Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
22-05-2013, 10:47 PM, (This post was last modified: 23-05-2013, 04:03 AM by fatah.)
Post: #46
RE: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
Quote:web based kat OSI layer 7 (application) tak boleh grab mac address kat layer 3 (network).

Nope, bila start routing akan menggunakan layer 3 (logical address) dan ke atas, anggap Internet adalah sekumpulan router yang terbesar di dunia. layer 2 (physical/mac address) adalah communication di antara device dengan device. rujuk balik buku. kesimpulannya, remote user (>= layer 3) bukan dalam same segment (>= layer 2), tak akan tau mac address (layer 2) remote. layer 1, takyah cerita, computer engineering ja yang belajar benda ni. ;d.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
23-05-2013, 08:23 AM,
Post: #47
RE: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
mac address mmg xleh nk tukar permanent kan..rasa for temporary blh la kan...
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
23-05-2013, 10:57 AM,
Post: #48
RE: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
(23-05-2013, 08:23 AM)stranger12 Wrote: mac address mmg xleh nk tukar permanent kan..rasa for temporary blh la kan...

boleh, tukar value dalam rom hardware nic/wireless nic.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
23-05-2013, 12:02 PM,
Post: #49
RE: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
rom tu kita leh ubah? manufacture yg set kan..kan?
boleh cmne nk bt eh..aku xtau
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
25-05-2013, 03:41 AM,
Post: #50
RE: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
(23-05-2013, 12:02 PM)stranger12 Wrote: rom tu kita leh ubah? manufacture yg set kan..kan?
boleh cmne nk bt eh..aku xtau

boleh pakai software utk tukar mac addrs atau sendiri hard coded
"Target TBD sebenarnya ialah untuk meningkatkan lagi jumlah sekuriti di malaysia, dengan mendidik sesorang yang masih lagi remaja untuk belajar tentang komputer sekuriti"
Reply
25-05-2013, 11:36 PM,
Post: #51
RE: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
software lebih kepada khas untuk network card (to be exact, chipset) tersebut e.g: zd1211, rt73, etc., bukan general software. tapi bukan masalah untuk orang awam kut, pakai macaddress changer ja mencukupi, kerana kernel windows & linux terkini akan extract macaddress dari rom & simpan dalam memory, jadi macaddress changer mencukupi untuk menukar macaddress yg tersimpan di dalam memory.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply
17-08-2013, 01:46 AM,
Post: #52
Re: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
Buat wardriving je. Set kismet supaya listen kat AP ko pastu ko rayau keliling rmh tu. Tgk mac address tu kat mane signal plg kuat.
Reply
17-08-2013, 03:59 PM, (This post was last modified: 17-08-2013, 04:01 PM by shafiqcal.)
Post: #53
RE: laptop dicuri tapi masih networking melalui wireless
Kau cakap internet kau slow ke bro? cuba kau guna pape software wireless network checker. tengok. ada pc yang tak dikenali tak dalam internet kau. macam netcut ke. Smile.

then aku ada idea sikit. kau download software macam wireless manager. netcut tu pun boleh. Pastikan internet rumah kau xde orang lain pakai. kau dengan laptop yang kena curi tu je. then kau run software netcut tu. bila kau cek pc adik kau tengah online connect internet kau, kau sniffing network guna backtrack. mane tau dia tgh guna fb ke ape ke. boleh dapat detail dia. Smile
Reply


Forum Jump: