Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BSD vs Linux
27-04-2012, 06:26 PM,
Post: #1
BSD vs Linux
rujukan :
Code:
http://en.wikipedia.org/wiki/Freebsd
http://www.over-yonder.net/~fullermd/rants/bsd4linux/01

Some Preliminary Thoughts Wrote:BSD is what you get when a bunch of Unix hackers sit down to try to port a Unix system to the PC. Linux is what you get when a bunch of PC hackers sit down and try to write a Unix system for the PC.

FreeBSD merupakan 'Unix-like' OS dan atas sebab undang-undang FreeBSD tidak boleh dipanggil UNIX.
"Linux isn't really an operating system, it's just a kernel"

Berdasarkan dua kenyataan tersebut, dinyatakan dgn jelas FreeBSD merupakan OS/ Operating System yg lengkap.
Linux pula sering disalah anggap sbg OS/ Operating System sedangkan istilah yg tepat, linux adalah kernel yg asalnya ditulis oleh Linus Benedict Torvalds dan bukan OS.

sekian, mohon brkongsi pandangan..
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
27-04-2012, 08:40 PM,
Post: #2
RE: BSD vs Linux
tpi selalu je orang kata " OS linux" Sad

Apa yang membezakan kernel dan OS ?
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
27-04-2012, 09:08 PM,
Post: #3
RE: BSD vs Linux
linux memang kernel ja. dia bnyk guna tools dari gnu.
Saya bukan seorang doktor
bukan juga seorang engineer
bukan juga seorang lawyer
dan bukan juga seorang akauntan

siapakah saya?
Reply
28-04-2012, 01:46 AM,
Post: #4
RE: BSD vs Linux
(27-04-2012, 08:40 PM)matz Wrote: tpi selalu je orang kata " OS linux" Sad

Apa yang membezakan kernel dan OS ?

matz, cuba tgk post aku ni: http://w3.tbd.my/thread-11047-post-12733...#pid127330
tapi tak technical sgt la.. aku tak suka bagi jawapan technical unless perlu..

patutnye title tu letak, "Linux bukan OS. BSD ya."

benda ni dah lama org debat, takde hasil pon..
http://en.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux_n...ontroversy

aku tak tahu nak bincangkan apa.. biasanya, kalo nak formal, aku sebut GNU/Linux (sebutan GNU: ge-nu. tapi biasanya aku sebut Gee And You.. lagi sedap).. kalo tak formal, aku sebut Linux..

tapi, pada pendapat aku, Linux memang hanyalah kernel, tapi tak salah org menyebut GNU/Linux dengan nama Linux sahaja..
sebab apa jadi GNU/Linux ? sebab asalnya, Linux sekadar seketol kernel.. kemudiannya disumbat GNU applications.. jadi la GNU/Linux..
tapi sekarang ? camna kita nak sebut ? kalo nak guna jugak nama macam GNU/Linux tu, kita kena ubah ikot peredaran masa.. mungkin bleh jadi, GNU/Linux/Python/MySQL/Apache2/Firefox/<sila tambah nama application yg ada dalam machine anda>/.. panjang oooooooooo...

btw, apa yg nak dibincangkan eh ? masih tak jelas.. GayFace
[Image: sigkucing.png]

Kucing dalam gambar di atas adalah dari spesis Munchkin.

URL dibawah pula, tiada kena mengena langsung dengan kucing.

http://www.hotfloppy.tk/
[Image: debian-user-sig.png]
Reply
28-04-2012, 08:21 AM,
Post: #5
RE: BSD vs Linux
sebenarnya aku bukak thread ni umum bkenaan linux dgn bsd, x fokus pada kernel shj..supaya tbdian lebih faham pasal satu2 sistem yg mereka gunakan, macam aku belajar sendiri tnp pernah dpt pendidikan formal psl IT/ Computer..jd myb ramai lg yg masuk TBD utk tahu perkara macam ni. Sebagai contoh, klu ada yg berumur 16 tahun masuk sini dan nak tau mendalam psl OSS, jadi mungkin dalam 10 tahun yg akan datang dia/ mereka akan expert walaupn x mnyambung pengajian ke universiti. Semoga 1 hari nt ada Linus Torvalds/ Bill Gates/ Steve Jobs versi Malaysia. Amin..Smile

ok, berbalik pada topik. hotfloppy dh point ke thread yg pernah bertanya psl kernel, kat thread tu pn ak47suki ada point ke tempat lain yg mmg mbantu utk faham psl perbezaan kernel dgn OS. Mmg link2 tu semua brguna utk mbantu pemahamn. Thanks

@[matz] boleh rujuk sini, http://www.over-yonder.net/~fullermd/rants/bsd4linux/02
over-younder.net Wrote:
Linux also means several things. It's a kernel, originally written by Linus Torvalds when he was a student in Finland. Since then it's been beat up, punched around, tweaked, poked, prodded, manged, digested, spit out, stomped on, chewed up, tossed out, brought in, and otherwise manipulated (not necessarily in that order, of course) by more other people than you could easily count.

Linux is also the term for a family of operating systems. While there are fascinating metaphysical discussions taking place in dozens of places around the world at this very second (I guarantee it) about how "Linux isn't really an operating system, it's just a kernel", or "It should be called 'GNU/Linux'", or similar topics, I'm also going to neatly avoid that semantic cesspool. When I say "Linux", I mean Red Hat. I mean Slackware. I mean Mandrake. I mean Debian. I mean SuSe. I mean Gentoo. I mean every one of the 2 kadzillion distributions out there, based around a Linux kernel with substantially similar userlands, mostly based on GNU tools, that are floating around the ether.
wikipedia.org Wrote:
FreeBSD is a complete operating system. The kernel, device drivers, and all of the userland utilities, such as the shell, are held in the same source code revision tracking tree.[4] (This is in contrast to Linux distributions, for which the kernel, userland utilities, and applications are developed separately, and then packaged together in various ways by others.) Third-party application software may be installed using various software installation systems, the two most common being source installation and package installation, both of which use the FreeBSD Ports system.

[Image: Linux-Kernel-JussBuzz.com_.png]
bdasarkan gambar kat atas, sebab apa linux hya kernel? sebab shell dan application tidak dibangunkan/ dihasilkan/ dicipta oleh Linus Torvalds sebaliknya hya kernel shj. shell dan application yg ada dlm linux distro mcm ubuntu/ debian/ redhat n etc boleh jadi dibangunkan oleh pihak lain. Sebaliknya bg FreeBSD yg dibangunkan kernel, device driver, utilities dan sbgnya oleh community yg sama
wikipedia.org Wrote:FreeBSD is a complete operating system. The kernel, device drivers, and all of the userland utilities, such as the shell, are held in the same source code revision tracking tree.[4] (This is in contrast to Linux distributions, for which the kernel, userland utilities, and applications are developed separately, and then packaged together in various ways by others.) Third-party application software may be installed using various software installation systems, the two most common being source installation and package installation, both of which use the FreeBSD Ports system.
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
28-04-2012, 09:14 AM,
Post: #6
RE: BSD vs Linux
Freebsd not for noob like me
A real technically inclined hacker is an advance electrical engineer - GayFace
Reply
28-04-2012, 09:31 AM,
Post: #7
RE: BSD vs Linux
Maksudnya, badan yang ada "jantung" dan disertai dengan "pancaindera" macam BSD barulah boleh dipanggil sebagai OS. kan?
Rajin Belajar Pasti Berjaya
Tiada Kegagalan Setelah Berusaha
Itulah Cara Membalas Jasa
Pengorbanan Guru Dan Keluarga Tercinta
Big Grin

Spoiler:
[Image: 522167_476797252342999_168490270_n.jpg]
Reply
28-04-2012, 01:05 PM,
Post: #8
RE: BSD vs Linux
(28-04-2012, 09:31 AM)matz Wrote: Maksudnya, badan yang ada "jantung" dan disertai dengan "pancaindera" macam BSD barulah boleh dipanggil sebagai OS. kan?

iye
;d

linux x dipanggil OS sbb "jantung" aja dihasilkan oleh Linus Benedict Torvalds..pancaindera dihasilkn oleh pihak lain..

xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
28-04-2012, 07:08 PM,
Post: #9
RE: BSD vs Linux
Thanks! byk bnda baru aku dpt drpd thread nih.. Smile
Derpina

Reply
30-04-2012, 07:42 AM,
Post: #10
RE: BSD vs Linux
OSX / iOS ialah BSD yg paling popular dalam dunia.

Untuk pengguna desktop pula Linux lebih popular, mudah digunakan, banyak sokongan hardware & software.
Reply
06-05-2012, 11:29 PM,
Post: #11
RE: BSD vs Linux
linux dan bsd ...saling membantu
Reply
07-05-2012, 06:33 PM,
Post: #12
RE: BSD vs Linux
(06-05-2012, 11:29 PM)protocolunique Wrote: linux dan bsd ...saling membantu

bagi link utk saya baca abam protocol..perasaan ingin tahu, harap sudi bkongsi Smile
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply
07-05-2012, 09:27 PM,
Post: #13
RE: BSD vs Linux
(30-04-2012, 07:42 AM)lagenda Wrote: OSX / iOS ialah BSD yg paling popular dalam dunia.

Untuk pengguna desktop pula Linux lebih popular, mudah digunakan, banyak sokongan hardware & software.

OSX is not BSD...osx asal dri Mach kernel...osx bleh di anggap sbgai adik beradik freebsd...sbb share most of the codes...
Reply
24-09-2012, 01:10 AM,
Post: #14
RE: BSD vs Linux
Aku suke OpenBSD ngan FreeBSD, byk bleh tweak supaya sesuai dengan production system.
Sekali kita tumbuk orang, tangan kita akan sakit gak. Yang paling penting kita kena ingat, orang tu pon ada tangan gak. Silap2 dia akan tumbuk kita bertubi-tubi selepas tu.
Reply
24-09-2012, 03:15 PM,
Post: #15
RE: BSD vs Linux
(24-09-2012, 01:10 AM)Skiddies Wrote: Aku suke OpenBSD ngan FreeBSD, byk bleh tweak supaya sesuai dengan production system.

btw, ce buat guide sikit psl BSD..apa2 shj lah, menarik jugak utk org lain tau
aku hengat lama jugak dh x guna windows..
aku guna FreeBSD sbg desktop bkn seber..
boleh jugak btukar2 pendapat dan pandangan, ada bbrp org lg yg guna BSD dlm nih..
xsxs Wrote:"I may contains particular combinations of colors or black and white contrast, may/ may not cause epilepsy, nausea or the urge to do weird things to domestic animals."
EOF
);}
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  [ask]how to run jquery mobile in linux mint pron3t 4 363 08-09-2013, 09:39 PM
Last Post: pron3t
Heart Linux Live Boot CD Hacker heiswayi 7 1,967 05-03-2011, 12:15 AM
Last Post: RFC792

Forum Jump: