Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[help] desgin majalah sekolah
19-10-2012, 10:59 AM,
Post: #1
[help] desgin majalah sekolah
helo n salam,
den nak mintak tolong sikit daripada pakar2 graphic designer ....
siapa yg boleh bg idea kpd den utk buat majalah sekolah ??

den kena buat layout n cover majalah , tp x dak idea dan x berpengalaman sngt dalam PS ni ...

mayb korang ada idea2 bernas yg boleh sumbangkan ke ? hehe , tq Smile
Saya Bercita - Cita Untuk Menjadi Hacker Supaya Dapat Membantu Orang Lain Daripada Serangan Hacker Jahat Drunk

Reply
19-10-2012, 03:10 PM,
Post: #2
RE: [help] desgin majalah sekolah
layout dan cover majalah ko sorang je? boss sidang redaksi tak kan tak ada kot? orait, firstly apa material yg ada kat ko sekarang?
Rage 1
Reply
19-10-2012, 05:57 PM, (This post was last modified: 19-10-2012, 06:08 PM by XdeathX.)
Post: #3
RE: [help] desgin majalah sekolah
(19-10-2012, 10:59 AM)akiraro Wrote: helo n salam,
den nak mintak tolong sikit daripada pakar2 graphic designer ....
siapa yg boleh bg idea kpd den utk buat majalah sekolah ??

den kena buat layout n cover majalah , tp x dak idea dan x berpengalaman sngt dalam PS ni ...

mayb korang ada idea2 bernas yg boleh sumbangkan ke ? hehe , tq Smile

aku pernah buat.. tapi buruk .

ni idea aku dulu.. macam2 aku bubuh.. tapi cikgu aku syorkan bubuh gambar berkenaan sekolah kat depan tu.. jadi aku bubuh la gambar kartun pastu edit jadi cam budak sekolah aku.. ni "FORM5" punya majalah je.. tapi last2 projek ni batal sebab seme budak2 macam g**. lantik aku jadi ketua editor pastu suruh aku buat sorang Fuck That Shit.sorang pun susah nak bagi kerjasama.alasan sebab spm... padahal sama je bodo nyer GayFace

gambar budak2 sekolah ni pun aku cari kat google pastu edit.. ;d

[Image: 549044_387188048002796_1044260129_n.jpg]

[Image: 558158_387483547973246_1013372525_n.jpg]

[Image: 251851_387202464668021_1322293672_n.jpg]

[Image: 562869_387358967985704_1113333869_n.jpg]

better bubuh gambar real pastu penyusunan gambar cantik. kalau guna PS best and senang je.. tapi kalau pandai guna illustrator lagi advance la.. firstly kena cari tema ape yang hang nak letak kat depan2 tu.. pastu kaitkan la ngan sekolah.. nama majalah pun kalau nak bubuh boleh je.. ade orang bubuh nama majalah macam2.. TEJA,MEMORY,.. tapi aku bubuh kami sebab libatkan budak2 form5 je. .


kalau tema budak2 g**.. boleh bubuh gambar Gunther..kalau tema sekolah ceria bubuh la gambar budak2 senyum ke.. kalau nak nampak karisma/disiplin boleh bubuh la gambar time perhimpunan GayFace ape2 pun kena cari tema dulu untuk majalah tu.. selalu kalau standard yang cikgu2 buat diorang akan ambik gambar pelajar,guru n sekolah then susun kat depan cover.. diorang nyer idea matang n simple Big Grin. kalau nak tiru style majalah gosip pun rasenyer takder masalah.

better ikut ape yg hang buat.. hang tanya 2-3 orang sidang redaksi je.. minta pendapat n cadangan.. yang lebih tu jangan mintak.. nanti depa demand macam2.. (itu budak sekolah aku je la kot)

vector,layout.. boleh edit dari vector kat google.. ni kena kreatif sikit.. resize.. takpun jadikan dia .png pastu masuk dalam publisher.

saje share... harap membantu.
"hidup umpama roda harini orang baling taik kat kita.. esok orang yang baling taik tu kena baling taik 2-3 kali ganda lagi banyok.."
Reply
19-10-2012, 07:29 PM,
Post: #4
RE: [help] desgin majalah sekolah
ok tu ;d aku nak pesan je akiraro, benda2 ni xleh buat sorang, mmg tekanan jiwa nanti, hehehe jgn merajuk sekiranya design ko akan dikondem, direject, (design dreject2 prkara biasa Kih3)dan akan berlaku byk tambah-menambah dr makhluk2 sekeliling, semua benda nk ditaruk Fuck That Shit (kt mana2 pun ada pamie)

sekolah ko ada offisial photographer x? kalau ada heret dia sekali time ko nak plan buat design2, pilih gambar2 infrastructure skola ko yg angle nya sexy2. klo tak ada idea, collect byk2 design kt tenet pastu pepandai la otter sikit, fikir dulu tema apa ko nak buat bru download segala jenis gradient, vector, brush shape jdah tu. Utk layout klo pandai guna illustrator, senang lg nk wat dr photoshop, tak pun download software layout maker ;b aku x ingt la saiz apa yg sesuai utk cover sbb msa print out nnti, outputnya mmg lain sikit , layout ni brgantung pada material ko ex: isi ayat, pic, lukisan (xckup material jgn buat)


p/s: cover majalah sekolah tu ibarat imej sekolah kau, klo cantik dipuji, klo x? siap la kena bahan nanti Fuck That ShitFuck That ShitFuck That Shit make sure do it correctly, design yg direka ni akan dikenang sampai bila2, klo tak ada kerjasama better quit je. =)
Rage 1
Reply
19-10-2012, 07:49 PM,
Post: #5
RE: [help] desgin majalah sekolah
true story Big Grin dengar kata whitefish.. aku nyer form5 siap ade official photographer lagi.. kamera DSLR semua ada..memang dia ni buat kerja tangkap gambar wedding bagai.. tapi suruh snap gambar budak2.. sampai sekarnag tak boleh buat.. padahal dia yang sembang lebih. nak ambil gambar seme budak form5 :Fp2:

kalau takder kerjasama better quit.. GayFace sakit hati+buang tenaga..

saje luah perasaan.
"hidup umpama roda harini orang baling taik kat kita.. esok orang yang baling taik tu kena baling taik 2-3 kali ganda lagi banyok.."
Reply
20-10-2012, 12:55 AM,
Post: #6
RE: [help] desgin majalah sekolah
Nak buat majalah sekolah kena ade konsep. Cari konsep teknologi ke, konsep hang tuah ke, konsep cinta ke, ape2 konsep yang ade la. Then baru start design. Klo takde konsep, macam berjalan dalam gelap malam tanpa bawa lampu torchlight.
Reply
20-10-2012, 08:08 AM,
Post: #7
RE: [help] desgin majalah sekolah
kau suruh budak aliran rc dengan kejuruteraan je buat..
mcm kt sekolah aku ;d

pastu kasi duit ;d
Jangan disebabkan ‪#‎Cingey‬ ia menjadi batu yang menghalang untuk kita terus ke depan...
boss
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  majalah pc buku khas koleksi teknik photoshop. Tron 7 3,038 10-01-2013, 10:14 PM
Last Post: shadowmacx

Forum Jump: