Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BitCoins?
09-12-2012, 03:14 PM,
Post: #1
BitCoins?
semalam aku dah bace wikipedia, tgk video youtube, dan beberapa links yang lain tentang bitcoins, so nampaknye aku hanya boleh faham surface je.

ape yang aku faham.. bitcoin ialah
1) virtual currency yang ada real value dengan cash
2) p2p maintained currency exchange network
3) takda middleman, maksudnya takda fee untuk transfer coin dari A to B mcm kebanyakan banks dan financial institution buat.
4) cryptography based system
5) kita boleh earn coins dengan 'bitcoin mining' program yang disediakan bitcoin. program tu akan jadikan pc kita sebagai relay untuk orang lain buat transactions.

so ade lagi satu soalan yang tak terjawab semase pencarian aku smalam.

bitcoins ni kan virtual currency, boleh exchange kepada cash melalui beberapa middle man, tapi macam mana kita boleh generate coins melalui 'bitcoin mining' menggunakan cpu resource kita? kat mana valuenya currency tu jika kita bagi computational resource dan generate coins?
Reply
09-12-2012, 04:02 PM, (This post was last modified: 09-12-2012, 04:06 PM by shahril.)
Post: #2
RE: BitCoins?
yng aku x faham, bila kita dapat bitcoin (contohnya kita nie kedai yng terima wang bitcoin), then cmne nk tukarkan bitcoin kepada duit yang sebenar.. ? Hmm

rujukan dalam BM..

http://www.shahabudeenjalil.com/2011/12/...unakannya/

sape lagi ada jumpa rujukan bitcoin dalam BM, sila share dkt sini.. ;d
Reply
09-12-2012, 04:06 PM, (This post was last modified: 09-12-2012, 04:16 PM by Stalker.)
Post: #3
RE: BitCoins?
(09-12-2012, 04:02 PM)shahril Wrote: yng aku x faham, bila kita dapat bitcoin (contohnya kita nie kedai yng terima wang bitcoin), then cmne nk tukarkan bitcoin kepada duit yang sebenar.. ? Hmm

good point. aku pun nak tanya soalan yang sama. kat mana 'value' currency tu. sebab macam currency RM, USD, GBP, semua backed up by 'gold'. bitcoins? no gold. takpe kite tunggu jawapan dari sifu2 tbd.

tentang cpu resource tu aku rase jawapan dia ada kat sini...
http://bitcoin.stackexchange.com/questio...-is-mining
tapi baca 8 kali dah takleh nak masuk.. too cryptic.
Reply
09-12-2012, 04:22 PM,
Post: #4
RE: BitCoins?
(09-12-2012, 04:02 PM)shahril Wrote: yng aku x faham, bila kita dapat bitcoin (contohnya kita nie kedai yng terima wang bitcoin), then cmne nk tukarkan bitcoin kepada duit yang sebenar.. ? Hmm

rujukan dalam BM..

http://www.shahabudeenjalil.com/2011/12/...unakannya/

sape lagi ada jumpa rujukan bitcoin dalam BM, sila share dkt sini.. ;d

ko bole tukar bitcoin kpd cash (duit sebenar). Ada byk website yg sediakan service utk exchange bitcoins ni
https://en.bitcoin.it/wiki/Selling_bitcoins
[Image: GteM3.png]
Reply
09-12-2012, 04:25 PM,
Post: #5
RE: BitCoins?
Pendapat aku:
Value online currency nie, depend pada die punyer ketidakboleh-chargeback-an & anonimity seller and buyer.
Tgk mcm LR, die punyer rate lebih tinggi dri paypal, sbb pyh nk reverse payment, tp xckop anon.
[Image: 0K35v.png]
Reply
09-12-2012, 05:39 PM, (This post was last modified: 09-12-2012, 05:46 PM by sil.)
Post: #6
RE: BitCoins?
nak generate bitcoins dgn cpu yg kita guna hari2 ni rasanya baik xpayah la. melainkan boleh digunakan hanya iutk transaksi semata2..
dalam network bitcoin, kalau box ko punyai setup custom rig yg pawer tahap ultimate dan super extreme maka boleh la jadi usahawan pelombong bitcoins.
geng2 miner ni semua rig dorg giler2..ada hardware2 yg khusus hanya utk mining bitcoin ni yg harga mampu cecah puluh2 ribu.
dulu kat hackbb ada guide dan sexplaination yg detail berkenaan what and how perihal bitcoins dan kat forum2 UG ada pengakuan hacker2 yg berjaya tapau puluh2 ribu pc (botnet) yg digunakan utuk tujuan mining ni.

ianya agak sukar nak diterangkan dgn bahasa2 standard sebab ianya terlalu teknikal. aku pun faham gitu2 je.. tp korang boleh google utk sexplaination yg lebih lanjut..

kalau nak ceburi bidang bitcoin miner, standby $$$$ dan study dulu betul2 mcmana mining ni berfungsi.. kalau x korg hanya sekadar bazirkan duit bayar bil api yg tinggi giler tanpa sebarang keuntungan pun yg korg dapat hasil dari sistem korg tersebut,..

Code:
https://en.bitcoin.it/wiki/Category:Mining

Code:
https://en.bitcoin.it/wiki/Mining_Hardware_Comparison

(09-12-2012, 04:06 PM)Stalker Wrote:
(09-12-2012, 04:02 PM)shahril Wrote: yng aku x faham, bila kita dapat bitcoin (contohnya kita nie kedai yng terima wang bitcoin), then cmne nk tukarkan bitcoin kepada duit yang sebenar.. ? Hmm

good point. aku pun nak tanya soalan yang sama. kat mana 'value' currency tu. sebab macam currency RM, USD, GBP, semua backed up by 'gold'. bitcoins? no gold. takpe kite tunggu jawapan dari sifu2 tbd.

tentang cpu resource tu aku rase jawapan dia ada kat sini...
http://bitcoin.stackexchange.com/questio...-is-mining
tapi baca 8 kali dah takleh nak masuk.. too cryptic.

kat sini ada carta dia..
Code:
http://bitcoincharts.com/

nilai utk 1btc=usd10 X rm3.5 = ? ;b
Reply
12-12-2012, 12:59 PM,
Post: #7
BitCoins?
Utk setiap transaction yg dibuat tu ad charge kan? Dari tu la miner dpt keuntungan. Korett me if I'm wrong.
[Image: sudoes.png]
Reply
12-12-2012, 01:28 PM,
Post: #8
RE: BitCoins?
(12-12-2012, 12:59 PM)red_fox Wrote: Utk setiap transaction yg dibuat tu ad charge kan? Dari tu la miner dpt keuntungan. Korett me if I'm wrong.

cuba baca apa yg sil post kat atas tu =)
[Image: GteM3.png]
Reply
12-12-2012, 01:46 PM,
Post: #9
RE: BitCoins?
yang aku faham bitcoin mining ni require machine yang slalu orang panggil 'mining rig'. reason sebab orang pakai special machine ni ialah supaya mereka boleh compete dengan other miners untuk dapatkan transaction.

Q: Kalau semua orang dalam dunia ni ada mining rig sendiri, maka 'free bitcoins' akan belambak2 lah dan value akan jatuh kan?
A: No, bitcoin ada limit untuk miner. dalam 21Million je kalau tak silap.

http://bitcoin.stackexchange.com/questio...ntually-be
Reply
12-12-2012, 05:56 PM, (This post was last modified: 12-12-2012, 05:57 PM by shahril.)
Post: #10
RE: BitCoins?
ok soalan seterusnya yang aku tak faham pasal bitcoin..

bitcoin nie dalam bentuk sejenis data kan ? kalau betul, then size digital satu bitcoin nie berapa selalunya ? 100mb? 1 gb ? or other ?
apa yng menyebabkan susah sngt nk mine ?
apa data yng duduk dalam bitcoin yng menyebabkan susah sngt nk mine ?
Reply
13-12-2012, 11:51 AM, (This post was last modified: 13-12-2012, 11:57 AM by penguinkecewa.)
Post: #11
RE: BitCoins?
(09-12-2012, 04:06 PM)Stalker Wrote:
(09-12-2012, 04:02 PM)shahril Wrote: yng aku x faham, bila kita dapat bitcoin (contohnya kita nie kedai yng terima wang bitcoin), then cmne nk tukarkan bitcoin kepada duit yang sebenar.. ? Hmm

good point. aku pun nak tanya soalan yang sama. kat mana 'value' currency tu. sebab macam currency RM, USD, GBP, semua backed up by 'gold'. bitcoins? no gold. takpe kite tunggu jawapan dari sifu2 tbd.

tentang cpu resource tu aku rase jawapan dia ada kat sini...
http://bitcoin.stackexchange.com/questio...-is-mining
tapi baca 8 kali dah takleh nak masuk.. too cryptic.

off topic jap.. duit kertas yg kita guna skg ni tak di backed up dgn apa2 maka dgn itu terjadilah inflation. Sebab tu orang sibuk beli physical gold skg ni. Dinar emas.
kalau anda rasa post saya berguna sudilah sumbang bitcoin ke 1EwBQDnsTXbn9SWn8W2hHE1MFFJum1sSQ6
^^
Reply
16-12-2012, 05:49 PM, (This post was last modified: 16-12-2012, 05:53 PM by sil.)
Post: #12
RE: BitCoins?
(12-12-2012, 05:56 PM)shahril Wrote: ok soalan seterusnya yang aku tak faham pasal bitcoin..

bitcoin nie dalam bentuk sejenis data kan ? kalau betul, then size digital satu bitcoin nie berapa selalunya ? 100mb? 1 gb ? or other ?
apa yng menyebabkan susah sngt nk mine ?
apa data yng duduk dalam bitcoin yng menyebabkan susah sngt nk mine ?

amat sukar utk menjawab persoalan yg anda kemukakan itu.. anda dikehendaki membaca artikel yg disediakan melalui pautan yg diberikan di bawah ini..

http://startbitcoin.com/

https://en.bitcoin.it/wiki/How_bitcoin_works

semoga anda memperolehi kefahaman yg diingini..;b

sebenarnya apa yg korang plan dgn bitcoin ni?Hmm ni mesti nak berurusniaga kat laman dalam.. boss

(12-12-2012, 01:46 PM)Stalker Wrote: yang aku faham bitcoin mining ni require machine yang slalu orang panggil 'mining rig'. reason sebab orang pakai special machine ni ialah supaya mereka boleh compete dengan other miners untuk dapatkan transaction.

Q: Kalau semua orang dalam dunia ni ada mining rig sendiri, maka 'free bitcoins' akan belambak2 lah dan value akan jatuh kan?
A: No, bitcoin ada limit untuk miner. dalam 21Million je kalau tak silap.

http://bitcoin.stackexchange.com/questio...ntually-be

klu xde rig yg pawer2..ko boleh join pooled mining kat sini..
http://mining.bitcoin.cz/

selebihnya.. buatlah solat hajat selalu agar nasib selalu menyebelahi hidup anda..;b
Reply
17-12-2012, 07:22 PM, (This post was last modified: 17-12-2012, 07:40 PM by shahril.)
Post: #13
RE: BitCoins?
tadi aku check forum author BarsWF, then jumpa topic pasal bitcoin mining, mna tau ada apa2 benda baru dalam tu ke

http://3.14.by/forum/viewtopic.php?f=8&t=1385

;d

ayahanda bitcoin miner -> https://en.bitcoin.it/wiki/ArtForz ;d
Reply
02-06-2013, 07:18 PM,
Post: #14
RE: BitCoins?
http://bitcoin.stackexchange.com/

Q&A pasal bitcoin, sapa minat bitcoin, pi lepak sana ~xd
Reply


Forum Jump: