Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
install ubuntu dalam window
31-12-2012, 07:32 PM,
Post: #1
install ubuntu dalam window
kenapa eh ak install ubuntu dlm window,ak on ubuntu dia tulis root cannot defined.

mula2 ak install window 7,pastu ak install pakai wubi,ak reboot,ak bukak ubuntu dia kluar error "root cannot defined"

ak boot dari cd dia x jumpa os window ak.....ak dh pening...
sila bantu jika ade jalan penyelesaian dia...
Reply
31-12-2012, 08:02 PM,
Post: #2
RE: install ubuntu dalam window
salah install kott Hmm
aw snap

[Image: chrome-tab-crash_56eb9479-80e5-4566-a8b7...119eb7.png]
Reply
31-12-2012, 09:07 PM,
Post: #3
RE: install ubuntu dalam window
elok buat dual-boot kalau nak install ubuntu. ataupun boot dari live je.

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
31-12-2012, 09:50 PM,
Post: #4
RE: install ubuntu dalam window
aku boot dri cd pon dia tk jumpe os windows aku , jadi smpai skrg la aku kene pakai ubuntu ni Sad
[Image: tumblr_me9bawEZd11reoa3zo4_250.gif]

[Image: chopperpeek.gif]



Reply
31-12-2012, 10:54 PM,
Post: #5
RE: install ubuntu dalam window
nk wat dual boot....
xpi dia x detect partition hardisk dan dia x detect os window...
Reply
31-12-2012, 11:09 PM,
Post: #6
RE: install ubuntu dalam window
pelik. sebab laptop aku yang dah ada win7 oem boleh je buat dual boot tanpa sebarang masalah. korang pakai ubuntu versi berapa ni?

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
31-12-2012, 11:20 PM,
Post: #7
RE: install ubuntu dalam window
ak install ubuntu 11.04 dlm window ikot wubi....
then bler ak restart ak on balik dia kluar error "root file system not defined"

bler ak boot dalam cd,dia kluar,xpi masalah dia x detecr win 7 ak,dan partition hardisk ak...dia detect 500gb tros(kosong)
maknanye dia x dpt detect berapa partition dlm tu.
Reply
31-12-2012, 11:21 PM,
Post: #8
RE: install ubuntu dalam window
download 12.04 atau 12.10

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
31-12-2012, 11:21 PM,
Post: #9
RE: install ubuntu dalam window
aku dulu pernah jadi kot problem mcm nie, eh or mcm lain Hmm tapi x ingt dah, problem dia aku fix dngn format whole disk (partition kasi elok balik) dan last sekali aku baru tau yng aku tersilap create partition
Reply
31-12-2012, 11:25 PM,
Post: #10
RE: install ubuntu dalam window
mungkin ade problem dalam boot dia.....ak cbe cari version yg baru....adoyai...@_@
Reply
31-12-2012, 11:44 PM,
Post: #11
RE: install ubuntu dalam window
ada kemungkinan jugak korang sendiri yang overwrite partition windows tu. make sure partition dan filesystem partition betul. linux paling penting satu partition + mount point pada "/"

  ▲
▲ ▲
Spoiler:

surah Ali Imran Ayat 31

Reply
31-12-2012, 11:45 PM,
Post: #12
RE: install ubuntu dalam window
rasa la.....xpi xpe,ak cbe dulu.....
Reply
01-01-2013, 05:41 PM,
Post: #13
RE: install ubuntu dalam window
boleh dikatakan SEMUA distro linux yg release sebagai ''linux for beginners" dalam bentuk live medium,tahu kenapa?
supaya dummies boleh cuba tanpa perlu install,linux sangat2 advance hingga ia boleh jadi sangat2 rapuh ditangan anda.
contoh kernel boleh didelete direct dari shell dengan kuasa root.
Reply
01-01-2013, 06:02 PM,
Post: #14
RE: install ubuntu dalam window
masuk cd windows...repair.

aku dulu buat mcm tu la..
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
01-01-2013, 07:00 PM, (This post was last modified: 01-01-2013, 07:12 PM by redc4.)
Post: #15
RE: install ubuntu dalam window
sudah repair...xleh gak,xpi,bler ak boot kat mmbr ak dia leh lak install....ak rasa lappy ni punya hardisk ade problem ak x taw

(01-01-2013, 05:41 PM)carr Wrote: boleh dikatakan SEMUA distro linux yg release sebagai ''linux for beginners" dalam bentuk live medium,tahu kenapa?
supaya dummies boleh cuba tanpa perlu install,linux sangat2 advance hingga ia boleh jadi sangat2 rapuh ditangan anda.
contoh kernel boleh didelete direct dari shell dengan kuasa root.

huhu,selama ni ak mmg gne ubuntu only,xpi sbb bnyk assigment ak memerlu kan windows,ak terpaksa gne windows,igt nk wat dual boot.....xpi pening sbb pekara ni....huhuhu
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Error when Bootup Ubuntu Xantium 5 602 25-05-2013, 03:22 PM
Last Post: Xantium
  Clustering liferay dalam centos 6.3 mathacker 2 436 02-01-2013, 11:55 PM
Last Post: shadowmacx
  [HELP] xleh install window 7 lite 16 1,195 23-12-2012, 11:49 AM
Last Post: paley
  Windows 8 Tells Microsoft About Everything You Install FieryCold 1 776 01-12-2012, 09:32 AM
Last Post: matz
  Interface dalam Backtrack tak detect khairuddin25 9 1,363 25-07-2012, 10:59 PM
Last Post: amd
  Ubuntu 12.04 "Precise Pangolin" alpha 2 darknite 7 1,479 08-02-2012, 12:50 PM
Last Post: ak47suk1
  [help] Window 7 Installation problem akiraro 19 2,594 29-01-2012, 08:17 PM
Last Post: kura_kura
  (ask)window 7 sp1 6b2 6 1,038 03-01-2012, 10:06 AM
Last Post: rapple86
  Skype dalam Mint 12 servant_fox 1 626 20-12-2011, 08:51 PM
Last Post: cupin06
  [Ask]klo window ubuntu boleh x sapport Handycafe? whcool 12 1,601 11-11-2011, 12:56 PM
Last Post: whcool

Forum Jump: