Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Penipuan Bil
18-05-2013, 01:28 PM, (This post was last modified: 18-05-2013, 01:31 PM by 6b2.)
Post: #31
RE: Penipuan Bil
(18-05-2013, 01:17 PM)matz Wrote: GayFace

betul la..guna SAE 40 memang design untuk EX-5, untuk WAVE 125/115/110.

minyak mahal mana pun, akan kotor..sebab tu maintenance dia secara berkala.

klo minyak enjin untuk motor, mahal mana pun..mesti kena tukar setiap 2,000 K.M, (aku tukar 2K)
tpi, ada yang 1000 km. cuba rujuk manual ~Hmm

*klo manual tulis 5k / 6k KM ke ea? ~Hmm
klo full synthetic oil, jangka hayat dia lebih lama. GayFace

tu sbb kene tuka oil filter , recommended every 2 month boss
yg penting choose semi sythetic oil or fully ,

jadi dari apa yg aku byk baca dan byk jugak aku lupa ROFL
yg aku igt kalau kau long term jalan jauh selalu bergerak guna fully syntehtic,
kalau setakat biasa2 jea guna semi syntehtic ,

ttg pengikat tu aku tgok tade beza mana pon dari segi teknikal , dari teori nampk byk ,

sbb benda nea aku tgok effect nya byk masa kau start up engine dan lepas kau off kenderaan kau .

antara cepat panas dan cepat sejuk
Reply
18-05-2013, 02:02 PM, (This post was last modified: 18-05-2013, 02:08 PM by matz.)
Post: #32
RE: Penipuan Bil
Oil filter tu untuk ape ea?
dah 24,000 km ni..tak pernah tukar lagi...sihat je dia..OK

*yang aku igt ayat dekat manual tu..Servis minyak pelincir :

> tukar lebih kerap jika motosikal anda bergerak dia kawasan berhabuk atau di waktu hujan.

GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
18-05-2013, 02:21 PM,
Post: #33
RE: Penipuan Bil
jalan jauh/ jalan dekat x kesah guna fully/ semi synthetic..ko baca pandangn org kot 6b2

kena faham apa beza dan knp..setau ambe, fully synthetic lambat/ sukar troksida dlm suhu yg luar biasa tinggi bbanding mineral..bila troksida, pembentukan karbon lebih cenderung berlaku..seterusnya hakisan pd part..ada lg psl kelikatan ms panas sejuk, musim salji ka..ada jgk psl multi grade, mono grade..pelik, knp malaysia x guna mono grade ;d
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
18-05-2013, 04:00 PM,
Post: #34
RE: Penipuan Bil
(18-05-2013, 02:21 PM)xsxs Wrote: jalan jauh/ jalan dekat x kesah guna fully/ semi synthetic..ko baca pandangn org kot 6b2

kena faham apa beza dan knp..setau ambe, fully synthetic lambat/ sukar troksida dlm suhu yg luar biasa tinggi bbanding mineral..bila troksida, pembentukan karbon lebih cenderung berlaku..seterusnya hakisan pd part..ada lg psl kelikatan ms panas sejuk, musim salji ka..ada jgk psl multi grade, mono grade..pelik, knp malaysia x guna mono grade ;d

SAE 40 = gred tunggal. a.k.a monograde GayFace
*murah
*sesuai untuk enjin yang ringan (kenderaan ringan seperti motosikal EX5, WAVE)
*semasa keadaan sejuk/panas kelikatan minyak tidak berubah.


rasanya, klo guna monograde dah memadai..Hmm
sebab, kat M'sia tak sejuk mana..kecuali kawasan Cameron Highlands / Genting tu..
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
18-05-2013, 04:05 PM,
Post: #35
RE: Penipuan Bil
so thread ni dh derailed jadi perbincangan minyak enjin? cool story k

Warning: Sila kembali kepangkal jalan
puas sudah menanam ubi, nenas juga dibeli orang, puas sudah aku berbakti, pengganas juga dipandang orang

Quote:A true warrior need blood on his sword; A true pirate never afraid to sail the red sea.
Reply
18-05-2013, 04:10 PM,
Post: #36
RE: Penipuan Bil
Moral of the story 6b2,

klo kita nak tukar minyak enjin..kita kena faham spec minyak tu..
kenapa dia di-design sebegitu..

hari tu aku gi bengkel tu, (malas la cakap bengkel mana)
aku tanya,,minyak yang mana paling elok?

Dia pun tunjuk minyak yang paling murah - paling mahal. GayFace

Tu kira salah. Murah tak bermakna tak berkuali, mahal bukan bererti bagus.
Guna minyak yang sesuai untuk enjin yang betul Smile
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
18-05-2013, 04:28 PM,
Post: #37
RE: Penipuan Bil
(18-05-2013, 06:25 AM)matz Wrote:
(17-05-2013, 11:17 PM)lixdo Wrote:
(17-05-2013, 05:30 PM)whcool Wrote: selalu nye masalah macam nie selalu kena kat kaum perempuan , sebab nye mereka tidak tau ,
*tukar minyak itam RM30 Fuck That Shit

biasa aku tukar minyak hitam lebih 30

ko guna superbike ke? ~Ok

motor wave aku, enjin kechik..so, tak perlu high spec minyak hitam ^^

motor kriss aje tapi dulu ada tukar minyak murah (mungkin munyak recyle) rasa berat semacam terus
Reply
18-05-2013, 04:33 PM,
Post: #38
RE: Penipuan Bil
kalau minyak recyle tu..mcm mana? Hmm

memang ada orang jual ke? ~Hmm
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
18-05-2013, 04:35 PM,
Post: #39
RE: Penipuan Bil
(18-05-2013, 04:33 PM)matz Wrote: kalau minyak recyle tu..mcm mana? Hmm

memang ada orang jual ke? ~Hmm

ada org jual ko tak perasan sebab dia pack macam minyak baru berjenama

minyak nie asalnye daripada minyak yang dah di guna di tapis semula dan di pack semula
Reply
18-05-2013, 05:21 PM,
Post: #40
RE: Penipuan Bil
(18-05-2013, 04:35 PM)lixdo Wrote:
(18-05-2013, 04:33 PM)matz Wrote: kalau minyak recyle tu..mcm mana? Hmm

memang ada orang jual ke? ~Hmm

ada org jual ko tak perasan sebab dia pack macam minyak baru berjenama

minyak nie asalnye daripada minyak yang dah di guna di tapis semula dan di pack semula

minyak nea la yg aku maksudkan , boss
bukan pasal minyak murah ke mahal , tapi simple words aku letak la mahal sbb minyak recycle xd yg mahal , ada yg rm20 jugak minyak recycle nea , rm30 tak penah lagi

biasanya minyak mahal bahan dalam tu lebih baik, bak kata xsxs , aku pun byk lupe dah pasal mineral dalam semi syntehtic tu , kene baca balek Hmm ,
Reply
18-05-2013, 05:49 PM,
Post: #41
RE: Penipuan Bil
SAE 40 yang aku pakai ni..RM11 je k..boss
tpi tu bukan recyle boss
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
19-05-2013, 06:13 PM,
Post: #42
Penipuan Bil
Pengalaman pasal minyak hitam.. Aku beli minyak hitam Castrol Power1 Racing 4T - Fully Synthethic - 5W-40 dekat Bukit Jalil.. Kena pulak time tu memang terpaksa dah darurat.. RM50..
Aku pergi kat Jln Sentul harga baru RM35.. RM15 aku kena ketuk harga.. Damn..
Reply
14-07-2013, 11:50 PM,
Post: #43
RE: Penipuan Bil
pengajarannya bergaullah dengan mat motor. biasa saya kalau bab 'turun enjin' jarang buat di kedai. suruh kawan buatkan sambil2 dia bole terangkan problem sebenar. kalau hantar kedai pun untuk benda yang memang kita tak bole buat macam rebore block, grinding valve. setakat tukar minyak hitam tu buat sendiri lah.
JOM LIKE PAGE SAYA!

Saya tak pandai. Harap dapat bantu saya. Terima kasih TBD.
Reply
15-07-2013, 01:49 PM,
Post: #44
RE: Penipuan Bil
moral of story kaji skit pasal barang moto ni :P
[Image: 75443.png]
E-Mail - Kroit@Tbd.my For Tempahan


[Image: sig.php?player_id=40978&background=random]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kes Penipuan Di PC Fair ninja 19 3,090 16-05-2012, 04:12 AM
Last Post: sykess
Smile Kes Penipuan..mintak tolong keyoren 46 5,560 15-02-2012, 08:52 AM
Last Post: rapple86
  lawl..kes penipuan melalui emel.. Macha 13 1,921 25-08-2009, 01:27 AM
Last Post: Stynx

Forum Jump: