Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Web System 100GB Database Size (elak collapsed)
23-02-2013, 08:10 PM,
Post: #1
Sad  Web System 100GB Database Size (elak collapsed)
Salam TBD..

situasi mcm ni.. ada 1 sistem yg sangat besar iaitu dengan lebih kurang 100GB database size. Dibangunkan dengan php & mysql.

web server spec:
processor: Intel® Xeon® CPU E5606 @ 2.13GHz (8 ketul)
memory: 49GB (kalau x silap)

Bagaimana untuk mengelakkan sistem ini collapsed semasa digunakan oleh hampir 5000 pengguna dalam 1 masa...? boss

Cadangan...? OK
Hhhhhhmmmmmm? boss
Reply
23-02-2013, 08:32 PM,
Post: #2
RE: Web System 100GB Database Size (elak collapsed)
ada keep track guna analytics tool macam Google Analytics?

Seriously consider database replication + High Availability (HA) + Load Balance

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
23-02-2013, 08:35 PM,
Post: #3
RE: Web System 100GB Database Size (elak collapsed)
(23-02-2013, 08:32 PM)ak47suk1 Wrote: ada keep track guna analytics tool macam Google Analytics?

Seriously consider database replication + High Availability (HA) + Load Balance

analytics tool..? hmmm... takde kot.. nanti re-check.. Fuck That Shit

boleh bagi penerangan lebih lanjut tak pasal method yg di suggestkan itu..? OK
Hhhhhhmmmmmm? boss
Reply
26-02-2013, 01:34 PM,
Post: #4
Re: Web System 100GB Database Size (elak collapsed)
Pakai memcached, replication dengan ape kebenda yg aizudin ckp tu. Yg penting jgn bg dia access database direct dr hdd. Make sure ade intermediate process yg cache. Klo x hdd leh kong. Klo layan moto, beli rxz, baru ada fight.
Reply
26-02-2013, 03:50 PM, (This post was last modified: 26-02-2013, 04:55 PM by fatah.)
Post: #5
RE: Web System 100GB Database Size (elak collapsed)
Yeah sokong, session & caching guna memcached. Sesuai untuk deploy multiple web server instances with same web application.

Kalau ana, mungkin ana akan gunakan virtualization solution (e.g VMWare) dengan fungsi High Availability/Fault Tolerance (minimum at least 2 high spec physical server untuk virtualization) + storage solution (RAID + Hotswap + Backup).

Dalam VM Host, boleh deploy multiple server instances. e.g:
2 web server, 1 session/cache server, 2 database server (replication), 1 reverse proxy server (front caching + load balancing).
Design virtual network e.g: virtual switch, trunk, vlan tagging, etc. adalah ikut keperluan masing-masing.

Public <=> Reverse Proxy <=> 2 Web Server
2 Web Server <=> 1 Session/Cache Server
2 Web Server <=> 2 Database Server

Kalau salah betulkan. Wallahualam.
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Nak tanya, Mcm mana nak elak blog dr kena hack melalui kaedah (jumping) ? siberjihad 23 3,098 27-12-2012, 09:21 PM
Last Post: KelawarXSS
  [pertanyaan&opinion]entity relationship diagram database pron3t 8 1,034 17-10-2012, 07:59 PM
Last Post: pron3t
  Mintak tolong pasal database kayman120 6 801 13-02-2012, 09:43 AM
Last Post: Ahlspiess
  Mintak tolong dari masta2 tentang cara2 nk elak dari blog kita dari kena ddos.. pahlawan 9 1,432 22-03-2011, 04:41 PM
Last Post: suhz

Forum Jump: