Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Netbean - langkah nak buat aplikasi bergui + database
01-09-2012, 01:32 PM,
Post: #1
Netbean - langkah nak buat aplikasi bergui + database
untuk yg bt gui dah paham..cuma pening camne nak linkkan dengan database untuk retrieve ngan simpan data.
Contoh : jtextfield.getText() -> simpan dalam variable -> nk simpan dalam database (yg ni xreti)
dia lebih kurang vb ke apa?
dan guna sql statement ke..
n apa jenis database yg patut aku guna..yg ide ke..or yg lain..sqllite ke..

apa yg patut aku belajar lg..

*terima kasih kerana sudi membaca harap boleh tlg..
*kadang2x ayat aku confused sikit..xpaham boleh tnya..sbb aku sendiri confused ngan diri sendiri.
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
01-09-2012, 04:16 PM,
Post: #2
RE: Netbean - langkah nak buat aplikasi bergui + database
seingat aku arahan tu kau buh kat button kalau kau guna,
guna connector JDBC, pakai mySQL pun ok, tengok mana kau suka...
skrg tgh AFK, aku try cari example yg pnah guna utk rujukan ko nnti
Kalo saya buat salah janganlah marah mcm GayFace
Reply
01-09-2012, 04:49 PM, (This post was last modified: 01-09-2012, 04:50 PM by stranger12.)
Post: #3
RE: Netbean - langkah nak buat aplikasi bergui + database
(01-09-2012, 04:16 PM)Zack Zaindroid Wrote: seingat aku arahan tu kau buh kat button kalau kau guna,
guna connector JDBC, pakai mySQL pun ok, tengok mana kau suka...
skrg tgh AFK, aku try cari example yg pnah guna utk rujukan ko nnti

yg untuk connector tu smua ada aku download...haha
ok2x..example tu yg terbaik..mache


[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply
01-09-2012, 05:26 PM,
Post: #4
RE: Netbean - langkah nak buat aplikasi bergui + database
aku biasa refer sini utk code segala assignment, reference yg dia bagi agak clear untuk build real-time application
Quote:http://www.roseindia.net/jdbc/jdbc-mysql...nect.shtml

Code:
import java.sql.*;

public class MysqlConnect{
  public static void main(String[] args) {
  System.out.println("MySQL Connect Example.");
  Connection conn = null;
  String url = "jdbc:mysql://localhost:3306/";
  String dbName = "jdbctutorial";
  String driver = "com.mysql.jdbc.Driver";
  String userName = "root";
  String password = "root";
  try {
  Class.forName(driver).newInstance();
  conn = DriverManager.getConnection(url+dbName,userName,password);
  System.out.println("Connected to the database");
  conn.close();
  System.out.println("Disconnected from database");
  } catch (Exception e) {
  e.printStackTrace();
  }
  }
}

dari sini aku akan modify bagi boleh run dalam program...harap boleh tolong kau lah kot
Kalo saya buat salah janganlah marah mcm GayFace
Reply
01-09-2012, 06:40 PM, (This post was last modified: 01-09-2012, 06:49 PM by stranger12.)
Post: #5
RE: Netbean - langkah nak buat aplikasi bergui + database
yg ni aku jumpa dekat youtube..
yg guna msaccess..
sekadar berkongsi..
http://www.youtube.com/playlist?list=PL7...ature=plcp
(01-09-2012, 05:26 PM)Zack Zaindroid Wrote: aku biasa refer sini utk code segala assignment, reference yg dia bagi agak clear untuk build real-time application
Quote:http://www.roseindia.net/jdbc/jdbc-mysql...nect.shtml

Code:
import java.sql.*;

public class MysqlConnect{
  public static void main(String[] args) {
  System.out.println("MySQL Connect Example.");
  Connection conn = null;
  String url = "jdbc:mysql://localhost:3306/";
  String dbName = "jdbctutorial";
  String driver = "com.mysql.jdbc.Driver";
  String userName = "root";
  String password = "root";
  try {
  Class.forName(driver).newInstance();
  conn = DriverManager.getConnection(url+dbName,userName,password);
  System.out.println("Connected to the database");
  conn.close();
  System.out.println("Disconnected from database");
  } catch (Exception e) {
  e.printStackTrace();
  }
  }
}

dari sini aku akan modify bagi boleh run dalam program...harap boleh tolong kau lah kot




dah tolong pun aku cukup berterima kasih wei..Smile
[Image: tumblr_lm3xy94MXb1qbtj1l.gif]
SMOOOTHHH X? Challenge Accepted
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [Help] Display from database in ListActivity kayman120 5 778 27-02-2013, 12:43 AM
Last Post: muhaznar
  extract database from mysql crashman_xx 3 922 28-05-2012, 02:14 PM
Last Post: crashman_xx

Forum Jump: