Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Linux vs. BSD
06-01-2013, 04:16 AM,
Post: #1
Linux vs. BSD
Salam dan selamat pagi TBDian sekalian. LOL

so, situasi sekarang mcm ni.
aku merupakan budak network yg mempunyai ilmu yg cetek dalam bidang komputer.

baru2 ini, seorang lecturer aku bgtau "Linux is a must" kalau nk dapatkan kerja yang berkaitan dengan IT nih. tapi masalahnye IPT aku tu kurang membuka minda penuntutnya kearah Open Source. (sume nak IE, Microshit dll)

dah nama pun IPT, mestilah mengambil inisiatif sendiri, kerana ilmu xkan datang dengan sendiri. tapi malang sekali. aku merupakan penuntut IPTA. bukan IPTS. so, x ramai yg betul2 gempak dalam bidang IT ni (kalau ada mungkin aku xkenal)

//end of merepek

masalah sekarang, aku nk cari OS/distro yang sesuai untuk aku belajar linux dengan lebih mendalam.

sebelum ni aku dah pernah guna linux ni. tapi xtahan lama pun. abes lama 4~6 bulan. tu pun aku dual boot Fuck That Shit

akhir2 ini aku agak tertarik dengan BSD. setahu aku. BSD ni Unix-like yg bermakne lebih kurang linux jugak kan?


Persoalannya :
apakah berbezaan antara Linux dan BSD?
adakah BSD lebih ohsem dr linux?
camne dengan distro BSD? mana satu yang terbaik?
adakah BSD lebih stabil dari linux?


btw aku suka Arch linux sbb Arch merupakan rolling-release.
adakah BSD pun cmtu? Hmm

one final question untuk abam2, sesuai ke superdupermega noob cam aku ni guna BSD? =Z

sekian terima kasih.
majulah Linux untuk negara. LOL
[Image: sudoes.png]
Reply
06-01-2013, 07:39 AM,
Post: #2
Re: Linux vs. BSD
Xsxs ada pos pasal freebsd desktop boleh cuba follow tutor beliau

https://w3.tbd.my/thread-11905.html

Sent from my HTC One V

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
06-01-2013, 09:33 AM,
Post: #3
RE: Linux vs. BSD
aku x pnh amik IT pn masa kat IPTA dulu, jd aku jwb soalan yg last..aku superdupermegagigateranoob masih buleh dan mampu guna FreeBSD..biasalah mula2 tu byk terkehel
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
06-01-2013, 10:16 AM, (This post was last modified: 06-01-2013, 10:18 AM by penguinkecewa.)
Post: #4
RE: Linux vs. BSD
Bsd guna kernel unix asal pd satu masa dahulu. Kalau nk tau ios pun pd asalnya guna kernel bsd

macam ni ke?
kalau anda rasa post saya berguna sudilah sumbang bitcoin ke 1EwBQDnsTXbn9SWn8W2hHE1MFFJum1sSQ6
^^
Reply
06-01-2013, 11:03 AM,
Post: #5
RE: Linux vs. BSD
open source ni senang je kot? aku rase skrg open source semua dh updated, dh bnyak features yg tersedia,
maka OS itu akan jadi user friendly. mungkin.
jadi kalau mcm tu mungkin superdupermegagigateranoob mcm kita boleh guna Fuck That Shit
[Image: gamers%2Bpassion.jpg]
Reply
06-01-2013, 11:16 AM, (This post was last modified: 20-01-2013, 07:21 PM by protocolunique.)
Post: #6
RE: Linux vs. BSD
ke2 pun cantik
Reply
06-01-2013, 04:19 PM,
Post: #7
RE: Linux vs. BSD
(06-01-2013, 09:33 AM)xsxs Wrote: aku x pnh amik IT pn masa kat IPTA dulu, jd aku jwb soalan yg last..aku superdupermegagigateranoob masih buleh dan mampu guna FreeBSD..biasalah mula2 tu byk terkehel

kau dah dilahirkan terer, hebat dan hensem kot. OK

aku forever noobs.
try programming, xreti.
try linux, xreti jugak.
network (aku kos network) nanti xtau la cmaner. =Z
[Image: sudoes.png]
Reply
06-01-2013, 05:37 PM, (This post was last modified: 06-01-2013, 05:40 PM by xsxs.)
Post: #8
RE: Linux vs. BSD
(06-01-2013, 04:19 PM)red_fox Wrote:
(06-01-2013, 09:33 AM)xsxs Wrote: aku x pnh amik IT pn masa kat IPTA dulu, jd aku jwb soalan yg last..aku superdupermegagigateranoob masih buleh dan mampu guna FreeBSD..biasalah mula2 tu byk terkehel

kau dah dilahirkan terer, hebat dan hensem kot. OK

aku forever noobs.
try programming, xreti.
try linux, xreti jugak.
network (aku kos network) nanti xtau la cmaner. =Z

x de kot manusia dilahirkan terrer OK
hebat tu jauh sekali, hensem tade kot tp manis tu ada ;d
kejayaan dicipta :d

programming perlu ketelitian kot, linux distro dgn unix/ unix-like OS hampir sama cuma beza yg ketara pd kernel..mksud sama mcm command byk yg sama bahkan wm pn sama mcm gnome, kde, fluxbox, openbox n etc pun ada dlm unix/ unix-like..klu buleh linux, insyaAllah buleh unix..

x pnh ambik networking ms kat IPTA (pendek kata IT) tp networking buleh lah sikit sbnyak tu, insyaAllah..
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
06-01-2013, 05:46 PM,
Post: #9
RE: Linux vs. BSD
http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Tammet

dia nie time kecik2 otak pernah terhantuk kepala dngn ape tah, bila besar jadi pandai giler ;d jadi kalau nk jadi pandai hentuklah kepala kamu ke dinding puas2, mna tau nnti kau jadi pandai ;d ;d

btw back to topic, aku pon x pernah try bsd sbb takot x reti guna OK
Reply
07-01-2013, 03:40 PM, (This post was last modified: 20-01-2013, 07:20 PM by protocolunique.)
Post: #10
RE: Linux vs. BSD
Pandai sebab ade tak pandai
yg pandai ade yg lagi pandai
yg lagi pandai ade yg lagi pandai
hakikat semua nye relatif antara sama lain...

kita belajar dr org lain..org lain belajar dr kita
org lain belajar dr org lain
org lain dr org2 lain...
Reply
26-03-2013, 07:16 AM,
Post: #11
RE: Linux vs. BSD
(06-01-2013, 04:16 AM)red_fox Wrote: Salam dan selamat pagi TBDian sekalian. LOL

so, situasi sekarang mcm ni.
aku merupakan budak network yg mempunyai ilmu yg cetek dalam bidang komputer.

baru2 ini, seorang lecturer aku bgtau "Linux is a must" kalau nk dapatkan kerja yang berkaitan dengan IT nih. tapi masalahnye IPT aku tu kurang membuka minda penuntutnya kearah Open Source. (sume nak IE, Microshit dll)

dah nama pun IPT, mestilah mengambil inisiatif sendiri, kerana ilmu xkan datang dengan sendiri. tapi malang sekali. aku merupakan penuntut IPTA. bukan IPTS. so, x ramai yg betul2 gempak dalam bidang IT ni (kalau ada mungkin aku xkenal)

//end of merepek

masalah sekarang, aku nk cari OS/distro yang sesuai untuk aku belajar linux dengan lebih mendalam.

sebelum ni aku dah pernah guna linux ni. tapi xtahan lama pun. abes lama 4~6 bulan. tu pun aku dual boot Fuck That Shit

akhir2 ini aku agak tertarik dengan BSD. setahu aku. BSD ni Unix-like yg bermakne lebih kurang linux jugak kan?


Persoalannya :
apakah berbezaan antara Linux dan BSD?
adakah BSD lebih ohsem dr linux?
camne dengan distro BSD? mana satu yang terbaik?
adakah BSD lebih stabil dari linux?


btw aku suka Arch linux sbb Arch merupakan rolling-release.
adakah BSD pun cmtu? Hmm

one final question untuk abam2, sesuai ke superdupermega noob cam aku ni guna BSD? =Z

sekian terima kasih.
majulah Linux untuk negara. LOL

Aku tak arif sgt, tau sikit2 je.. so expertees kat sini sila betulkan ya..

1- kernel Linux adalah UNIX-like atau Unix-clone yg ditulis dr scratch, manakala BSD pula berasal dari sistem BSD UNIX asal.. sejak dr zaman akhir 70an.. BSD moden diasaskan dari BSD 4.4-lite dan juga project 386/BSD Bill Jolitz yg terbengkalai..

http://www.techrepublic.com/blog/10thing...d-bsd/1709

2- BSD takde distro mcm linux, dia ada fork-off project.. pecahan BSD moden yg besar, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD.. dari situ lahir lagi Dragonfly, PCBSD, DesktopBSD, MidnightBSD.. tp yg paling femes 3 yg awal td la..

3- Dari segi stable, yg aku pernah guna, mmg sgt stable, no doubt, cuma BSD ni takde la fancy2 sgt, mmg design dia untuk server punya kerja pun. Embedded hardware banyak pakai NetBSD..

so taknak compare stable ngan linux ke apa kang ada pulak org marah2.. kena pulak aku ni fanatik BSD ( walaupun tataw apa sgt pun )..

so actually sapa2 pun boleh guna, janji minat.. download install test+guna dan refer guide/howto etc.. insyallah...
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
26-03-2013, 09:31 AM,
Post: #12
RE: Linux vs. BSD
(06-01-2013, 04:16 AM)red_fox Wrote: Salam dan selamat pagi TBDian sekalian. LOL

so, situasi sekarang mcm ni.
aku merupakan budak network yg mempunyai ilmu yg cetek dalam bidang komputer.

baru2 ini, seorang lecturer aku bgtau "Linux is a must" kalau nk dapatkan kerja yang berkaitan dengan IT nih. tapi masalahnye IPT aku tu kurang membuka minda penuntutnya kearah Open Source. (sume nak IE, Microshit dll)

dah nama pun IPT, mestilah mengambil inisiatif sendiri, kerana ilmu xkan datang dengan sendiri. tapi malang sekali. aku merupakan penuntut IPTA. bukan IPTS. so, x ramai yg betul2 gempak dalam bidang IT ni (kalau ada mungkin aku xkenal)

//end of merepek

masalah sekarang, aku nk cari OS/distro yang sesuai untuk aku belajar linux dengan lebih mendalam.

sebelum ni aku dah pernah guna linux ni. tapi xtahan lama pun. abes lama 4~6 bulan. tu pun aku dual boot Fuck That Shit

akhir2 ini aku agak tertarik dengan BSD. setahu aku. BSD ni Unix-like yg bermakne lebih kurang linux jugak kan?


Persoalannya :
apakah berbezaan antara Linux dan BSD?
adakah BSD lebih ohsem dr linux?
camne dengan distro BSD? mana satu yang terbaik?
adakah BSD lebih stabil dari linux?


btw aku suka Arch linux sbb Arch merupakan rolling-release.
adakah BSD pun cmtu? Hmm

one final question untuk abam2, sesuai ke superdupermega noob cam aku ni guna BSD? =Z

sekian terima kasih.
majulah Linux untuk negara. LOL

boss ak pom bdak network gak..
baru start2 gna linux aritu..
skang aku try ubuntuOK
ak ade try backtrack5 install virtual box Kih3
kalo nk try,gna virtualbox je.ekeke

btw,,ko studi mne bro?kot2 satu iptaHmm
Reply
26-03-2013, 10:43 AM,
Post: #13
RE: Linux vs. BSD
(26-03-2013, 09:31 AM)keyoren Wrote:
(06-01-2013, 04:16 AM)red_fox Wrote: Salam dan selamat pagi TBDian sekalian. LOL

so, situasi sekarang mcm ni.
aku merupakan budak network yg mempunyai ilmu yg cetek dalam bidang komputer.

baru2 ini, seorang lecturer aku bgtau "Linux is a must" kalau nk dapatkan kerja yang berkaitan dengan IT nih. tapi masalahnye IPT aku tu kurang membuka minda penuntutnya kearah Open Source. (sume nak IE, Microshit dll)

dah nama pun IPT, mestilah mengambil inisiatif sendiri, kerana ilmu xkan datang dengan sendiri. tapi malang sekali. aku merupakan penuntut IPTA. bukan IPTS. so, x ramai yg betul2 gempak dalam bidang IT ni (kalau ada mungkin aku xkenal)

//end of merepek

masalah sekarang, aku nk cari OS/distro yang sesuai untuk aku belajar linux dengan lebih mendalam.

sebelum ni aku dah pernah guna linux ni. tapi xtahan lama pun. abes lama 4~6 bulan. tu pun aku dual boot Fuck That Shit

akhir2 ini aku agak tertarik dengan BSD. setahu aku. BSD ni Unix-like yg bermakne lebih kurang linux jugak kan?


Persoalannya :
apakah berbezaan antara Linux dan BSD?
adakah BSD lebih ohsem dr linux?
camne dengan distro BSD? mana satu yang terbaik?
adakah BSD lebih stabil dari linux?


btw aku suka Arch linux sbb Arch merupakan rolling-release.
adakah BSD pun cmtu? Hmm

one final question untuk abam2, sesuai ke superdupermega noob cam aku ni guna BSD? =Z

sekian terima kasih.
majulah Linux untuk negara. LOL

boss ak pom bdak network gak..
baru start2 gna linux aritu..
skang aku try ubuntuOK
ak ade try backtrack5 install virtual box Kih3
kalo nk try,gna virtualbox je.ekeke

btw,,ko studi mne bro?kot2 satu iptaHmm

Politeknik je bang. OK
PUO
[Image: sudoes.png]
Reply
26-03-2013, 12:03 PM,
Post: #14
RE: Linux vs. BSD
haa tu dia BSD geek dh jwp dgn persoalan kau tu red_fox..nk belajar bsd dan nk tnya,boleh la refer dgn dia ni,brada TRUNASUCI

btw: Scope IT sgt meluas..xsemestinya kau mesti pro dlm Linux / BSD.. Aku rasa maybe lecturer kau tu berkawan dgn org linux je ni..dgn org windows kurang kot?haha
"Tanda ilmu itu berkat ialah semakin tinggi ilmu kita,semakin tunduk rendah kita bertawaduk kepada Allah dan juga sesama manusia.Merasakan betapa hebatnya Allah dan tinggi ilmuNya sehingga kita berasa betapa kerdilnya ilmu kita"
[Image: 2770527825.png]
Reply
26-03-2013, 01:27 PM,
Post: #15
RE: Linux vs. BSD
(26-03-2013, 10:43 AM)red_fox Wrote: Politeknik je bang. OK
PUO

As far i know, there was a student from ex-PUO. he/she was very damm good in unix or like-unix . He/she also good in windows. btw, i heard he/she patching the server (windows) by him self after some cyber attack from outsider. Then he/she leave it,the reason he/she do like that just he/she hate when see defacement page on his own college... He/she also wrote a small worm remover, just to cure lab worm attack, brontok. (she/he don't even own computer, so he use the old school cpu at his polytechnic)

Back to OS, she/he also introduced rare linux distro like oshirix (from mambang community), df-linux (from department cyber forensic,cybersecurity), hex (bsd) for his OS course including some demostration. compare with other, that only know ubuntu, kubuntu, lubuntu and other *buntu variant..

She/he has very damm good in everything. I wondering where he/she right now..........

This show, polytechnic or university or college are not the reason of "standard". For skill enhancement, still depending to you. Where you studies and CGPA is just a "jack pot".

Show you passion by sharing. Gain some special interest than others!
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kali Linux 1.0.6 telah DilePaskan Tron 4 638 13-01-2014, 12:08 AM
Last Post: Tron
  Copy / move handler for linux (GUI) linear 4 783 22-10-2013, 04:25 PM
Last Post: shadowmacx
  Linux NTP Client Server? c0ff33 7 1,019 16-09-2013, 11:58 PM
Last Post: TRUNASUCI
  [ask linux mint]root partition space small pron3t 7 925 11-09-2013, 08:02 AM
Last Post: ak47suk1
  Tgh cari Linux saiz kecil, kurang guna kuasa & sapot bagus c0ff33 15 2,326 06-09-2013, 05:20 PM
Last Post: lowyatt321
Rainbow [TUTORIAL] Install Kali linux Dual Boot & VMWare hazard74 12 2,154 16-05-2013, 01:52 PM
Last Post: sil
  What things must download in Linux? Yuhang9 10 2,346 28-02-2013, 04:09 PM
Last Post: HaoRen
  Arch Linux & Cara Mendapatkan Pakej Dari AUR HaoRen 0 489 08-12-2012, 02:50 AM
Last Post: HaoRen
  HELP: Macam Mana Nak Setup CS 1.6 Non Steam Kat Linux Server ? gamemaster 16 2,465 29-10-2012, 02:57 PM
Last Post: gamemaster
  [SHARE] Command Dasar Linux (backtrack) fuxnbums 8 1,664 05-10-2012, 12:38 PM
Last Post: amsama

Forum Jump: