Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cara Install Arch Linux - Step by Step
26-11-2012, 11:58 AM, (This post was last modified: 26-11-2012, 12:00 PM by HaoRen.)
Post: #1
Cara Install Arch Linux - Step by Step
Dari segi install OS, Arch Linux bukan noob friendly. Jadi aku nak terang cara mudah nak install, dalam bahasa Melayu (copy paste dari blog aku je).

Install Arch tak ada interface. So jangan expect nak tekan next next next finish. Biasakan dengan Terminal Command.


PART 1: Pra - Install

Malas nak cerita Arch Linux tu apa, Google sendiri. Kita stick kepada KISS (Keep It Simple, STUPID)

Ni perjalanan aku install menggunakan iso 2012/11 Arch Linux. Macam biasa, disebabkan Arch ni rolling dist, kebanyakan guide akan deprecated by time so jangan depends sangat. Stick kepada official guide kalau ada sebarang kemusykilan.

Keperluan:
  • Arch Linux iso 2012/11
  • Computer
  • Internet Ethernet (kabel la paling mudah nak faham)
  • HDD yang dah siap partition (boleh guna gparted, atau tool partition dalam windows terlebih dahulu kalau nak senang sebab aku malas nak cover yang ni. Aku assume semua dah pandai buat partition HDD)
  • Pengetahuan asas edit menggunakan nano editor.
Nota Lain:
  • Aku akan cover LXDE dan Syslinux. Kalau nak guna Grub2 dan lain2 DE (Unity, Gnome etc) boleh cuba2 sendiri.
Internet

Code:
ip addr

Dia akan keluar macam ni

Code:
1: lo: mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
link/ether 08:00:27:3c:8e:69 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.1.141/24 brd 192.168.1.255 scope global eth0
inet6 fe80::a00:27ff:fe3c:8e69/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever

Kalau keluar macam tu, ok. Good. Ping terus Google.
Code:
ping -c 3 google.com


Partition

Check partition yang nak guna.

Code:
lsblk

Kenalpasti susunan partition.


Code:
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 465.8G 0 disk
|-sda1 8:1 0 48.8G 0 part
|-sda2 8:2 0 1K 0 part
|-sda3 8:3 0 46.9G 0 part /
|-sda4 8:4 0 2G 0 part [SWAP]
`-sda5 8:5 0 368.1G 0 part
sdc 8:32 1 3.7G 0 disk
`-sdc1 8:33 1 548M 0 part
sr0 11:0 1 1024M 0 rom

Struktur partition aku untuk install Arch adalah di sda3 dan swap kat sda4.

Cara untuk format,

Code:
mkfs.ext4 /dev/sda3

Code:
mkswap /dev/sda4

Dan mount

Code:
mount /dev/sda3 /mnt

Code:
swapon /dev/sda4

Masuk ke directory /mnt tadi

Code:
cd /mnt


Install Proses

Pacstrap dah disertakan sekali dengan iso. Kalau takde, sila install dahulu (pacman -S arch-install-scripts) yang mana terdapat semua pakej yang diperlukan bagi process install (kalau guna iso selain dari Arch)

Code:
pacstrap /mnt base base-devel

Ok, bancuh kopi layan movie sambil tunggu dia download dan install.

Kemudian generate fstab.

Code:
genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab

Papar semula fstab yang tadi, pastikan semua betul.

Code:
nano /mnt/etc/fstab

Pastikan hanya / sahaja diflag sebagai 1 kat belakang tu.


Code:
#
# /etc/fstab: static file system information
#
#
tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid 0 0
# UUID=508c1383-ba94-47aa-b4fc-3e49ba33e832
/dev/sda3 / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1
# UUID=8817d2ea-84a9-4b72-a924-388b80a05a3e
/dev/sda4 none swap defaults 0 0


Konfigurasi

Konfigurasi file yang dah di-install tadi. Chroot mount.

Code:
arch-chroot /mnt

Set locale yang nak diguna bagi sistem.

Code:
nano /etc/locale.gen

Buang komen bagi bahasa yang nak diguna.


Code:
en_US.UTF-8 UTF-8
en_US ISO-8859-1


Keluar dari nano, dan generate locale.

Code:
locale-gen

Setting Timezone.

Code:
ln -s /usr/share/zoneinfo/Asia/Kuala_Lumpur /etc/localtime

Set Jam

Code:
hwclock --systohc --utc

Set Hostname (gantikan "flyingsteps" kepada hostname anda)

Code:
echo flyingsteps > /etc/hostname

Enable servis DHCP bagi internet (kacang ni)

Code:
systemctl enable dhcpcd@eth0.service

Kalau nak double check internet jalan ke tak, try ping google. Network sepatutnya dah jalan dah ni.

Ok, masuk bab pengguna. Install sudo kalo belum ada (pacman -S sudo)

Kemudian set password root.

Code:
passwd

Tambah pengguna (gantikan "miyu" dengan nama pengguna)

Code:
useradd -m -g users -s /bin/bash miyu

Code:
passwd miyu

Done Smile


Bootloader

Install syslinux

Code:
pacman -S syslinux

Config automatik syslinux

Code:
syslinux-install_update -iam

Kemudian buka syslinux.cfg untuk edit boot menu

Code:
nano /boot/syslinux/syslinux.cfg

Bagi yang dual-boot dengan windows, buang komen di bahagian windows. Dan pastikan boot partition anda betul.

Code:
LABEL arch
MENU LABEL Arch Linux
LINUX ../vmlinuz-linux
APPEND root=/dev/sda3 ro
INITRD ../initramfs-linux.img
LABEL archfallback
MENU LABEL Arch Linux Fallback
LINUX ../vmlinuz-linux
APPEND root=/dev/sda3 ro
INITRD ../initramfs-linux-fallback.img
LABEL windows
MENU LABEL Windows
COM32 chain.c32
APPEND hd0 1
LABEL hdt
MENU LABEL HDT (Hardware Detection Tool)
COM32 hdt.c32
LABEL reboot
MENU LABEL Reboot
COM32 reboot.c32
LABEL off
MENU LABEL Power Off
COMBOOT poweroff.com


Kemudan install mbr.

Code:
dd bs=440 count=1 conv=notrunc if=/usr/lib/syslinux/mbr.bin of=/dev/sda

Selesai! Keluar persekitaran chroot

Code:
exit

Code:
cd /

Code:
umount /mnt

Code:
swapoff /dev/sda4

Code:
reboot

Bersambung Part 2

PART 2: POST INSTALL

Keperluan:
  • Lepas Part 1, reboot dan login ke root (bukan user)

Pengguna

Login root balik dan install sudo

Code:
pacman -S sudo

Edit visudo. Double check sudoer. Bagi permission kepada pengguna yang dah create tadi.

Code:
EDITOR=nano visud
o

Pastikan uncomment line yang ada nama user "miyu" atau nama pengguna yang nak diberi permission sudo. CONTOH:

Code:
## User privilege specification##root ALL=(ALL) ALLmiyu ALL=(ALL) ALL## Uncomment to allow members of group wheel to execute any command%wheel ALL=(ALL) ALL


X Server

Run update.

Code:
pacman -Syu

Install input dan server X.

Code:
pacman -S xorg-server xorg-xinit xorg-server-utils mesa xf86-input-evdev xorg-twm xterm xorg-xclock xf86-video-vesa

Code:
pacman -S xorg

Enter to select all. Cuba startx

Code:
startx

Nampak interface segiempat kan? Itu xterm. Default terminal X tanpa desktop environment. Taip exit untuk keluar dari environment dan ke TTY1 balik.


Persekitaran Desktop

Sekarang, part paling seronok - CUSTOMIZE DESKTOP Big Grin

Reboot login masuk user kat TTY. Install beberapa keperluan

Code:
sudo pacman -S lxde tint2 nitrogen volwheel xcompmgr networkmanager network-manager-applet gvfs gfvs-afc autofs

Set multimedia

Code:
sudo pacman -S alsa-oss libdvdread libdvdcss gecko-mediaplayer xine-lib xine-ui flashplugin java-runtime leafpad ttf-dejavu ttf-ubuntu-font-family


Display Manager

Code:
sudo pacman -S slim archlinux-themes-slim slim-themes

Enable servis SLiM

Code:
sudo systemctl enable slim.service

Copy template .xinitrc dari skel

Code:
cp /etc/skel/.xinitrc ~

Code:
chmod +x ~/.xinitrc

Edit .xinitrc supaya boot desktop environment

Code:
nano .xinitrc

Masukkan line ni kedalam tu

Code:
exec startlxde

Reboot

Tadaa! Dah siap LXDE Big Grin

Selamat meng-custom Desktop Environment. Jangan lupa tanya dekat facebook kalau ada masalah ;)

Ni desktop aku yang dah siap.

[Image: PFb3h.jpg]


Bukan LXDE, tapi Mate. Step tu boleh ganti.

Untuk versi asal LXDE boleh jenguk fb aku je GayFace
[Image: 2819320332_zps3a75fe14.png]
[Image: 8df84e84.gif]

Reply
26-11-2012, 08:20 PM,
Post: #2
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
nice tut
Reply
27-11-2012, 12:18 AM,
Post: #3
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
nice sharing mate
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
27-11-2012, 02:42 PM,
Post: #4
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
naise laaa.
aku dah try tpi phail aritu. sebab guna wifi. xde kabel. masa install boleh je connect wifi. lepas install xleh dah.
akhirnya aku mengalah. :'(
[Image: sudoes.png]
Reply
28-11-2012, 04:57 PM,
Post: #5
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
nais tuts.. try pake kat virtualbox saja sebab takde kabel nak install live system ..
kalau anda rasa post saya berguna sudilah sumbang bitcoin ke 1EwBQDnsTXbn9SWn8W2hHE1MFFJum1sSQ6
^^
Reply
27-03-2013, 09:15 PM,
Post: #6
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
good work..
Reply
27-03-2013, 11:15 PM,
Post: #7
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
dud oh thanks man.. really appreciated this tutorial. very thanks man.. you're the hero Thumbs Up
"hidup umpama roda harini orang baling taik kat kita.. esok orang yang baling taik tu kena baling taik 2-3 kali ganda lagi banyok.."
Reply
19-04-2013, 12:17 PM,
Post: #8
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
bagus ada tutorial2 ni.. leh la lain2 dpt ilmu.. nanti aku upkan tutorial BSD, sket2 gitu la.. FreeBSD/NetBSD?openBSD
# uname -a
NetBSD netbsd.trunasuci.***.org 5.1.2_PATCH NetBSD 5.1.2_PATCH (GENERIC) #0: Mon Jun 18 15:33:11 MYT 2012
root@:/usr/obj/sys/arch/i386/compile/GENERIC i386

OpenBSD openbsd.localdomain 5.1 GENERIC#0 i386

FreeBSD trunasuci.***.org 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Tue Jun 12 01:47:53 UTC 2012

PCBSD 7.1.1 8
Reply
08-06-2013, 03:39 AM,
Post: #9
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
Peh dah lama tak jenguk TBD.. Rindu.. dah berubah rupa.. hehe.. sibuk dengan FYP

Sekarang Arch Linux ada perubahan sikit pada sistem dan ISO dia, tak sure tutorial ni masih boleh guna sepenuhnya lagi ke tak.. Kalo sesiapa ada masalah masa proses install boleh komen2 la dekat sini.. Aku akan cuba buat fresh install baru dan update tutorial bila ada masa.. Dijamin. Hehe
[Image: 2819320332_zps3a75fe14.png]
[Image: 8df84e84.gif]

Reply
05-09-2013, 12:24 AM, (This post was last modified: 05-09-2013, 12:38 AM by serdotlinecho.)
Post: #10
RE: Cara Install Arch Linux - Step by Step
(08-06-2013, 03:39 AM)HaoRen Wrote: Peh dah lama tak jenguk TBD.. Rindu.. dah berubah rupa.. hehe.. sibuk dengan FYP

Sekarang Arch Linux ada perubahan sikit pada sistem dan ISO dia, tak sure tutorial ni masih boleh guna sepenuhnya lagi ke tak.. Kalo sesiapa ada masalah masa proses install boleh komen2 la dekat sini.. Aku akan cuba buat fresh install baru dan update tutorial bila ada masa.. Dijamin. Hehe

Hi, first time post sini. TBD newbie here.

Distro Arch Linux.
Desktop Environment=XFCE
Window Manager=i3wm, Monsterwm.

Kalau nak install Arch Linux pakai wifi, developer dah masukkan wifi-menu, netctl. Aku dah test memang OK(pakai driver broadcom BCM4313 kernel Arch Linux), boleh sync repo dan install base/packages.
So, cubalah klik >iso< download bulan September ni dan test. WPA tiada masalah, WEP cuba la dulu boleh connect ke tak Smile
Reply
06-09-2013, 01:41 PM,
Post: #11
Re: Cara Install Arch Linux - Step by Step
Please upload to wiki@tbd.my

Sent from my XT912 using Tapatalk 2
̿ ̿ ̿̿'̿̿\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿ ̿ - انا کڤيتݢولوڠ
http://fatah.afraid.org/
[Image: 763440762.png]
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kali Linux 1.0.6 telah DilePaskan Tron 4 502 13-01-2014, 12:08 AM
Last Post: Tron
  Install and Configure Dropbox on Ubuntu Server zaidroid 0 320 02-01-2014, 12:24 AM
Last Post: zaidroid
  Copy / move handler for linux (GUI) linear 4 644 22-10-2013, 04:25 PM
Last Post: shadowmacx
  Linux NTP Client Server? c0ff33 7 819 16-09-2013, 11:58 PM
Last Post: TRUNASUCI
  Linux vs. BSD red_fox 22 2,135 16-09-2013, 11:48 PM
Last Post: TRUNASUCI
  [ask linux mint]root partition space small pron3t 7 712 11-09-2013, 08:02 AM
Last Post: ak47suk1
  Tgh cari Linux saiz kecil, kurang guna kuasa & sapot bagus c0ff33 15 1,898 06-09-2013, 05:20 PM
Last Post: lowyatt321
Rainbow [TUTORIAL] Install Kali linux Dual Boot & VMWare hazard74 12 1,947 16-05-2013, 01:52 PM
Last Post: sil
  [Help] Ubuntu 12.10 64bit VPS Failed Install GUI whcool 10 1,196 01-05-2013, 07:24 PM
Last Post: whcool
  What things must download in Linux? Yuhang9 10 2,135 28-02-2013, 04:09 PM
Last Post: HaoRen

Forum Jump: