Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
29-12-2012, 12:54 AM,
Post: #1
tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
salam , computer ni tidak boleh load apa-apa jenis OS yang store dalam pendrive. sebelum ni boleh ja . lepas tu terxcident dengan software acer ni ..
ada masalah ngan nak locate os dalam hardisk..so yg tu dah betulkan..
tapi tiap kali nak load os guna pendrive mesti xboleh..
sbb apa ye..kernel ? aku pun xpaham sgt..mintak tolong ye..
dalam computer aku ada , ubuntu ,bt ngan w7..
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
29-12-2012, 01:17 AM,
Post: #2
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
err..
bukan ke nak load os dalam pendrive kena select boot dengan menekan button f12 untuk acer?
Reply
29-12-2012, 01:40 AM,
Post: #3
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
dah cek boot option blom? dah tgk boot order die cemane?
gune tool ape utk burn iso dalam usb?
OS ape yg dah try tu?
sight nay cer
Reply
29-12-2012, 01:54 AM,
Post: #4
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
tu la hampa noob sgt... main reti, dh rosak tercari2... :P
[Image: pingt.png]
Reply
29-12-2012, 02:41 AM, (This post was last modified: 29-12-2012, 02:45 AM by stranger12.)
Post: #5
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
(29-12-2012, 01:17 AM)amd Wrote: err..
bukan ke nak load os dalam pendrive kena select boot dengan menekan button f12 untuk acer?

untuk select boot tu mmg aku dah pilih...tapi tetap xboleh nk load.

(29-12-2012, 01:40 AM)PATI Wrote: dah cek boot option blom? dah tgk boot order die cemane?
gune tool ape utk burn iso dalam usb?
OS ape yg dah try tu?

yg dekat bios smua dah check..boot order dia..
guna yg biasa..unetbooting..
bt5 , w7

tapi aku rasa mcm tahu je apa masalah dia..aku xpernah lg try pendrive yg lain kut..
pendrive aku sebelum nih..aku pernah bt low level format..
rasa2x tu kut problem dia..nnt aku try pendrive lain..
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
29-12-2012, 02:48 AM, (This post was last modified: 29-12-2012, 02:52 AM by PATI.)
Post: #6
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
(29-12-2012, 02:41 AM)stranger12 Wrote: yg dekat bios smua dah check..boot order dia..
guna yg biasa..unetbooting..
bt5 , w7

tapi aku rasa mcm tahu je apa masalah dia..aku xpernah lg try pendrive yg lain kut..
pendrive aku sebelum nih..aku pernah bt low level format..
rasa2x tu kut problem dia..nnt aku try pendrive lain..
da agak dah ;d
pati suggest jgn guna unetbooting ;d
sebab die agak gei ;d
gune universal usb installer ;d
abailebel @ pendrivelinux.com ;d
try yang ni dulu..jgn komen ape2 lagi sblm try..ok ? ;d
kalo dah try x jadi baru komen ;d
sight nay cer
Reply
29-12-2012, 02:48 AM,
Post: #7
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
(29-12-2012, 01:54 AM)jomie Wrote: tu la hampa noob sgt... main reti, dh rosak tercari2... :P

ai sob..bilik kita dekat ja...rasa hidup lama dah nih...wahaha
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
29-12-2012, 03:31 AM,
Post: #8
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
kadang2 setengah pendrive xsupport bootable.. GayFace.. dan ada gak rosak

p/s: pendrive aku trus jahanam selepas cuba main2 untuk jadikan bootable GayFace
Setiap ilmu mesti selari dengan Al-Quran dan As-Sunnah

[Image: hisyam%20-%20Copy.jpg]
Reply
29-12-2012, 12:03 PM,
Post: #9
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
selain universal usb installer, cuba guna Rufus Thumbs Up
http://rufus.akeo.ie/
Angry If you can't do it, don't do it. Angry
Reply
29-12-2012, 12:23 PM,
Post: #10
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
make sure, u disk are FAT32 formated
Reply
29-12-2012, 12:32 PM,
Post: #11
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
guna lah poweriso dari window xp ke segala OS aku boot pakai benda nie jea Big Grin
Reply
29-12-2012, 12:39 PM,
Post: #12
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
unetbooting bermasalah siket Me Gusta
sight nay cer
Reply
29-12-2012, 01:13 PM,
Post: #13
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
(29-12-2012, 12:39 PM)PATI Wrote: unetbooting bermasalah siket Me Gusta

so agak2x ko..apa yg ok..recommend sikit..
aku pun ada perasan gak benda tuh sikit ;b
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
29-12-2012, 01:51 PM,
Post: #14
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
(29-12-2012, 01:13 PM)stranger12 Wrote:
(29-12-2012, 12:39 PM)PATI Wrote: unetbooting bermasalah siket Me Gusta

so agak2x ko..apa yg ok..recommend sikit..
aku pun ada perasan gak benda tuh sikit ;b
Universal Usb Installer setakat ni x mengecewakan ;b
Website :
http://www.pendrivelinux.com/universal-u...-as-1-2-3/
Download Link :
http://www.pendrivelinux.com/downloads/U....9.2.1.exe
sight nay cer
Reply
29-12-2012, 04:12 PM,
Post: #15
RE: tidak boleh load OS dari pendrive..masalah dekat mana ya?
ni pulak yang amd selalu pakai.
http://www.pendrivelinux.com/yumi-multib...b-creator/

hidup opensource Smile
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [Masalah] Shortcut desktop jadi keliru. marblesbubbles 2 1,127 17-01-2012, 02:11 AM
Last Post: marblesbubbles
  [Ask]klo window ubuntu boleh x sapport Handycafe? whcool 12 1,601 11-11-2011, 12:56 PM
Last Post: whcool
  [help] Masalah window akiraro 7 933 26-08-2011, 09:19 AM
Last Post: xsxs

Forum Jump: