Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ask] capture info dalam satu webpage
15-10-2012, 05:17 PM, (This post was last modified: 15-10-2012, 05:28 PM by pijat.)
Post: #1
[Ask] capture info dalam satu webpage
Salam,
Aku nak build satu soskod vb6 (agak kejam kalau aku katakan yg aku masih ditakuk vb6 nie). Aku stuck kat satu bahagian dimana perlu display sesetengah bahagian sahaja dlm webpage nie.
Sebagai contoh pada laman web
Code:
http://google.com
. Bagaimana nak ambil bahagian seperti dibawah nie sahaja dan letak di form . Kena guna component webbrowser ke?

[Image: wwwgooglecomwebhphlen.png]

Thank kepada sesiapa yg dapat membantu.
[Image: Death_Has_Come__error__by_Oni_Kaibutsu.png]
Reply
16-10-2012, 08:23 AM,
Post: #2
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
i still dont get it >.< nk ambek souce code dia ? kat page properties? nk grab semua guna IDM pny grabber.
[Image: AyVOmPPCEAAS0M-.jpg]
Reply
16-10-2012, 03:07 PM,
Post: #3
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
Dah dapat caranya. Setakat nie aku guna command - "WebBrowser1.Document.parentWindow.Scroll" . Menjadik gak. Maybe member2 lain boleh share jika ada cara yg lain,yg lebih mudah ke,simple ke atau lagi canggih cm boleh copy ss tu ke picturebox ke...huhuh. Thank
[Image: Death_Has_Come__error__by_Oni_Kaibutsu.png]
Reply
18-10-2012, 11:58 AM,
Post: #4
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
Nmpknya forum nie kekurangan orang yg mahir ttg vb nie. so...boleh suggestkan aku forum lain yg berkumpulnya programmer2 vb dari malaysia? Thank...
[Image: Death_Has_Come__error__by_Oni_Kaibutsu.png]
Reply
18-10-2012, 01:17 PM,
Post: #5
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
(18-10-2012, 11:58 AM)pijat Wrote: Nmpknya forum nie kekurangan orang yg mahir ttg vb nie. so...boleh suggestkan aku forum lain yg berkumpulnya programmer2 vb dari malaysia? Thank...

susah nak cari ... kebanyakkanya yg pakar ni org luar negara Fuck That Shit
Rencah dunia kita xkan tau siapa KAWAN dan LAWAN sehingga sampai
saat kita jatuh tersungkuh adakah tangan yang akan dihulurkan atau ditinggalkan ? Kih3
Reply
18-10-2012, 09:27 PM,
Post: #6
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
(18-10-2012, 11:58 AM)pijat Wrote: Nmpknya forum nie kekurangan orang yg mahir ttg vb nie. so...boleh suggestkan aku forum lain yg berkumpulnya programmer2 vb dari malaysia? Thank...

cer try tengok kat dalam grup2 fb tu..maybe ada yg malaysian..
Reply
19-10-2012, 08:55 PM,
Post: #7
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
(18-10-2012, 09:27 PM)sil Wrote:
(18-10-2012, 11:58 AM)pijat Wrote: Nmpknya forum nie kekurangan orang yg mahir ttg vb nie. so...boleh suggestkan aku forum lain yg berkumpulnya programmer2 vb dari malaysia? Thank...

cer try tengok kat dalam grup2 fb tu..maybe ada yg malaysian..

Sory bro..puas cari kat fb guna pelbagai keyword tetap tak jumpa gak. Boleh bro suggestkan satu?
[Image: Death_Has_Come__error__by_Oni_Kaibutsu.png]
Reply
20-10-2012, 12:26 AM,
Post: #8
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
(19-10-2012, 08:55 PM)pijat Wrote:
(18-10-2012, 09:27 PM)sil Wrote:
(18-10-2012, 11:58 AM)pijat Wrote: Nmpknya forum nie kekurangan orang yg mahir ttg vb nie. so...boleh suggestkan aku forum lain yg berkumpulnya programmer2 vb dari malaysia? Thank...

cer try tengok kat dalam grup2 fb tu..maybe ada yg malaysian..

Sory bro..puas cari kat fb guna pelbagai keyword tetap tak jumpa gak. Boleh bro suggestkan satu?

Try kat sini
Quote:https://www.facebook.com/groups/jomweb/
Wlaupun group tu untk web-based programming language tp ko cuba je tanya..boleh kot.. aku tngok rmai otai + senior dlm tuh.. ;d
Derpina

Reply
20-10-2012, 08:48 AM, (This post was last modified: 20-10-2012, 08:48 AM by matz.)
Post: #9
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
klo mozilla...right click > Inspect Element
nk tgk bahagian ape..click kat situ

boleh ke cmtu? GayFace
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
21-10-2012, 10:22 AM,
Post: #10
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
(20-10-2012, 12:26 AM)Fakhru Wrote:
(19-10-2012, 08:55 PM)pijat Wrote:
(18-10-2012, 09:27 PM)sil Wrote:
(18-10-2012, 11:58 AM)pijat Wrote: Nmpknya forum nie kekurangan orang yg mahir ttg vb nie. so...boleh suggestkan aku forum lain yg berkumpulnya programmer2 vb dari malaysia? Thank...

cer try tengok kat dalam grup2 fb tu..maybe ada yg malaysian..

Sory bro..puas cari kat fb guna pelbagai keyword tetap tak jumpa gak. Boleh bro suggestkan satu?

Try kat sini
Quote:https://www.facebook.com/groups/jomweb/
Wlaupun group tu untk web-based programming language tp ko cuba je tanya..boleh kot.. aku tngok rmai otai + senior dlm tuh.. ;d

Sbb rmai otai ler, semua tak layan org noob cam aku nie. Tanya pasal programing jer sorang tak menjawab. Next forum please...huhuhu
[Image: Death_Has_Come__error__by_Oni_Kaibutsu.png]
Reply
22-10-2012, 04:30 AM,
Post: #11
RE: [Ask] capture info dalam satu webpage
Kalau specific kena tengok element la kot, cari parameter yang kawal bahagian tersebut, kenapa guna webbrowser? kenapa tak buat httpWebRequest je pastu design je balik ikut bahagian tu.
To follow the path,
Look to the master,
Follow the master,
Look through the master,
Become the master.
Reply


Forum Jump: