Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[HELP] xleh install window 7
22-12-2012, 09:20 PM,
Post: #1
[HELP] xleh install window 7
semalam ak maen netbook 1m jenama blackcube(mmg ramai org complain sbb rosak) .cam biasalah ak maen pastu tibe-2 letrik xde..netbook pon tertutup sendiri.then biler dh ade letrik ak bkk blek.
tibe-2 kuar no operating system.
jadi ak nk install lah window 7
pastu biler ak nk install xleh dia tulis :

"Window cant be install to this disk (show details)"

biler ak tekan new :

"Failed to create new partition on the selected unused space"

ak mmg xtau pasal komputer harap korang leh tolong ak OK

ni ade gambar sket time nk install :

Spoiler:
[Image: VD2XZ.jpg]

Spoiler:
[Image: k1o2d.jpg]

tolong ak =(
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
22-12-2012, 09:37 PM,
Post: #2
RE: [HELP] xleh install window 7
hard disk problem..
kena run checkdisk...

oleh kerana windows phail, so kena keluarkan hard disk tersebut, muatkan dalam external chasis , run checkdsk dari computer lain.
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
22-12-2012, 09:44 PM,
Post: #3
RE: [HELP] xleh install window 7
(22-12-2012, 09:37 PM)matz Wrote: hard disk problem..
kena run checkdisk...

oleh kerana windows phail, so kena keluarkan hard disk tersebut, muatkan dalam external chasis , run checkdsk dari computer lain.

x fhm OK
camne tuh Hmm
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
22-12-2012, 09:48 PM,
Post: #4
RE: [HELP] xleh install window 7
OK

kena check and repair error hard disk tu....
faham tak?
ada byk cara utk buat, guna live cd pun boleh
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
22-12-2012, 09:52 PM,
Post: #5
RE: [HELP] xleh install window 7
camne nk bkk?camne nk tau tuh hard disk tuh ? Hmm
saya bru dlm bidang nih OK
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
22-12-2012, 09:54 PM,
Post: #6
RE: [HELP] xleh install window 7
mcm tu guna cara paling senang...

scan guna live cd. (letak dalam pendrive pun boleh)
tapi, tak pasti nak guna live cd ape...

tunggu user lain bagi recommendation...
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
22-12-2012, 10:52 PM, (This post was last modified: 22-12-2012, 10:53 PM by odown.)
Post: #7
RE: [HELP] xleh install window 7
try setting dekat bios. kat bhagian hard disk. Tapi tak ingat dah part yang mana ke ubah. sebab dulu aku pernah jadi cmnie, pastu try2 adjust kat bios, dpt install mcm biasa. Netbook jgak, tapi netbook HP.

update : try ubah yang niee dekat BIOS setup. set SATA controller jadi AHCI.
Reply
22-12-2012, 11:04 PM,
Post: #8
RE: [HELP] xleh install window 7
(22-12-2012, 10:52 PM)odown Wrote: try setting dekat bios. kat bhagian hard disk. Tapi tak ingat dah part yang mana ke ubah. sebab dulu aku pernah jadi cmnie, pastu try2 adjust kat bios, dpt install mcm biasa. Netbook jgak, tapi netbook HP.

update : try ubah yang niee dekat BIOS setup. set SATA controller jadi AHCI.

camne nk gi kat BIOS Setup
ade hotkey ka
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
22-12-2012, 11:06 PM,
Post: #9
RE: [HELP] xleh install window 7
ada.. klo PC dekat button DELETE.
netbook tu tak sure pulak. try n error je la.
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
22-12-2012, 11:08 PM,
Post: #10
RE: [HELP] xleh install window 7
time nk reboot tuh dia ade tulis
F2 System option ak x igt
F10 reboot options

demn ak ade bce google gak kene tuka bios apee tah Hmm
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
22-12-2012, 11:11 PM,
Post: #11
RE: [HELP] xleh install window 7
cuba tgok mse die nak on tu, kdng2 ada die sruh tekan apa2 ;d
[Image: banner.png]
Reply
22-12-2012, 11:16 PM,
Post: #12
RE: [HELP] xleh install window 7
(22-12-2012, 11:11 PM)whcool Wrote: cuba tgok mse die nak on tu, kdng2 ada die sruh tekan apa2 ;d

maksud ko time dh letak installation disc ka atau belum Hmm
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
23-12-2012, 02:26 AM, (This post was last modified: 23-12-2012, 02:30 AM by paley.)
Post: #13
RE: [HELP] xleh install window 7
sma mcam netbook g** aku bt dlu..Me Gusta psang kt linux pon xleh gak mcm2 try dh...Facepalm mmg hard disk piap..tkaq bru... ;d
Bollywood Challenge Accepted

[Image: 4AZhtKS.gif]
Reply
23-12-2012, 10:19 AM,
Post: #14
RE: [HELP] xleh install window 7
(23-12-2012, 02:26 AM)paley Wrote: sma mcam netbook g** aku bt dlu..Me Gusta psang kt linux pon xleh gak mcm2 try dh...Facepalm mmg hard disk piap..tkaq bru... ;d

ekekeke dh try letak ubuntu pon xlepas Facepalm
Quote:Mulakan dengan mendengar, kemudian berfikir, bertanya untuk faham dan amalkan untuk sempurna...
Reply
23-12-2012, 10:27 AM,
Post: #15
RE: [HELP] xleh install window 7
ini kes mcm harddisk tu je dah KO
[Image: GteM3.png]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  install ubuntu dalam window redc4 16 1,087 01-01-2013, 10:09 PM
Last Post: lite
  Windows 8 Tells Microsoft About Everything You Install FieryCold 1 745 01-12-2012, 09:32 AM
Last Post: matz
  [help] Window 7 Installation problem akiraro 19 2,545 29-01-2012, 08:17 PM
Last Post: kura_kura
  (ask)window 7 sp1 6b2 6 986 03-01-2012, 10:06 AM
Last Post: rapple86
  [Ask]klo window ubuntu boleh x sapport Handycafe? whcool 12 1,558 11-11-2011, 12:56 PM
Last Post: whcool
  [help] Masalah window akiraro 7 903 26-08-2011, 09:19 AM
Last Post: xsxs

Forum Jump: