Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Idea utk bwt web
10-02-2013, 02:29 PM,
Post: #1
Idea utk bwt web
salam...hye tbd
Saya nak mintak pendapat dari kawan2x semua. Saya nk bwt web tafsir al-quran.
tapi sy masih lg baru dlm bidang web development ni , jadi sy xtw nak pilih cms yg mana satu

Maksud sy cms mana yg lebih baik samada dr segi keselamatan , antaramuka pengguna N yg plg penting mudah digunakan..

harap semua boleh kongsi idea Smile
PHP Code:
My Name Is elephant 
Reply
10-02-2013, 07:22 PM,
Post: #2
RE: Idea utk bwt web
wslm ell..
pandangan saya..

joomla
- learning curve yang mudah untuk web developer
- tahap keselamatan sederhana
- optimum dari segi page load tapi bergantung kepada extension yang kita pakai

drupal
- learning curve agak susah dan makan masa
- tahap keselamatan tinggi
- "page load" agak berat dan kadang2 perlukan custom server bergantung kepada application/module

wordpress
- learning curve paling mudah
- tahap keselamatan sederhana
- page load lebih kurang macam joomla tadi
- banyak free plugin

- tiga-tiga ni open source
- nasihat saya kalau nak guna cms, pastikan dah master basic front-end programming dengan back-end
programming setidak-tidaknya satu gabungan langguage, e.g: html, css, php, mysqli.
- semua cms kat atas ni ada banyak contributor yang menyumbang dari segi theme dan plugin untuk website so
boleh usya2 dulu sebelum buat decision
- kebanyakan security issue datang dari plugin so pilih dengan berhati-hati
- kalau boleh buat custom plugin/theme lagi cun tapi berhati-hati dengan vuln sentiasa akan ada
- saya bukan pro web developer so ini hanya pandangan kepala otak saya
- tak ada yang mudah untuk web development, semua susah Smile

p/s: for better experience, code your site from scratch top-down and step wisely hehe..

//read!read!read!iqra'!
Reply
10-02-2013, 07:24 PM,
Post: #3
RE: Idea utk bwt web
tapi orang banyak pakai joomla and wordpress kot. Smile. theme mudah didapati.Smile
Reply
10-02-2013, 08:45 PM,
Post: #4
RE: Idea utk bwt web
macam ni ke?

http://www.quranexplorer.net/Quran/
Reply
10-02-2013, 09:47 PM,
Post: #5
RE: Idea utk bwt web
(10-02-2013, 08:45 PM)BudakHitam Wrote: macam ni ke?

http://www.quranexplorer.net/Quran/

ish ni susah sgt..sy bwt sorang2 jew N sy bkn mahir pun. Smile
tapi isi yg sy nk bwt dlm web 2 nanti, lbh kurang gini la. Ada ayat Al-quran dan ada terjemahan dia..simple jew.

cos nk bljr design web smbil 2 boleh la bwt sesuatu perkara yg baik Smile

anyway thankx.. Smile
PHP Code:
My Name Is elephant 
Reply
11-02-2013, 11:03 AM,
Post: #6
RE: Idea utk bwt web
Code:
http://tanzil.net/

ini lagi satu website qur'an serta terjemahan boleh buat rujukan. interface dia Thumbs Up
Angry If you can't do it, don't do it. Angry
Reply
11-02-2013, 11:43 AM,
Post: #7
RE: Idea utk bwt web
(10-02-2013, 09:47 PM)ell Wrote:
(10-02-2013, 08:45 PM)BudakHitam Wrote: macam ni ke?

http://www.quranexplorer.net/Quran/

ish ni susah sgt..sy bwt sorang2 jew N sy bkn mahir pun. Smile
tapi isi yg sy nk bwt dlm web 2 nanti, lbh kurang gini la. Ada ayat Al-quran dan ada terjemahan dia..simple jew.

cos nk bljr design web smbil 2 boleh la bwt sesuatu perkara yg baik Smile

anyway thankx.. Smile

Bagus tu ell.
Reply
11-02-2013, 07:58 PM,
Post: #8
RE: Idea utk bwt web
apa kata bermula dengan blogger Big Grin
love u
[Image: bot.gif]

PHP Code:
printf(“Goodbye world \n”); 
Reply
12-02-2013, 02:53 AM,
Post: #9
RE: Idea utk bwt web
(10-02-2013, 07:22 PM)ChuckNorris Wrote: drupal
- learning curve agak susah dan makan masa
- tahap keselamatan tinggi
- "page load" agak berat dan kadang2 perlukan custom server bergantung kepada application/module
pembetulan, page load drupal adalah ringan, lagi2 kalau di customize kan ..
Big Grin
11/6/2013 .
lagi 2 hari genap setahun pemergian arwah ayah yg ku sygi ..
sungguh bnyak kesedihan n dugaan yg aku lalui tahun bulan ini ..
Reply
12-02-2013, 03:37 PM,
Post: #10
RE: Idea utk bwt web
sy dah install joomla..tapi stiil tgh study..
Ada X ebook joomla?? nak study sikit.. Smile
PHP Code:
My Name Is elephant 
Reply
12-02-2013, 05:07 PM,
Post: #11
RE: Idea utk bwt web
@ell, nice mission. I well know cms like wp, drupal, joomla ..etc.

But i suggest you to use wiki. Because you can split the verses by categories.
Are you good in arabic? know how to write arabic using computer ? (i dislikes copy paste. Among us, we called as error design) How old are you? I can be part of you team. I can teach what i know . so you can learn.
PM me for the details...about who are you referring to "tafsir" the alquran.

i seen lot of translate of quran. but less tafsir, and you idea are good.
p/s : i can't PM you. I suggest you to enable it at user CP.
Reply
12-02-2013, 06:36 PM,
Post: #12
RE: Idea utk bwt web
(12-02-2013, 02:53 AM)SoLarIZe Wrote:
(10-02-2013, 07:22 PM)ChuckNorris Wrote: drupal
- learning curve agak susah dan makan masa
- tahap keselamatan tinggi
- "page load" agak berat dan kadang2 perlukan custom server bergantung kepada application/module
pembetulan, page load drupal adalah ringan, lagi2 kalau di customize kan ..
Big Grin

Setuju drupal boleh di customize utk jadi lightweight. Saya merujuk kepada default setting pada drupal core dibandingkan dengan wp dan joomla. Dan saya setuju tahap keselamatan drupal adalah tinggi berbanding wp dan joomla. In the end bergantung kepada skill web developer gak.

p/s: sy byk belajar tentang drupal daripada kripkorn studios. Kudos!
Reply
12-02-2013, 06:40 PM,
Post: #13
RE: Idea utk bwt web
mcm abam tron katakan , start pda blogger dlu mcm mne , bila da pro skit bru masuk masuk wordpress or jommlah
Green ask Anthrax
Anthrax say Go Dai
Facepalm now my name Go Dai ~cr1
Reply
12-02-2013, 06:57 PM,
Post: #14
RE: Idea utk bwt web
saya suggest drupal... ada pelbagai module yg dah tersedia... tinggal pilih jer lagi. Tapi kalau rasa module tu tak wujud.. boleh develop module sendiri. Guide sangat complete kat drupal.org dan boleh rujuk kripkorn untuk mendapatkan bantun. Saya peminat tegar drupal... Smile
Hhhhhhmmmmmm? boss
Reply
12-02-2013, 11:54 PM,
Post: #15
RE: Idea utk bwt web
(12-02-2013, 05:07 PM)linear Wrote: @ell, nice mission. I well know cms like wp, drupal, joomla ..etc.

But i suggest you to use wiki. Because you can split the verses by categories.
Are you good in arabic? know how to write arabic using computer ? (i dislikes copy paste. Among us, we called as error design) How old are you? I can be part of you team. I can teach what i know . so you can learn.
PM me for the details...about who are you referring to "tafsir" the alquran.

i seen lot of translate of quran. but less tafsir, and you idea are good.
p/s : i can't PM you. I suggest you to enable it at user CP.

thankx for the idea linear..actualy, i make this site for learn only Smile
it's only translate in BM -.-

Spoiler:
kenapa ramai bagi idea yang gila2x ni, suruh bwt module sendiri la Lulz
sy baru nak belajar..nak masuk themes utk joomla pun xtw agi...
blogspot sy dh penah cuba tp xbest
PHP Code:
My Name Is elephant 
Reply


Forum Jump: