Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ICT or CS
27-05-2013, 10:45 PM,
Post: #1
ICT or CS
halo... saya ingin minta pendapat korg... saya budak lepasan SPM.. baru2 ni saya telah dpt tawaran dari Politeknik.. saya ditawarkan Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian).. saya skrg masi confuse lg ni mo smbung STPM, computing or sambung diploma.. btw saya memang minat mau ambil Diploma Sains Komputer di Uitm.. persoalan saya disini jika saya ingin terus sambung ijazah sarjana muda Sains Komputer (Rangkaian) atau ijazah sarjana Muda kejuruteraan Sistem Maklumat ada kah saya perlu ambil Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian) di UiTM?? atau pun saya perlu ambil Diploma Sains Komputer untuk melanjutkan atau sambung degree yg saya nyatakan td?? terima kasih..
sesungguhnya setiap mukmin itu bersaudara.. =)
Reply
28-05-2013, 01:24 AM,
Post: #2
RE: ICT or CS
Just take any diploma whereyou want... don't bother about degree level. As long you a "part" of IT and CS. My old friend, studied diploma at polytechnic and my others friend studied at univ. Both of them very damm good. But i see, the polytechnic more awesome when comes to code if i compare with univ diploma student.
Reply
28-05-2013, 10:38 AM,
Post: #3
RE: ICT or CS
(27-05-2013, 10:45 PM)Acap Wrote: halo... saya ingin minta pendapat korg... saya budak lepasan SPM.. baru2 ni saya telah dpt tawaran dari Politeknik.. saya ditawarkan Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian).. saya skrg masi confuse lg ni mo smbung STPM, computing or sambung diploma.. btw saya memang minat mau ambil Diploma Sains Komputer di Uitm.. persoalan saya disini jika saya ingin terus sambung ijazah sarjana muda Sains Komputer (Rangkaian) atau ijazah sarjana Muda kejuruteraan Sistem Maklumat ada kah saya perlu ambil Diploma Teknologi Maklumat (Rangkaian) di UiTM?? atau pun saya perlu ambil Diploma Sains Komputer untuk melanjutkan atau sambung degree yg saya nyatakan td?? terima kasih..

buang stpm dan ambik diploma kat poli tu..
Reply
28-05-2013, 02:55 PM,
Post: #4
RE: ICT or CS
matz vote diploma Smile

student degree with diploma = awesome

degree alone = biasa je.. GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
28-05-2013, 09:03 PM,
Post: #5
RE: ICT or CS
Thanks guys... Pendapat cikgu ICT SPM aku, klau ada cita2 n ingin smbung degree better ambik STPM..sebb jangka masa pendek sikit..klau Diploma dah bole kerja trus or smbung practical then trus smbung ijazah.. =)
sesungguhnya setiap mukmin itu bersaudara.. =)
Reply
28-05-2013, 09:12 PM,
Post: #6
RE: ICT or CS
Take diploma, seriously Smile, kalau tak hang akan menyesal sebab ambil STPM Smile
To follow the path,
Look to the master,
Follow the master,
Look through the master,
Become the master.
Reply
28-05-2013, 09:30 PM,
Post: #7
RE: ICT or CS
(28-05-2013, 09:03 PM)Acap Wrote: Thanks guys... Pendapat cikgu ICT SPM aku, klau ada cita2 n ingin smbung degree better ambik STPM..sebb jangka masa pendek sikit..klau Diploma dah bole kerja trus or smbung practical then trus smbung ijazah.. =)

aku student degree...sebelum ni aku ambil diploma.

aku tak pernah menyesal ambil diploma...Smile

beza setahun je..ape la sgt setahun tu klo nak dibandingkan dengan bertahun-tahun utk ko keja nti?

dari pemerhatian aku jgk..student degree yang ambil diploma dulu..diorang lebih matured. dah boleh kuasai itu ini. environment tu diorang dah lalui awal2 lagi, so kerja kursus (assigmt/final project) degree diorang lebih mantap / power / gempak / atau yg sewaktu dengannya,,berbanding dgn student STPM yang baru nak belajar.
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
28-05-2013, 09:55 PM,
Post: #8
RE: ICT or CS
STPM and matrix they are brilliant. But they lack of skill, which you need to use in PSM and when work.
Reply
28-05-2013, 11:48 PM,
Post: #9
RE: ICT or CS
(28-05-2013, 09:30 PM)matz Wrote:
(28-05-2013, 09:03 PM)Acap Wrote: Thanks guys... Pendapat cikgu ICT SPM aku, klau ada cita2 n ingin smbung degree better ambik STPM..sebb jangka masa pendek sikit..klau Diploma dah bole kerja trus or smbung practical then trus smbung ijazah.. =)

aku student degree...sebelum ni aku ambil diploma.

aku tak pernah menyesal ambil diploma...Smile

beza setahun je..ape la sgt setahun tu klo nak dibandingkan dengan bertahun-tahun utk ko keja nti?

dari pemerhatian aku jgk..student degree yang ambil diploma dulu..diorang lebih matured. dah boleh kuasai itu ini. environment tu diorang dah lalui awal2 lagi, so kerja kursus (assigmt/final project) degree diorang lebih mantap / power / gempak / atau yg sewaktu dengannya,,berbanding dgn student STPM yang baru nak belajar.

well bagi aku student stpm nea matured la jugak , since diorang masa skola pon dah didedahkan dgn R&D so ble msok degree tak terkial2 , tapi tak tahu la zaman2 dulu mcm mane ;d

and mmg aku suggest jgn amek stpm ,since STPM nea kerajaan mcm buat testimoni je ubah tu ubah nea , tak konsisten dan kurang menjamin tempat di IPTA , limited courses , dan jika dapat aliran kemanusian/sastera better jgn amek jikalau ingin menyambung course IT bila degree nanti especially di IPTA

so baek amek diploma atau poli ,

kalau nak info lebih tepat hubungi la pihak yang mengOFFER course tu dan hubungi jugak pihak IPTA yg nak disambung peringkat ijazah nanti , tanye semua maklumat , boleh ke kursus yg diambil nanti disambung pula pada peringkat ijazah di sana,

jgn dengar sgt cakap kawan2 nea , diorang pon byk tak update , Smile cheers
Reply
29-05-2013, 07:00 AM,
Post: #10
RE: ICT or CS
mengikut pengalaman aku, amek diploma, at least ko dah selamat lepas ada diploma. STPM ko kerja tangga gaji bawah diploma, matrix lansung tak laku.
[Image: banner.gif]
Reply
29-05-2013, 07:23 AM,
Post: #11
RE: ICT or CS
(28-05-2013, 11:48 PM)6b2 Wrote:
(28-05-2013, 09:30 PM)matz Wrote:
(28-05-2013, 09:03 PM)Acap Wrote: Thanks guys... Pendapat cikgu ICT SPM aku, klau ada cita2 n ingin smbung degree better ambik STPM..sebb jangka masa pendek sikit..klau Diploma dah bole kerja trus or smbung practical then trus smbung ijazah.. =)

aku student degree...sebelum ni aku ambil diploma.

aku tak pernah menyesal ambil diploma...Smile

beza setahun je..ape la sgt setahun tu klo nak dibandingkan dengan bertahun-tahun utk ko keja nti?

dari pemerhatian aku jgk..student degree yang ambil diploma dulu..diorang lebih matured. dah boleh kuasai itu ini. environment tu diorang dah lalui awal2 lagi, so kerja kursus (assigmt/final project) degree diorang lebih mantap / power / gempak / atau yg sewaktu dengannya,,berbanding dgn student STPM yang baru nak belajar.

well bagi aku student stpm nea matured la jugak , since diorang masa skola pon dah didedahkan dgn R&D so ble msok degree tak terkial2 , tapi tak tahu la zaman2 dulu mcm mane ;d

and mmg aku suggest jgn amek stpm ,since STPM nea kerajaan mcm buat testimoni je ubah tu ubah nea , tak konsisten dan kurang menjamin tempat di IPTA , limited courses , dan jika dapat aliran kemanusian/sastera better jgn amek jikalau ingin menyambung course IT bila degree nanti especially di IPTA

so baek amek diploma atau poli ,

kalau nak info lebih tepat hubungi la pihak yang mengOFFER course tu dan hubungi jugak pihak IPTA yg nak disambung peringkat ijazah nanti , tanye semua maklumat , boleh ke kursus yg diambil nanti disambung pula pada peringkat ijazah di sana,

jgn dengar sgt cakap kawan2 nea , diorang pon byk tak update , Smile cheers

Matured yang aku maksudkan lain sebenarnya..
ibarat,
student diploma v. student stpm/matriks,

masa degree,
student diploma dah boleh berlari, tapi student stpm/matriks diorang baru nak belajar berjalan. GayFace

*as long as bidang diploma dia sama dengan degree. kalau diploma business, tpi degree tiba2 amb IT, sama je la mcm lepasan stpm/matriks.

kalau diploma IT, degree pun IT, semua basic dia dah belajar masa diploma dulu..so, degree ni dia boleh apply apa yang dia belajar dulu. Kalau lepasan stpm/matriks diorang baru je nak bermula.

IT ni, dia bukan teori semata-mata kan? Skill & experience byk memainkan peranan.
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
29-05-2013, 02:25 PM, (This post was last modified: 29-05-2013, 02:27 PM by Acap.)
Post: #12
RE: ICT or CS
btul ckp korg.. aku dah try check syarat kelayakan stpm utk aliran kemanusiaan di imascu.upu.mohe.gov.my walaupun smua prinsipal tp x layak utk program sains komputer dan matematik di UiTM.. =,=" sampai begitu sekali..

even ko ambik STPM utk computing dpt B+
sesungguhnya setiap mukmin itu bersaudara.. =)
Reply
30-05-2013, 04:51 PM, (This post was last modified: 30-05-2013, 10:04 PM by Dadu.)
Post: #13
RE: ICT or CS
(29-05-2013, 02:25 PM)Acap Wrote: btul ckp korg.. aku dah try check syarat kelayakan stpm utk aliran kemanusiaan di imascu.upu.mohe.gov.my walaupun smua prinsipal tp x layak utk program sains komputer dan matematik di UiTM.. =,=" sampai begitu sekali..

even ko ambik STPM utk computing dpt B+

yo dude, kau dapat poli mana ?
aku sekarang belajar dekat politeknik muadzam shah. kat pahang. bidang programming. dari pendapat aku lah kan. maybe okay la kot kat sini even aku ada masalah sikit. tapi kira okay lah sebab dia belajar secara berperingkat. dari A - Z dan bukannya dari A,B,F,D..blalba..
dan kalau nak tau jugak. bila habis je dalam bidang IT kat politeknik. average gaji basic untuk diploma agak tinggi.
dan bila CGPA kau tinggi time kat poli. nanti dorang akan hantar kau pergi satu kursus. bila kau lulus kursus tu. kau boleh kerja dapat gaji basic RM2800.
tu pasal kalau nak kerja. tapi boleh je kalau nak sambung ke degree.. kalau kau ada apa apa masalah or nak tau pasal politeknik ke apa. PM aku . aku sedia membantu Big Grin * walaupun aku tak berapa ngan lecturer aku ~LOL
=Z
Reply
30-05-2013, 07:46 PM,
Post: #14
RE: ICT or CS
(30-05-2013, 04:51 PM)Dadu Wrote:
(29-05-2013, 02:25 PM)Acap Wrote: btul ckp korg.. aku dah try check syarat kelayakan stpm utk aliran kemanusiaan di imascu.upu.mohe.gov.my walaupun smua prinsipal tp x layak utk program sains komputer dan matematik di UiTM.. =,=" sampai begitu sekali..

even ko ambik STPM utk computing dpt B+

yo dude, kau dapat poli mana ?
aku sekarang belajar dekat politeknik muadzam shah. kat pahang. bidang programming. dari pendapat aku lah kan. maybe okay la kot kat sini even aku ada masalah sikit. tapi kira okay lah sebab dia belajar secara berperingkat. dari A - Z dan bukannya dari A,B,F,D..blalba..
dan kalau nak tau jugak. bila habis je dalam bidang IT kat politeknik. average gaji basic untuk diploma agak tinggi.
dan bila CGPA kau tinggi time kat poli. nanti dorang akan hantar kau pergi satu kursus. bila kau lulus kursus tu. kau boleh kerja dapat gaji basic RM28000.
tu pasal kalau nak kerja. tapi boleh je kalau nak sambung ke degree.. kalau kau ada apa apa masalah or nak tau pasal politeknik ke apa. PM aku . aku sedia membantu Big Grin * walaupun aku tak berapa ngan lecturer aku ~LOL

siyes gaji 28k ? biar betul Poker Face
Reply
30-05-2013, 08:45 PM,
Post: #15
RE: ICT or CS
RM28,000? Plz, tell moar
Reply


Forum Jump: