari diploma sains komputer dari kolej poli tech mara BUKAN computer system n networking. jadi peluang anda bekerja dengan sektor kerajaan lebih cerah jika nak dibandingkan dengan diploma yang JPA tak iktiraf.

Pengiktirafan MQA dan JPA berbeza. JPA - sektor kerajaan. MQA - sektor swasta.
kalau kursus ko diiktiraf JPA+MQA = TERBAIK.
kalau kursus ko diiktiraf oleh MQA sahaja = BAIK (sebab tak semua orang nak kerja dgn kerajaan dan susah nak dapat kerja ngan kerajaan ni)
kalau kurus ko diiktiraf oleh JPA sahaja = kurang baik (sebab nak dapat kerja dalam sektor kerajaan bukan senang, pastu MQA tak iktiraf nak kerja dengan sektor swasta pon tak boleh. teruk teruk. kerja sendiri la.)

itu mengikut pengetahuan aku dimana abg aku kerja kat SPA. Dia dah cerita kenapa ramai orang tak dipanggil lansung pon oleh SPA.
[Image: banner.gif]
Reply
31-05-2013, 09:20 AM,
Post: #3
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
since kau baru nak amik diploma...no matter sgt..

nti degree baru apply networking..Big Grin

beza tak jauh pun...klo dah dapat computer sains..pergi je dulu..
jangan risau..

networking belajar je kat sini.. GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
31-05-2013, 05:28 PM,
Post: #4
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
kalau ambik networking dulu pastu degree nanti baru ambik computer science..ok tak?
[Image: 82894083.gif]
Reply
31-05-2013, 06:27 PM,
Post: #5
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
Aku dpt diploma bhg networking di poli... Aku nak smbung ijazah sistem dan rangkaian nanti or ijazah sistem maklumat..bole kaa tu?
sesungguhnya setiap mukmin itu bersaudara.. =)
Reply
31-05-2013, 06:57 PM,
Post: #6
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
(31-05-2013, 05:28 PM)nizamx Wrote: kalau ambik networking dulu pastu degree nanti baru ambik computer science..ok tak?

yang aku faham...computer science = basic / general
networking = specific.

bila degree..cth kau amb computer science, dia ada pecahan2 dia. dalam tu ada la networking, security..etc
*betul kan klo silap
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
31-05-2013, 07:02 PM,
Post: #7
Re: [minta pendapat] pemilihan jurusan
Kalau diploma dalam apa2 bidang dalam cs di poli/u boleh ambil degree apa2 bidang dalam cs

Sent from my HTC One V using Xparent Green Tapatalk 2

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
31-05-2013, 10:29 PM,
Post: #8
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
(31-05-2013, 07:02 PM)ak47suk1 Wrote: Kalau diploma dalam apa2 bidang dalam cs di poli/u boleh ambil degree apa2 bidang dalam cs

Sent from my HTC One V using Xparent Green Tapatalk 2
true. but UPU system now are very bias. So, take alert which univ you want to apply.
Reply
31-05-2013, 11:19 PM,
Post: #9
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
(31-05-2013, 10:29 PM)linear Wrote:
(31-05-2013, 07:02 PM)ak47suk1 Wrote: Kalau diploma dalam apa2 bidang dalam cs di poli/u boleh ambil degree apa2 bidang dalam cs

Sent from my HTC One V using Xparent Green Tapatalk 2
true. but UPU system now are very bias. So, take alert which univ you want to apply.

what about your university? are they bias ?
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
01-06-2013, 05:07 AM, (This post was last modified: 02-06-2013, 06:55 PM by linear.)
Post: #10
RE: [minta pendapat] pemilihan jurusan
(31-05-2013, 11:19 PM)RFC792 Wrote: what about your university? are they bias ?


But don't worry. Just let it goes by flow. ~ EOF
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Minta Pendapat berkenaan Courts Mammoth KukuBesi 13 1,040 28-11-2013, 12:34 PM
Last Post: KukuBesi
  pendapat anda! 6b2 23 3,492 06-09-2013, 07:05 PM
Last Post: 6b2
  Mintak pendapat para TBDers pasal smartphone MrKroit 25 2,155 27-08-2013, 09:41 PM
Last Post: haifizz44
  Apa pendapat anda tentang buli ell 36 3,228 13-04-2013, 01:28 AM
Last Post: pizzaro
  Pendapat Bagi SPM teruk skullv2 11 1,317 22-03-2013, 12:06 AM
Last Post: PATI
  mohon pendapat sneaker 17 2,221 22-05-2012, 03:45 AM
Last Post: whitefish
  Mintak pendapat.Video Editor Aniss 11 1,449 22-02-2012, 04:45 AM
Last Post: ninja
  Mintak Pendapat d0lph1n 15 2,505 16-02-2012, 05:28 PM
Last Post: rapple86
Question Pendapat korang tentang Hacktivist Anonymous Nimda7 15 1,872 21-09-2011, 10:45 AM
Last Post: xsxs
  HAVIJ Tool untuk SQLI mintak pendapat MrKroit 26 4,827 16-06-2011, 10:18 PM
Last Post: ninja

Forum Jump: